Θοδωρής Δρίτσας:«Ο κόσμος της Αριστεράς χρειάζεται μια νέα εκκίνηση»

«Η σύγκρουση Παππά – Φίλη δεν είναι προσωπική» αναφέρει ο πρώην υπουργός, βουλευτής Α” Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι στην παρούσα φάση η εσωκομματική συζήτηση συνδέεται με τις συμμαχίες που θα πρέπει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στη μετεκλογική περίοδο.
«Ο κόσμος της Αριστεράς χρειάζεται έμπνευση και μια νέα εκκίνηση… Δεν γίνεται συζήτηση αν θα πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, αλλά για τους κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους του» είναι το δικό του μήνυμα – με αποδέκτες και στο εσωκομματικό πεδίο. Αναγνωρίζει δε ότι το ζήτημα των περικοπών ή μη των συντάξεων είναι κομβικό για την κυβέρνηση, ενώ αποδίδει και από την πλευρά του σε «ανελέητα κερδοσκοπικά παιχνίδια» το χρηματιστηριακό κραχ των τραπεζών.
Η μεταμνημονιακή φάση της χώρας εξελίσσεται όπως την περιμένατε;
Στις βασικές συντεταγμένες, ναι. Να μην μπερδεύουμε την επιτήρηση που ασκεί η ΕΕ σε όλες τις χώρες – μέλη της, επιτήρηση ακόμα πιο αυστηρή για τις χώρες που βγήκαν από τα Μνημόνια, με τους εξαναγκαστικούς περιορισμούς της μνημονιακής σύμβασης που τελείωσε και είναι επιτυχία αυτής της κυβέρνησης. Η πλήρης «ανάρρωση» όμως από την εγκληματική και αδικαιολόγητη χρεοκοπία είναι μπροστά και προϋποθέτει συναίσθηση ευθυνών απ” όλους. Ιδιαίτερα απ” αυτούς που, ενώ ευθύνονται, κάνουν εύκολη αντιπολίτευση.
Οι τράπεζες μπορεί να προκαλέσουν πολιτικά ανεξέλεγκτες καταστάσεις;
Τα θεμελιώδη στοιχεία της πορείας των τραπεζών δεν αντιστοιχούν και δεν δικαιολογούν τις πιέσεις που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Η κατάσταση δεν είναι ιδανική αλλά κάτι άλλο φαίνεται να επιδρά στις εξελίξεις, τη στιγμή που οι καταθέτες επιστρέφουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, η κυβέρνηση καταργεί τους κεφαλαιακούς περιορισμούς και η αναθέρμανση της συζήτησης για τα κόκκινα δάνεια και την τύχη τους είναι προ των πυλών. Το «μίνι κραχ» του χρηματιστηρίου μάς θυμίζει πόσο ανελέητα είναι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια της αγοράς χρήματος, διεθνώς. Πείσμα, ψυχραιμία και σαφείς στόχοι, χρειάζονται. Οι ευθύνες της Τραπέζης της Ελλάδος και της ΕΚΤ, προφανείς. Η επιλογή της πιστοληπτικής γραμμής στήριξης θα έκανε τις τράπεζες και θεσμικά πιο ευάλωτες απέναντι σε πιέσεις.
Το θέμα των περικοπών στις συντάξεις είναι κομβικό για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης;
Ναι, είναι. Πολύ περισσότερο γιατί είναι κομβικό για τους ίδιους τους συνταξιούχους. Ομως, η οριστική επιβεβαίωση της μη περικοπής των συντάξεων δεν θα έρθει από κάποια… κλήρωση του Λόττο! Είναι προϊόν επίπονου, συστηματικού, διορατικού και τεκμηριωμένου σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, από την περίοδο της διαπραγμάτευσης και του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης με τα μέτρα – αντίμετρα, και με σχεδιασμένες ευελιξίες μέχρι και σήμερα. Αυτά ήταν τα εργαλεία χάρις στα οποία βγήκαμε από το Μνημόνιο, με δυνατότητες οι απώλειες να είναι ανατάξιμες.
Το κόμμα βρίσκεται σε πορεία μετεξέλιξης; Η συζήτηση περί πασοκοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί ήδη τριγμούς…
Η συζήτηση που διεξάγεται αφορά αφενός μεν την επικαιροποίηση του προγράμματός μας στις νέες συνθήκες και αφετέρου στις συμμαχίες που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο. Δεν γίνεται συζήτηση αν θα πασοκοποιηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή όχι, αλλά με ποιους κοινωνικούς και πολιτικούς συμμάχους θα μπορέσει στη μετεκλογική περίοδο να σχηματίσει μια βιώσιμη κυβέρνηση, που να ανταποκρίνεται προγραμματικά και αποτελεσματικά στις ώριμες και πιεστικές ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας.
Πώς αντιμετωπίζετε τις εσωτερικές αλλαγές που δρομολογούνται στο κόμμα; Θα συμμετέχετε στη νέα Πολιτική Γραμματεία;
Τις έχουμε ανάγκη. Το κόμμα πρέπει να λειτουργήσει και να στηριχτεί σε αποφάσεις συλλογικές. Αποφάσεις συνευθύνης, που θα συγχρονίζονται με τις ανάγκες της συγκυρίας. Χρειαζόμαστε όργανα που θα στρατευτούν στη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές και στην επανάκαμψη στην ενεργό δράση μελών και στελεχών μας που έχουν αποστασιοποιηθεί. Ο κόσμος της Αριστεράς χρειάζεται έμπνευση και μια νέα εκκίνηση. Οσο για το ποιοι θα επιλεγούν στα νέα όργανα, είναι αρμοδιότητα και προνόμιο της Κεντρικής Επιτροπής και όχι προσωπικής επιθυμίας ή στόχευσης.
Η αντιπαράθεση του Νίκου Παππά με τον Νίκο Φίλη βρίσκεται εκτός ελέγχου;
Δεν πρόκειται για προσωπικές διαφορές, ακόμα κι αν χρησιμοποιούνται αιχμηρές εκφράσεις και υψηλοί τόνοι, επιλογές που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να αποφεύγονται απ” όλους μας. Πιστεύω ότι όλα τα στελέχη και όλα τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συμφωνούμε στο ουσιώδες. Δηλαδή στην υπεράσπιση της δημόσιας τηλεόρασης και στη δημοκρατική αναβάθμιση της ποιότητάς της. Αυτό επιτάσσει η πολιτική μας ευθύνη απέναντι στην ελληνική κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυροποιείται στη συνείδηση των πολιτών μόνο όταν δικαιώνεται ως υπεύθυνο, ριζοσπαστικό, δημοκρατικό κόμμα ανοικτών οριζόντων.
Η ΕΡΤ προσφέρεται ως πεδίο διαμάχης;
Η ΕΡΤ προσφέρεται ως ένα διαρκές ιστορικό στοίχημα, για την ποιότητα της μετα-μνημονιακής δημοκρατίας. Η σημερινή κατάσταση στα ΜΜΕ και η γενικευμένη οργανωμένη παραπληροφόρηση, προσδίδει στο θέμα της ΕΡΤ χαρακτήρα κατεπείγοντος. Απαιτούνται αντιπαραθέσεις και μάλιστα δημόσιες, με την ελπίδα ότι θα είναι γόνιμες. Εχω εμπιστοσύνη στις συντρόφισσες και τους συντρόφους του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν έχω εμπιστοσύνη στις φωνές που στοιχίζονται και αποκτούν ισχύ με την επιδίωξη δικαίωσης του προ-μνημονιακού και μνημονιακού πολιτικού και μιντιακού συστήματος, για την παλινόρθωση της φαυλότητας. Απαιτείται δημοκρατική συμμαχία με διαυγείς στόχους και αξιοποίηση ανθρώπων, που υπερασπίστηκαν ενεργά, με προσωπικό κόστος και χωρίς ιδιοτέλεια τη δημόσια ΕΡΤ, σε δύσκολες στιγμές.
Ο τελευταίος ανασχηματισμός έλυσε προβλήματα;
Αυτή η κυβέρνηση – με διαφορετικές συνθέσεις – λύνει προβλήματα που εκκρεμούσαν τρεις και τέσσερεις δεκαετίες. Είναι ανάγκη αυτή η πορεία να επιταχυνθεί. Ελπίζω η νέα «χημεία» να βοηθήσει σε αυτό.
Ο χρόνος μέχρι τις κάλπες είναι αρκετός για την κυβέρνηση;
Ο αναγκαίος χρόνος είναι πάντα συνάρτηση του διαθέσιμου χρόνου. Πρέπει, μέχρι το φθινόπωρο του 2019, να έχουμε κερδίσει ως πολιτεία και ως κοινωνία τη στέρεη και «εμπράγματη» αυτοπεποίθηση ότι η χρεοκοπία ξεπεράστηκε οριστικά, έστω κι αν ισχύει ότι ένα μόνο έτος εκτός Μνημονίου ίσως να μην είναι επαρκής χρόνος για να εισπράξει αυτήν την πρόοδο η κοινωνία στο σύνολό της. Είναι όμως πιστεύω ικανός χρόνος για να πεισθεί η πλειοψηφία γιατί δεν πρέπει να παλινορθωθεί το σύστημα εξουσίας της Δεξιάς. Είναι επίσης ικανός χρόνος για να πραγματοποιηθούν άμεσοι και να προσεγγιστούν μεσοπρόθεσμοι στόχοι προοδευτικής, δημοκρατικής και δίκαιης ανασυγκρότησης. Οι νέες κοινωνικά ώριμες προσδοκίες πρέπει να δικαιωθούν αυτή τη φορά. Ανελαστικά!

Νασόπουλος Διονύσης


πηγη

loading...

1 thought on “Θοδωρής Δρίτσας:«Ο κόσμος της Αριστεράς χρειάζεται μια νέα εκκίνηση»

  1. ΗΡΩΑΣ ΗΡΩΑΣ …ΝΑ ΞΥΠΝΑΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΛΕΠΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΡΑΜΑ!!! ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΑΙ ΛΕΝΙΝ!!!

Comments are closed.