Τι θέλουν οι δανειστές Στις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού – Η ώρα της αλήθειας για τις συντάξεις

Προσχέδιο προϋπολογισμού και με τα δυο σενάρια για τις συντάξεις στέλνει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ενώ όλες τις προηγούμενες ημέρες από το οικονομικό επιτελείο έδιναν την εικόνα ότι
το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 που θα κατατεθεί στη Κομισιόν δεν θα περιλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, το σενάριο άλλαξε το απόγευμα της Κυριακής.

Οι δανειστές όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, βάζουν μπλόκο στο παιχνίδι εντυπώσεων στο οποίο επιδίδεται η κυβέρνηση με τις υποσχέσεις της για μη περικοπή των συντάξεων το 2019.

Το σχέδιο που θα πάρουν οι Βρυξέλλες περιλαμβάνει και τα δυο εναλλακτικά σενάρια για τις συντάξεις, όπως αποτυπώθηκαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή την 1η Οκτωβρίου και θα καταγράφεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2019.

Οι Ευρωπαίοι και κυρίως το Βερολίνο θα περιμένουν να δουν το ελληνικό σχέδιο του προϋπολογισμού για να πουν την τελευταία λέξη για το μαχαίρι στις συντάξεις ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονται στο παρασκήνιο, στη σκιά της κρίσης στην Ιταλία και των αναταράξεων σε Χρηματιστήριο και αγορά ομολόγων.
Στο σχέδιο του προϋπολογισμού που θα φθάσει στις Βρυξέλλες όπως και στο προσχέδιο που κατατέθηκε την 1η Οκτωβρίου θα ενσωματώνονται και τα δυο σενάρια:

Στο βασικό σενάριο, οι συντάξεις κόβονται και ταυτόχρονα εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα αντίμετρα. Σε αυτή την περίπτωση το πρωτογενές πλεόνασμα, με όρους ενισχυμένης εποπτείας διαμορφώνεται σε 4,14% του ΑΕΠ.

Στο εναλλακτικό σενάριο, διατυπώνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να μην εφαρμόσει τις προνομοθετημένες μειώσεις των συντάξεων με το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφώνεται οριακά υψηλότερα σε 3,56% του ΑΕΠ το 2019.

Αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάσει τα στοιχεία, θα συντάξει έκθεση στην οποία θα καταγράφονται οι παρατηρήσεις της. Στη συνέχεια, το μαχαίρι στις συντάξεις θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα γίνουν με τους δανειστές οι οποίοι αναμένονται στην Αθήνα στις 25 Οκτωβρίου.

Ακολουθεί στα τέλη Οκτωβρίου η συνεδρίαση του EuroWorkingGroup, το οποίο θα προετοιμάσει το Eurorgroup της 5ης Νοεμβρίου, όπου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις διαθέσεις αλλά και τις τυχόν ενστάσεις των εταίρων για το θέμα.

loading...

1 thought on “Τι θέλουν οι δανειστές Στις Βρυξέλλες το σχέδιο προϋπολογισμού – Η ώρα της αλήθειας για τις συντάξεις

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΤΙ ΘΕΛΟΥΝ:ΤΗ ΧΩΡΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ

Comments are closed.