“Σομπ Μπαχάιρ, Σαπάχ Αλχάιρ, Καλημέρα…” λένε στα προσφυγόπουλα οι Βολιώτες εκπαιδευτικοί

Ένα γλωσσάρι για εκπαιδευτικούς σε τέσσερις γλώσσες και διαλέκτους αλλά και έναν κανονισμό σχολείου μεταφρασμένο στις ίδιες γλώσσες για τα προσφυγόπουλα που θα φοιτήσουν σε Γυμνάσια και Λύκεια της Μαγνησίας, ετοίμασαν εκπαιδευτικός αγγλικής φιλολογίας και οι μεταφραστές στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων στη Μαγνησία. Την πρωτοβουλία είχε η Χαριτίνη Χατζή, εκπαιδευτικός της Αγγλικής Φιλολογίας στο 2ο ΕΠΑΛ της Ν. Ιωνίας, η οποία και ανέλαβε να την υλοποιήσει με την έγκριση του διευθυντή Β’θμιας Εκπαίδευσης Σωκράτη Σαβελίδη. Όπως ανέφερε ο κ. Σαβελίδης, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, “η κ. Χατζή σκέφθηκε ότι θα της ήταν δύσκολο όπως και στους άλλους εκπαιδευτικούς να επικοινωνήσουν με τα προσφυγόπουλα τις πρώτες ημέρες, έως ότου μάθουν λίγα ελληνικά ή αγγλικά. Βασικές προτάσεις επικοινωνίας, όπως χαιρετισμός, πως ονομάζεσαι, αύριο έχουμε εκδρομή, τώρα παίρνουμε παρουσίες κ.α. Το γλωσσάρι πλαστικοποιήθηκε και θα βρίσκεται σε κάθε γραφείο εκπαιδευτικού που θα υποδεχθεί προσφυγόπουλα στην τάξη του” ανέφερε ο κ. Σαβελίδης.

Επιπλέον ανέφερε ότι μεταφράστηκε στις ίδιες γλώσσες ο κανονισμός ενός ελληνικού σχολείου που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους και οι μαθητές από άλλες χώρες, πως πρέπει να φέρονται, ποιούς κανόνες να τηρούν, να γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε κάθε περίπτωση όπως αδιαθεσία, σε ποιόν θα απευθυνθούν αν δουν κάτι που τους προβληματίσει κ.α. “Πήραμε έναν κανονισμό από ένα μεγάλο σχολείο όπως το 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας και τον μεταφράσαμε σε τέσσερις γλώσσες, Αγγλικά, Περσικά, Αραβικά και Ουρντού”. Ο κ. Σαβελίδης ανέφερε ότι θα ενημερώσει για την πρωτοβουλία και το υπουργείο Παιδείας γιατί «είναι πολύ πιθανό να τον χρειαστούν συνάδελφοι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα».

Σημειώνεται ότι ήδη 12 προσφυγόπουλα ξεκίνησαν μαθήματα στο Γυμνάσιο Ιωλκού και αύριο θα ενταχθούν και αυτά που θα φοιτήσουν στο 2ο Γυμνάσιο Βόλου και από Δευτέρα 15 Οκτωβρίου σε τρία ΕΠΑΛ της Μαγνησίας.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

loading...

2 thoughts on ““Σομπ Μπαχάιρ, Σαπάχ Αλχάιρ, Καλημέρα…” λένε στα προσφυγόπουλα οι Βολιώτες εκπαιδευτικοί

  1. Πουτσα μου μαλακισμενη
    ηθελες ιδεολογια κι'εφερες
    τους λαθρομεταναστες
    τραβα τωρα μια μαλακια
    και φαε τρεις ψωλες κρασατες

  2. Ρε αει στο διαολο εσείς και τα λαθροπηθικια σας φραπεδοκουλτουριαρηδες αριστεροι

Comments are closed.