Η επόμενη μέρα στην ΠΓΔΜ – Δεν αποκλείονται και εκλογές

Μπορεί ο Ζόραν Ζάεφ να μίλησε για ιστορική ημέρα για τη χώρα του. Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να πανηγύρισε και ο ίδιος για την ψήφιση των Συνταγματικών Αλλαγών στην ΠΓΔΜ. Μπορεί η διεθνής κοινότητα να χαιρέτησαν τις αποφάσεις των 80 βουλευτών της σκοπιανής βουλής, ωστόσο, η
κατάσταση δεν είναι τόσο εύκολη για τη γειτονική χώρα. Η επόμενη ημέρα δεν θα είναι δρόμος στρωμένος με ρόδα αλλά με αγκάθια καθώς η χώρα παραμένει βαθιά διχασμένη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μόλις 660 χιλιάδες πολίτες πήγαν να ψηφίσουν στο πρόσφατο δημοψήφισμα και οι υπόλοιποι είτε έδειξαν την αντίθεσή τους είτε τη δυσφορία τους για τις μεθοδεύσεις και τις παρεμβάσεις του ξένου παράγοντα.

Ο Ζόραν Ζάεφ πέτυχε μια πρώτη νίκη, υπάρχουν ακόμη δύο ψηφοφορίες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, ωστόσο, οι καταγγελίες για χρηματισμό βουλευτών και το έντονο πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην ΠΓΔΜ, δεν αφήνουν κανέναν να ησυχάσει. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο Ζάεφ να πάει σε εκλογές μόλις ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, θέλοντας έτσι να δρέψει τους καρπούς της επιτυχίας του και επιζητώντας μια ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει τα επόμενα χρόνια.

Ο λαός, όμως, της χώρας είναι διχασμένος και κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι θα συμβεί αν επικρατήσουν ακραίες φωνές και αν τελικά η συμφωνία των Πρεσπών θα υλοποιηθεί κατά γράμμα.

Χαρακτηριστικό των επιφυλάξεων που αποτυπώνονται μετά το χθεσινό αποτέλεσμα και το θρίλερ που παίχτηκε, είναι η αντίδραση του ξένου τύπου.

Τι λένε οι ξένοι
«Παραμένουν εμπόδια μέχρι να επισημοποιηθεί η αλλαγή (σ.σ. της ονομασίας). Το δημοψήφισμα για τη συμφωνία απέτυχε να περάσει το όριο συμμετοχής του 50%, αφήνοντας τη διευθέτηση του ζητήματος στο κοινοβούλιο των Σκοπίων. Η διαδικασία για την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί αρκετούς γύρους ψηφοφορίας, αυτή της Παρασκευής ήταν απλά το πρώτο στάδιο. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τον Ιανουάριο», αναφέρει το Reuters.

Παράλληλα σημειώνει ότι όταν η ΠΓΔΜ αλλάξει επίσημα το Σύνταγμα, τότε το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει επίσης να ψηφίσει τη συμφωνία.

Για ένα σημαντικό βήμα προς τον τερματισμό του αδιεξόδου με την Ελλάδα κάνει λόγο ο Guardian.

«Καλώς ήρθατε στη Βόρεια Μακεδονία: Το κοινοβούλιο ψήφισε για την αλλαγή του ονόματος», είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, που σημειώνει ότι με την εξασφάλιση της πλειοψηφίας των 2/3 ενεργοποιήθηκε η συνταγματική αναθεώρηση που θα ξεκλειδώσει την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Και ο Guardian επισημαίνει ότι η ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μακρά και απαιτεί πολλές ψηφοφορίες.

Η Telegraph χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας μια κρίσιμη νίκη για τον Ζόραν Ζάεφ, αλλά σημειώνει ότι αναμένονται περισσότερα εμπόδια.

Πράγματι, σε μια βαλκανική χώρα με πολλά προβλήματα και με όχι και τόσο ισχυρή την κουλτούρα της συνεννόησης πολλά μπορούν να συμβούν. Και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει τις εξελίξεις, ειδικά αν γίνουν εκλογές και ο Ζάεφ δεν επιβεβαιώσει την κυριαρχία του. Το κλίμα είναι διχαστικό, οι καταγγελίες για δωροδοκίες, οι διαγραφές βουλευτών, ο φόβος επεισοδίων δίνει ένα φόντο ανησυχητικό, ωστόσο, τα πάντα θα εξαρτηθούν και από το πώς θα κινηθούν οι διαδικασίες στις επόμενες δύο ψηφοφορίες.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ δείχνοντας κι αυτός την ανησυχία του για τον διχασμό που μπορεί να προκύψει.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ», είπε ο Ζάεφ.

Την ικανοποίηση του για την έγκριση της έναρξης των διαδικασιών της συνταγματικής αναθεώρησης από το κοινοβούλιο της πΓΔΜ εξέφρασε ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Η δήλωση του κ. Νίμιτς αναφέρει:

«Ενημερώθηκα για την πρόσφατη ψηφοφορία την Παρασκευή το βράδυ στο εθνικό κοινοβούλιο και θέλω να εκφράσω την μεγάλη ικανοποίηση μου για αυτό το αποτέλεσμα. Αυτή είναι μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη όχι μόνο για τη χώρα σας (πΓΔΜ) αλλά για την περιοχή και για την Ευρώπη. Θέλω να συγχαρώ όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας, και ιδίως την ηγεσία της, για αυτό το σημαντικό βήμα προς τα εμπρός. Με εντυπωσίασε ιδιαίτερα το πώς το δημοκρατικό σύστημα εργάστηκε αποτελεσματικά και υπεύθυνα, σύμφωνα με το συνταγματικό σύστημα και το δημοκρατικό πνεύμα του λαού. Ελπίζω ότι τα υπόλοιπα βήματα θα προχωρήσουν ομαλά για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και ενθαρρύνω όλους τους πολιτικούς ηγέτες να συνεργαστούν εποικοδομητικά για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία και να προχωρήσουν στην υλοποίηση της. Εξ ονόματος του Γενικού Γραμματέα μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να βοηθήσουν σε αυτή τη διαδικασία, όπως πάντα».

Με κοινή τους δήλωση η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γιόχανες Χαν, επαναδιατυπώνουν τη σταθερή τους προσήλωση στη συμφωνία των Πρεσπών, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ ως ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωσή της και καλούν τη γείτονα να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις στις συνταγματικές αλλαγές, που θα οδηγήσουν τη χώρα στον ευρωπαϊκό δρόμο.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

Σήμερα στην ΠΓΔΜ το Κοινοβούλιο έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας των Πρεσπών με την ψήφο του για έγκριση της έναρξης της διαδικασίας για τη συνταγματική αναθεώρηση. Αναμένουμε τώρα οι εθνικές διαδικασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας να συνεχιστούν χωρίς καθυστερήσεις με την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει σθεναρά την ιστορική συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιούνιο οι πρωθυπουργοί Ζάεφ και Τσίπρας. Χρειάστηκε πολιτικό θάρρος, ηγετική ικανότητα και υπευθυνότητα για την επίλυση μιας από τις παλαιότερες διαμάχες στην περιοχή. Αυτό επιβεβαιώθηκε με τη σημερινή ψηφοφορία.

Είναι πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για να προχωρήσει η χώρα αποφασιστικά προς τον ευρωπαϊκό δρόμο, όπως και για τη συμφιλίωση στην περιοχή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να παρέχει την πλήρη στήριξή της στη χώρα τους πολίτες και τους θεσμούς της.

Μία ψήφος ένα μεγάλο βήμα πιο κοντά για να καταλάβετε την θέση που σας ανήκει στη διατλαντική μας κοινότητα, αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter (στην τοπική γλώσσα) , ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την έγκριση από το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ της συνταγματικής αναθεώρησης.

Την έγκριση του Κοινοβουλίου των Σκοπίων στην πΓΔΜ στην πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση καλωσορίζει ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter: «Εξαρτάται από την κυβέρνηση και τους πολιτικούς αρχηγούς να ολοκληρώσουν τις εθνικές διαδικασίες σχετικά με τη συμφωνία για το ονοματολογικό και να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

loading...