Επιστημονική ανακάλυψη: Βρήκαν τον τρόπο να αντιστρέψουν τη γήρανση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους τα κύτταρα και οι ιστοί σταματούν να λειτουργούν, αλλά στη βιολογία της γήρανσης το κλειδί βρίσκεται στη συσσώρευση «γηρασμένων» κυττάρων στους ιστούς και τα όργανα.

Τα κύτταρα Senescent είναι παλαιότερα υποβαθμισμένα κύτταρα που δεν λειτουργούν όπως πρέπει, αλλά επηρεάζουν τη λειτουργία των κυττάρων γύρω τους. Η απομάκρυνση αυτών των παλαιών δυσλειτουργικών κυττάρων έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει πολλά χαρακτηριστικά της γήρανσης σε ζώα, όπως για παράδειγμα τη  καθυστερημένη έναρξη καταρράκτη.

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πλήρως γιατί τα κύτταρα γερνούν καθώς μεγαλώνουμε, αλλά, έχουν εστιάζουν στις   βλάβες στο DNA και πιο συγκεκριμένα στην  έκθεση σε φλεγμονή  στα προστατευτικά μόρια στο τέλος των χρωμοσωμάτων.

Ως εκ τούτου, επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Έξετερ προτείνουν οτι στόχος πρέπει να είναι η απομακρύνση των …γερασμένων γονιδίων την κατάλληλη στιγμή.

Ένα γονίδιο, πολλά μηνύματα

Καθώς μεγαλώνουμε, χάνουμε την ικανότητά μας να ελέγξουμε πώς ρυθμίζονται τα γονίδιά μας.

Κάθε κύτταρο στο σώμα περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για τη ζωή, αλλά δεν είναι όλα, τα γονίδια ενεργοποιημένα σε όλους τους ιστούς ή κάτω από όλες τις συνθήκες.

Αυτός είναι ένας από τους τρόπους με τους οποίους ένα κύτταρο της καρδιάς είναι διαφορετικό από ένα κύτταρο νεφρού, παρά το γεγονός ότι περιέχει τα ίδια γονίδια.

Όταν ένα γονίδιο ενεργοποιείται από σήματα από το εσωτερικό ή το εξωτερικό του κυττάρου, φτιάχνει ένα μοριακό μήνυμα (που ονομάζεται RNA) που περιέχει όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται .

Γνωρίζουμε  ότι πάνω από το 95% των γονιδίων μας μπορεί να δημιουργήσει πραγματικά διάφορους τύπους μηνυμάτων, ανάλογα με τις ανάγκες του κυττάρου.

Πιο απλά και σχηματικά, μπορούμε να σκεφτούμε κάθε γονίδιο ως ένα είδος συνταγής.

Για παράδειγμα, μπορείτε να φτιάξετε είτε ένα κέικ βανίλιας είτε ένα κέικ σοκολάτας, ανάλογα με τη συνταγή.

Τα γονίδια μας μπορούν να λειτουργήσουν έτσι.

Η απόφαση ως προς το ποιο είδος μηνύματος παράγεται ανά πάσα στιγμή γίνεται από μια ομάδα περίπου 300 πρωτεϊνών που ονομάζονται «συντελεστές συρραφής».

Καθώς μεγαλώνουμε, ο αριθμός των συντελεστών συρραφής μειώνει τους ρυθμούς.

Κατ επέκταση, τα… ηλικιωμένα κύτταρα είναι λιγότερο ικανά να αλλάζουν και να απενεργοποιούν τα γονίδια, για να ανταποκρίνονται στις αλλαγές στο περιβάλλον τους.

Τα επίπεδα αυτών των σημαντικών ρυθμιστών είναι εμφανή τόσο  σε δείγματα αίματος από ηλικιωμένους ανθρώπους όσο και  σε απομονωμένα κύτταρα διαφορετικών τύπων ιστών.

Αναζωογονητικά παλιά κύτταρα

Οι καθηγητές του Έξετερ έψαξαν τρόπους για να ενεργοποιήσουν ξανά τους παράγοντες συναρμολόγησης.

Στη νέα τους μελέτη, έδειξαν ότι με την επεξεργασία παλαιών κυττάρων με μια χημική ουσία που απελευθερώνει μικρές ποσότητες υδρόθειου, είναι εφικτό να αυξήσουν τα επίπεδα ορισμένων παραγόντων ματίσματος και να αναζωογονήσουν παλιά ανθρώπινα κύτταρα.

Με τη χρήση ενός «μοριακού ταχυδρομικού κώδικα» ελπίζουν οτι θα καταφέρουν να αφαιρέσουν τα …γηρασμένα κύτταρα, στοχεύοντας στη θεραπεία ή την εξάλειψη πολλών ασθενειών.

loading...