Απίστευτη τροπολογία: Στην Αττική τα σκουπίδια και των νησιών – Μια απέραντη χωματερή θα γίνει η Σύρος

Επειδή τα σκουπίδια «πνίγουν» κυριολεκτικά την χώρα και τα πρόστιμα για το κλείσιμο των παράνομων σκουπιδότοπων έχουν γονατίσει το ελληνικό κράτος, η «αριστερή διακυβέρνηση» κατέβασε μια νέα φαεινή ιδέα για να διαχειριστεί τα απορρίμματα.

Mε τροπολογία η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει την μεταφορά των σκουπιδιών των Κυκλάδων με επιβατικά πλοία και όλα μαζί στην Σύρο, εν αρχή και αρόγτερα ότι δεν «χωράει» στην Αττική.

Πρόκειται περί μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων από Τήνο και Άνδρο προς τον ΧΥΤΑ Σύρου

Η συγκεκριμένη τροπολογία όπως αποκαλύπτει το Εν Άνδρω, αφορά άμεσα και αρκετά νησιά του νομού Κυκλάδων, τα οποία δεν διαθέτουν χώρους σύγχρονης επεξεργασίας απορριμμάτων (σύγχρονους ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ), με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται με παράνομες χωματερές που έπρεπε να είχαν κλείσει, τουλάχιστον εδώ και μία δεκαετία.

Η τροπολογία, αφορά την θαλάσσια μεταφορά απορριμμάτων από νησιά με υφιστάμενες χωματερές, προς άλλες τοποθεσίες που διαθέτουν μονάδες ΧΥΤΑ. Μέχρι στιγμής  δεν έχει διευκρινιστεί αν τα νησιωτικά απορρίμματα πρόκειται να μεταφερθούν στην Αττική ή σε άλλα γειτονικά νησιά.

Πριν καν έρθει προς ψήφιση στην Βουλή η τροπολογία έχουν ήδη ξεκινήσει μεγάλες αντιδράσεις στην Σύρο.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας Σύρου, Μάριος Βουτσίνος, υποστήριξε με κατηγορηματικό τρόπο, ότι «είναι αδύνατη η μεταφορά όγκων απορριμμάτων άλλων περιοχών προς την Σύρο, αφενός διότι οι «αντοχές» του ΧΥΤΑ είναι ήδη αισθητά περιορισμένες και αφετέρου, διότι, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον Δήμο και την τοπική κοινωνία μία τέτοια αρνητική εξέλιξη, που θα καταστήσει την πρωτεύουσα των Κυκλάδων σε τόπο υποδοχής σκουπιδιών, με ότι αυτό συνεπάγεται».

Το ωραίο όμως είναι ότι ούτε στην Αττική μπορούν να μεταφερθούν σκουπίδια καθώς στην Αττική ήδη  επίκειται κλείσιμο της Φυλής

Η τροπολογία διευκρινίζει τους όρους για τη θαλάσσια μεταφορά αστικών στερεών αποβλήτων λέγοντας ότι «θα μπορούσε να επιτραπεί ακόμη και με τακτικά δρομολόγια επιβατηγών πλοίων»!

 Και παραθέτει τις εξής περιπτώσεις:

α) Εφόσον το προβλέπει το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ)!

β) Όταν γίνεται προς τον σκοπό της άμεσης παύσης της λειτουργίας Χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (ΧΑΔΑ)!

γ) Όταν προβλέπεται στο Σχέδιο Δράσης που εκδίδει ο Συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης!

Επίσης, βρίσκεται σε ισχύ εγκύκλιος του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η οποία ρυθμίζει όλα τα ζητήματα ασφάλειας και ελέγχου των οχημάτων μεταφοράς σύμμεικτων απορριμμάτων.

Όπως παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φαμέλλος, η τροπολογία έχει βασικό στόχο στην άμεση παύση λειτουργίας ΧΑΔΑ (παλιές χωματερές), αλλά και την αποτροπή δημιουργίας νέων, ιδίως σε νησιωτικές Περιφέρειες.

Όλες αυτές για τις οποίες έκανε το υπουργείο του «στραβά μάτια» επί τρία ολόκληρα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας ήδη έχει ήδη πληρώσει υψηλά πρόστιμα με τη λειτουργία των παράνομων ΧΑΔΑ, ύψους 50 εκατ. Ευρώ. Σήμερα μετά από πιέσεις η εξαμηνιαία χρηματική ποινή έχει μειωθεί κατά 73% με την προοπτική να κλείσουν όμως οι παράνομοι ΧΑΔΑ! Αλλά πως θα κλείσουν οι ΧΑΔΑ χωρίς να έχουν προχωρήσει λόγω κωλυσιεργίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος οι ΧΥΤΥ;

Για να δούμε τώρα σε τι κατάσταση βρίσκεται η Αττική ως προς το ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών για την οποία την ευθύνη την έχει καθαρά η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου

Όπως αναφέρει στο opinion maker του για το pronews.gr ο δημοσιογράφος Δ.Μπασαντής, «όταν η Ρένα Δούρου έβαζε υποψηφιότητα το 2014 για την περιφέρεια Αττικής ο τότε περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός θεωρείτο επιτυχημένος και κόντευε να λύσει το θέμα των σκουπιδιών της Αττικής με τα εργοστάσια που ήταν έτοιμα προς δημοπράτηση στη Φυλή.

Η Ρένα Δούρου υποσχέθηκε τα πάντα σε όλους. Κατηγόρησε για τα πάντα τον Γ. Σγουρό. Και «συμμάχησε και με τον διάβολο» – κατά την παλιά λενινιστική αρχή – πετυχαίνονται μια απίστευτη ανατροπή στον Πειραιά. Κατάφερε για μια χούφτα ψήφους και κέρδισε την μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας»

Και συνεχίζει «Σταμάτησε τα έργα Σγουρού στη Φυλή! Έδωσε εντολή να βρουν οι Δήμοι της Αττικής τρόπους «αυτοδιαχείρισης» καθένας των σκουπιδιών του! Κάθισαν στην Καλλιθέα, στον Χολαργό, στην Ραφήνα, στην Πεντέλη, στο Αιγάλεω και όπου άλλου οι δήμαρχοι και οι τεχνικές υπηρεσίες τους και… κοιταζόντουσαν! Που να έβαζαν τα σκουπίδια τους; Κάτι εξοχικοί Δήμοι είπαν να τα ρίξουν παραδίπλα! Αλλά οι αστικοί Δήμοι που να τα έριχναν;

Αυτό η «κόκκινη Ρένα» δεν το είχε σκεφτεί. Δεν το είχε σκεφτεί όμως ούτε ο «κόκκινος Αλέξης» όταν κατήγγειλε σε όλους τους επαναστατικούς τόνους την δημιουργία νέων ΧΥΤΥ από το παλαιό καθεστώς στην Κερατέα, στο Γραμματικό κλπ.

Έτσι άσκεφτα συνέχισε επί τετραετία η «κόκκινη Ρένα» την πορεία της με τα σκουπίδια. Μια πορεία αντίστοιχη των χειρότερων στιγμών του παλαιού καθεστώτος. Τα μάζευαν και τα πέταγαν στην Φυλή! Ουσιαστικά το αριστερό πρόσημο αποδεικνυόταν ίδιο με το δεξιό. Και χωρίς την προοπτική των εργοστασίων που χρηματοδοτούσε η Ευρώπη…»

 Τελικά που καταλήξαμε; Επί διοίκησης Δούρου κανένας Δήμος της Αττικής δεν είχε φτιάξει ΧΥΤΥ στη γειτονιά του. Όλοι συνεχίζουν να μαζεύουν με τον ίδιο τρόπο τα σκουπίδια και τα πέταγαν στον ίδιο τόπο: στην Φυλή!!!

Η Φυλή όμως αντέχει μέχρι το 2021 και τότε πως αποφάσισε να το λύσει η Περιφέρεια το πρόβλημα; Διέταξε την κατασκευή δύο νέων ΧΥΤΥ άμεσα σε δύο εγκαταλειμμένα λατομεία της Αττικής: ένας στο Κορωπί κι ένας στα Μέγαρα! Συν το Γραμματικό που τώρα μπαίνει στην πρώτη γραμμή!

Δεν έγιναν τα εργοστάσια πριν τέσσερα χρόνια και τον πέμπτο χρόνο διατάζει η Ρένα Δούρου δύο ΧΥΤΥ.

Δηλαδή, back to the future! Όλα αυτά χωρίς καμία διαβούλευση, καμία σοβαρή μελέτη και το κυριότερο χωρίς τα εργοστάσια ανακύκλωσης.

Άρα δεν είναι όλα όπως πριν, αλλά πολύ χειρότερα από πριν

loading...