Προσδόκιμο όριο επιβίωσης

Κώστα  Δημ  Χρονόπουλου
(Αρθρογράφου -Σχολιογράφου)

Έκδηλη η αγωνία των συνταξιούχων για το – απροσδιόριστο -προσδόκιμο  όριο επιβίωσής τους. Κόμματα, κλακαδόροι, αβανταδόρικα ΜΜΕ, αφελείς πολίτες κ.α καταλήφθηκαν από ιερή – πλασματική ή  πραγματική – αγανάκτηση από τις δηλώσεις των κ. κ  Πρωθυπουργού και Υπουργού Οικονομικών. Αμφότεροι ισχυρίστηκαν ότι μεσοπρόθεσμα θα βελτιωθούν οι δείκτες του
ασφαλιστικού λόγω θανάτου των ηλικιωμένων.
Λάδι στη φωτιά της αναλγησίας, του κυνισμού της αδιαφορίας των συγκυβερνώντων έναντι των … μελλοθάνατων συνταξιούχων έριξαν οι δηλώσεις τους.
Προσωπικά δεν βλέπω γιατί τόσος θόρυβος, τέτοια εναντίωση.
Ασφαλώς και δεν ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος,  ο  άκομψος τρόπος, η χονδροειδής διατύπωση, η απουσία τάκτ/ευαισθησίας.
“Επόμενο και αναμενόμενο λόγω … προέλευσης” αποφάνθηκαν ορισμένοι.
Νομίζω πως οι δύο αναφέρθηκαν στην αυτονόητη, νομοτελειακή, βιολογική έλευση του θανάτου των ηλικιωμένων.
Προδήλως δεν διέκρινα – σε λεκτικό /φραστικό τουλάχιστον επίπεδο- πρόθεσή τους να … δολοφονήσουν – ή να δεηθούν υπέρ εξοντώσεως – ηλικιωμένους .
Εκείνα όμως τα οποία εκθέτουν αναντίλεκτα τους εξουσιαστές μας είναι οι ανέντιμες, ανήθικες, απάνθρωπες, άδικες, ανεπίτρεπτες ενέργειες  όπως πχ:
1. Ο τρόπος που διαχειρίστηκαν (λήστεψαν /δήμευσαν είναι το σωστό) την περιουσία των Ταμείων. Τους κόπους μιας ζωής των απόμαχων της εργασίας.
2. Οι ασύμβατες με το προσδόκιμο ζωής περικοπές των συντάξεων.
3. Οι ετσιθελικοί, υπερβολικοί και υπέρμετροι: φόροι αλληλεγγύης.
4. Η εξωπραγματική αύξηση (αντί κατάργησης) της συμμετοχής στα φάρμακα . Η ανεπαρκής (sic) προσφορά ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
5. Οι πενιχρές συντάξεις χηρείας. Αντίδωρα, φιλοδωρήματα, εξευτελισμός.
6. Η μη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, της φαρμακευτικής -και όχι μόνον – δαπάνης/συμμετοχής. Η δωρεάν μετακίνηση με τα ΜΜΕ . Η μη καταβολή εισιτηρίων εισόδου σε Αρχαιολογικούς κ. α χώρους .
7.Το έλλειμμα του οφειλόμενου σεβασμού στην Τρίτη ηλικία .

8. Η μη διασφάλιση του δικαιώματος διεκδίκησης αιτημάτων τους. Χρησιμοποιούν τους “μπαχαλάκηδες” και τα ΜΑΤ προκειμένου να διαλύουν βίαια τις πορείες διαμαρτυρίας τους.
Όποιοι πάσχουν από καρδιοαναπνευστικά προβλήματα βραχυπρόθεσμα (λόγω καπνογόνων) θα παύσουν να συνταξιοδοτούνται.
Ασφαλώς μερικοί από τους συνταξιούχους μας (συν)ευθύνονται για τα σημερινά χάλια. Όμως οι περισσότεροι δούλεψαν έντιμα και καθαρά. Χωρίς τους τελευταίους , η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη.
Πάντως όλοι, … εξιλεώνονται αφού με τις σημερινές γλισχρες συντάξεις τους, συντηρούν πολλούς άνεργους νεώτερους.
Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή /ανεκτή η συνέχιση της περικοπής των συντάξεων. (Υπάρχουν και άλλοι τρόποι -δεν είναι του παρόντος- αντιμετώπισης των χρεών και ελλειμμάτων, καθώς και δημιουργίας περισσευμάτων).
Εκτιμώ πως αν αλλάξουν /καταργηθούν οι οκτώ προαναφερθείσες παράμετροι εξαθλίωσης των συνταξιούχων, θα διασφαλιστεί ένα minimum ανεκτής διαβίωσής τους.
Χωρίς περαιτέρω μειώσεις των συντάξεων, όπως έχουν ήδη δεσμευτεί.
Ταυτόχρονα θα … κλείσουν τα στόματα εκείνων που εξακολουθούν να τους θεωρούν ως -ουσιαστικά- υπεύθυνους για την ταχύτερη εκδημία των ηλικιωμένων συμπολιτών μας.
Ιδού η Ρόδος … και της δικής τους (πολιτικής) επιβίωσης.

ΥΓ Αν οι Κρατούντες θεωρούν πως η έγκαιρη /άμεση εκδημία (λόγω ανέχειας /συνδρόμου στέρησης /πείνας) των συνταξιούχων θα λύσει το πρόβλημα πλανώνται.
      Όπως επίσης πλανώνται όταν αγνοούν τις βαρύτατες επιπτώσεις (για τον ελληνισμό) του δημογραφικού!
      (Σ.Σ Ακόμη και οι πλέον “πολυπολιτισμένοι” αλλοδαποί δεν ενδείκνυνται για την (ανα) πλήρωση του αφελληνιστικού κενού που οι Ελληνόφωνοι δημιούργησαν και συνεχίζουν!).

loading...