Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών


Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ).Από την κατσίκα Αμάλθεια που έτρεφε τον Δία σε όλη την πορεία της ανθρώπινης ιστορίας το γίδινο γάλα και τα προϊόντα που παράγονται από αυτό αποτέλεσαν βασικό στοιχείο της διατροφής των Ελλήνων. Γνωστά είναι τα πλεονεκτήματα του γίδινου γάλακτος σε σχέση με το αγελαδινό και υπάρχουν αρκετές κλινικές έρευνες που πιστοποιούν ότι είναι υποαλλεργικό.

Η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη σε πληθυσμό γιδιών. Στη χώρα μας εκτρέφονται περίπου 4.5 εκατομμύρια (Η Ελλάδα είναι πρώτη στη γιδοτροφία με 47,6% των αρμεγόμενων γιδιών της ΕΕ). Οι περισσότεροι άνθρωποι, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος, του οποίου η καταγωγή είναι από τα Τρίκαλα, αγνοούν τις ευεργετικές ιδιαιτερότητες του γίδινου γάλακτος ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα τροφικών αλλεργιών που σχετίζονται με την κατανάλωση αγελαδινού γάλατος. Η δυσανεξία και η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα απασχολεί παιδιάτρους και γονείς. Σε σύγκριση με το αγελαδινό, προσθέτει, το γίδινο γάλα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά όπως υψηλή πεπτικότητα και υποαλλεργικότητα και σημαντικός αριθμός επιστημόνων το συνιστά για άτομα που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι 40%-100% των ατόμων που είναι αλλεργικοί στο αγελαδινό γάλα μπορούν να καταναλώσουν γίδινο γάλα χωρίς πρόβλημα.

Ειδικότερα, εξηγεί ο κ. Αρσένος, βρέφη με προβλήματα στο γαστρεντερικό εξαιτίας του αγελαδινού γάλακτος, θεραπεύτηκαν μετά από κατανάλωση γίδινου. Η εστίαση πλήθους ερευνητών διεθνώς στις ευεργετικές ιδιότητες του γίδινου γάλακτος δίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, σταδιακά προστιθέμενη αξία σε ένα προϊόν που η Ελλάδα έχει σημαντική παραγωγή και προοπτικές ανάπτυξης, για να διευκρινίσει:

Αυτό αποτελεί πρόκληση για το σύνολο των εμπλεκομένων στην παραγωγή και μεταποίηση του γίδινου γάλακτος στη χώρα. Τα πρώτα βήματα έγιναν με την είσοδο στην αγορά παστεριωμένου γίδινου γάλακτος αλλά και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων αποκλειστικά από γίδινο γάλα». Όσον αφορά το μέλλον; Όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ζωοτεχνίας του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ Γεώργιος Αρσένος «το μέλλον απαιτεί βιώσιμες εκτροφές για παραγωγή υψηλής ποιότητας γάλακτος και ενσωμάτωση καινοτομιών σε όλα τα στάδια παραγωγής και μεταποίησης όπως για παράδειγμα η παραγωγή σκόνης από γίδινο γάλα για βρέφη, ώστε η Ελλάδα να αποτελέσει σημείο αναφοράς στο γίδινο γάλα στην Ευρώπη».
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

4 σχόλια :

 1. σωστα αμα βαλεις και τα 300 γιδια της βουλης υπαρχουν αρκετα οντως

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΡΑΤΣΑ ΓΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΙΟ ΓΑΛΑΚΤΟΦΟΡΑ ΤΗΝ ΕΚΤΡΕΦΕΙ Ο ΨΩΡΡΑΣ.
  ΤΑ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΜΑΟΡΙ...

  Τ' ΑΡΜΕΓΕΙ 365 ΜΕΡΕΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΒΡΕΞΕΙ ΧΙΟΝΙΣΕΙ. ΤΟ ΚΑΘΕ ΓΙΔΙ ΤΟΥ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΠΕΡΙ ΤΑ 1000 ΕΥΡΩ ΕΤΗΣΙΩΣ. ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ 1500 ΓΙΔΙΑ ΚΑΙ ΚΟΝΟΜΑΕΙ 1.5 ΕΚΑΤ ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ;...ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΑΛΛΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΣΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ, ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΜΙΚΡΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΒΟΔΙΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΑΝ ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΠΟΥ ΑΝΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΔΙΑ ,ΠΑΡΗΓΑΓΑΝ ΚΑΙ ΓΑΛΑ Η ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΧΕ ΠΑΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΩ ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΕΡΦΑ ΓΙΔΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΡΩΝ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΑΣΕΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΟΠΡΙΖΟΥΝ ΑΣΥΣΤΟΛΑ ΒΡΩΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΧΩΡΑ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή