ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ…

ΜΝΗΜΟΝΙΑ:Η ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ THΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ 

ΧΡΕΟΔΟΥΛΟΠΑΡΟΙΚΙΑ

ΜΕΡΟΣ 1ον



Γράφει ο Αντώνης Καλόγηρος

Η ύφεση του 2009 βρίσκει την Ελλάδα μας με ένα συσσωρευμένο δημόσιο χρέος.

Το ύψος του χρέους [1] το 2008 ανερχόταν σε 262,3 δις ευρώ ή 108,7% του Α.Ε.Π. ενώ το 2009 ανήλθε στα 298,8 δις ή 125,8% του Α.Ε.Π.

Εν αντιθέσει με την συστημική προπαγάνδα των μ.μ.ε. ότι το κύριο αίτιο της εκτόξευσης του χρέους ήταν η κραιπάλη, οι αθρόες κομματικές προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, μίζες εξοπλιστικών κλπ – που σίγουρα έχουν μέρος συμμετοχής στην αύξηση του χρέους- το κύριο αίτιο ήταν το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο (“snowball effect”). 
Το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο παρατηρείται όταν το “υπονοούμενο” επιτόκιο εξυπηρέτησης του χρέους υπερβαίνει την ονομαστική αύξηση του ΑΕΠ. Ιδιαίτερα την περίοδο 1980-1993 το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο πυροδοτήθηκεαπό τα υψηλά επιτόκια δανεισμού σε συνάρτηση με τις διαδοχικές υποτιμήσεις της δραχμής [2].
Σημειωτέο ότι το 2007 το δημόσιο χρέος ανήλθε στο 103% σε σχέση με το ΑΕΠ ενώ το 2009 διαμορφώθηκε στο 113%. Το ότι παραπάνω αναφέρουμε ότι το 2009 το δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε στο 127% είναι γιατί αυτό μας παρουσίασε η αμφισβητούμενη στατιστική αναθεώρηση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.
Ένας ακόμη βασικός λόγος –μετά το πολλαπλασιαστικό φαινόμενο, όχι όμως δεύτερο στην ιεράρχηση- ήταν ηέκνομη εκροή κεφαλαίων με συνέπεια την απώλεια υψηλών φορολογικών εσόδων. Μεγάλες εταιρείες στην Ελλάδα, κυρίως πολυεθνικές αλλά και συστημικές τράπεζες επωφελήθηκαν από τον τρόπο αυτό φοροαπαλλαγής. 
Υπάρχουν [3] λεπτομερή στοιχεία [4] για την Ελλάδα που δείχνουν μεταξύ 2003-2009 σωρευτική εκροή κεφαλαίων ύψους 200 δις ευρώ. Με ένα μέτριο συντελεστή φορολόγησης π.χ. 15% (μισό του ισχύοντος) προκύπτει υστέρηση δημοσίων εσόδων ποσού 30 δις ευρώ. 
Οι κυβερνώντες τις τελευταίες δεκαετίες την Ελλάδα, δεν φρόντισαν να υπάρξει αντίστοιχη νομοθεσία αποτροπής εκροής κεφαλαίων και δίκαιης φορολόγησης.
Πίνακας: Έκνομες ροές κεφαλαίων [5] από την Ελλάδα (σε δις ευρώ)
Τα ανοίγματα –χωρίς περίσκεψη- των ξένων και ελληνικών τραπεζών
Μετά το 2001 ο πληθωρισμός στην Ελλάδα ήταν υψηλότερος από τον πληθωρισμό στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν ότι οι δανειολήπτες του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτικού τομέα μπορούσαν να προσφέρουν ελκυστικά (υψηλά) επιτόκια σε ξένους χρηματοοικονομικούς πιστωτές. Ξεκίνησε έτσι η εισροή ξένων κεφαλαίων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Μεγάλες ευρωπαϊκές ιδιωτικές τράπεζες, κυρίως της Γαλλίας και Γερμανίας, συνέβαλαν ενεργά στην απότομη αύξηση των ιδιωτικών δανείων στην Ελλάδα συμμετέχοντας επίσης άμεσα στον τραπεζικό τομέα είτε με εξαγορές τραπεζών είτε συνεργασίες π.χ. η Γενική και η Εμπορική τράπεζα.
Οι ευρωπαϊκές και ελληνικές τράπεζες δεν αξιολόγησαν με την δέουσα προσοχή τον κίνδυνο ότι μια τέτοια υπερβολική έκθεση ενδεχομένως να δημιουργήσει ‘’φούσκα’’. Αποτέλεσμα ήταν ο λόγος ιδιωτικού χρέους προς ΑΕΠ να αυξηθεί απότομα από 74,1% το 2001 σε 129,1% το 2009 [6]. 
Οι τράπεζες, κυρίως των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχαν το 2009, όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση ιδιαίτερα μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα η οποία ανήρχετο στα 140 δις ευρώ. Από αυτά τα 140 δις, το 45% αφορούσε έκθεση στον δημόσιο τομέα, το 16% τις τράπεζες και το 39% τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα [7].








loading...

3 thoughts on “ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΔΕΥΤΟΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΩΝ ΔΩΣΙΛΟΓΩΝ…

  1. Να βάλουμε τέλος στο φαύλο κύκλο της Ψωροκώσταινας που σιτίζεται μέσω δανείων για άλλα δάνεια επιτέλους!

    Η πολυπόθητη από το λαό μετωπική συμπόρευση πατριωτικών-δημοκρατικών δυνάμεων, πρέπει να έχει ένα πρωταρχικό κριτήριο:

    Αποδοχή της παρανομίας των μνημονίων, ανατροπή τους μαζί με τις σχετικές δανειακές συμβάσεις και ανάγκη αποκατάστασης της δημοκρατίας.

    Πως θα ανατρέψουμε τα μνημόνια:

    https://www.epamhellas.gr/3-anatroph-mnhmoniwn/

    Eνημέρωση για την τελευταία πρωτοβουλία μήνυσης επί εσχάτης προδοσίας του Ε.ΠΑ.Μ:

    https://www.epamhellas.gr/mhnysh-epi-esxath/

    Τα μέσα υπάρχουν, ωστόσο λείπει η διάθεση για ένα αληθινά επαναστατικό μέτρο, όπως το Εθνικό Νόμισμα.

    Πως όμως γίνεται:

    https://www.epamhellas.gr/2-ethniko-nomisma/

    Τα 15 βήματα του Ε.ΠΑ.Μ για την απελευθέρωση της Ελλάδας:

    https://bit.ly/2NiH8sF

    Ενημέρωση για τη μήνυση επί εσχάτη προδοσία που κατέθεσε το Ε.ΠΑ.Μ:

    https://www.epamhellas.gr/mhnysh-epi-esxath/

    Ψηφίστε:

    https://bit.ly/2ErfZUR

  2. ΤΩΡΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ ΚΑΙ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΕΝΤΑΛΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΑΔΩΝ ΣΑΣ ΜΕΙΝΑΤΕ ΟΡΦΑΝΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΑΥΤΗ…

    ΠΑΝΕ ΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΣΑΣ ΓΙΑ Β ΚΑΙ Γ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΓΙΑ "ΣΧΕΔΙΑ ΦΑΙΔΩΡΑ" ΝΑ ΓΙΝΕΙ 5-6 ΚΟΜΜΑΤΙΑ Η ΕΛΛΑΣ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΕΙΠΙΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΜΕ ΜΙΚΡΑ ΠΗΔΗΜΑΤΑΚΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΕΝΝΟΚΤΟΝΗΣΑΤΕ…

    ΤΩΡΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕ ΑΝΟΙΚΤΕΣ ΤΙΣ ΑΓΚΑΛΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΕΦΙΑΛΤΗ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΣΤΑΘΕΙ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΝΑΤΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΕΤΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΑΡΞΗ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ…

    ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΑΧΟΙ ΣΑΣ ΤΩΡΑ,ΟΤΙ ΚΑΙ ΑΝ ΚΑΝΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠ'ΕΞΩ ΠΑΠΑΛΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ ΤΟ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΕΛΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΣΑΟΥΣΕΣΚΟΥ….

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΧΟΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΝΑ ΒΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΦΤΩΧΕΙΕΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑ,ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ…..

Comments are closed.