Ολοταχώς για παγκόσμιο κραχ! Το ΔΝΤ προειδοποιεί για ένα νέο ιστορικό ρεκόρ παγκόσμιου χρέους-Πως εμπλέκεται η Λέσχη Μπιλντερμπεργκ

Η Κριστίν Λαγκάρντ την έριξε την βόμβα και την άλλη εβδομάδα στην Ινδονησία θα ληφθούν κρίσιμες αποφάσεις…

Στο Μπαλί της Ινδονήσιας, όπου θα βρεθεί την επομένη εβδομάδα και ο δικός μας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα διεξαχθεί η ετήσια Σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ενόψει, λοιπόν, αυτής της Συνόδου η επικεφαλής του ΔΝΤ, η οποία δεν έχει χάσει ούτε μια συνάντηση της περιβόητης Λέσχης Βilderberg και εργάζεται συστηματικά στην υπηρεσία αυτής της δομής εξουσίας ή της παγκοσμιοποίησης, ανέφερε στην Ουάσινγκτον ότι το «Παγκόσμιο χρέος” είναι $ 182 τρις (περίπου 157 δις ευρώ στην τρέχουσα αλλαγή).

Με τον συνηθισμένο κυνισμό της, η Λαγκάρντ χωρίς ουδεμία χειρονομία ανησυχίας τρίβει τα χέρια της με τους «φίλους” της κατά τη διάρκεια των κρυφών και μυστικών συναντήσεων τους.

Το «Παγκόσμιο χρέος” είναι μια μορφή κατάκτησης, κλοπής και σύγχρονης πίστωσης κυρίαρχων εθνών και χωρών. Στην Ελλάδα το ζήσαμε από πρώτο χέρι. Σιγά-Σιγά, και κάθε φορά σε μεγαλύτερο αριθμό, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν αυτή την μακιαβελικό στρατηγική.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) λοιπόν προβλέπει μια καταιγίδα. Πριν ανοίξει η σύνοδος κορυφής την επόμενη εβδομάδα στο Μπαλί (Ινδονησία), ο οργανισμός δείχνει την ανησυχία του για την πρόοδο της διεθνούς οικονομίας τους τελευταίους μήνες και, πάνω απ ‘όλα, για το τι μπορεί να συμβεί στη συνέχεια. Σε ομιλία της τη Δευτέρα στην Ουάσινγκτον, η διευθύνουσα σύμβουλος του οργανισμού, Κριστίν Λαγκάρντ , δεν έκανε μόνο αναφορά στην επιβράδυνση της οικονομίας, αλλά προέβλεψε ακόμη πως το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί 3,9% ενώ αναφέρθηκε και σε άλλους κινδύνους που μέχρι πρόσφατα φαίνονταν υποθετικοί αλλά τώρα υλοποιούνται.

«Ελπίζω και προσεύχομαι ότι θα επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το Brexit” είπε μεταξύ άλλων η Γαλλίδα αξιωματούχος.

Η Lagarde έχει επίσης προειδοποιήσει για ένα πρόβλημα που ποτέ δεν έπαψε να υπάρχει, αλλά τώρα φαίνεται πιο απειλητικό από ποτέ. Το παγκόσμιο χρέος – τόσο δημόσιο όσο και ιδιωτικό – καταγράφει τιμές ρεκόρ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του Ταμείου, έχει ήδη φθάσει τα 182 τρισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 157 τρισεκατομμύρια ευρώ με την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία). Από την έκθεσή της οργάνωσης την περασμένη άνοιξη, ο αριθμός αυξήθηκε κατά 18 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Το τέρας του χρέους δεν σταματά να γιγαντώνεται. Ξεπερνά το επίπεδο του 2007 κατά 60%. Ένα χρόνο δηλαδή πριν από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, τα γεγονότα με την Lehman Br;others και όσα ακολούθησαν με την οικονομική μόλυνση να αλλάζει τον κόσμο. Και αυτό το ποσοστό είναι πιο ανησυχητικό τώρα που φαίνεται ότι η περίοδος των νομισματικών κινήτρων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες έχει λήξει.

«Οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες είναι πλέον πιο ευάλωτες σε αυστηρότερους οικονομικούς όρους. Οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες αισθάνονται ήδη το τσίμπημα καθώς προσαρμόζονται σε μια νομισματική εξομάλυνση στον προηγμένο κόσμο «, δήλωσε η Λαγκάρντ στην Ουάσινγκτον. Και η κατάσταση αυτή μπορεί να επιδεινωθεί. Επειδή στο ΔΝΤ προβλέπουν ραγδαίες διορθώσεις στην αγορά και σε συναλλαγματικές ισοτιμίες, αν η διαδικασία των σκληρών οικονομικών συνθηκών συνεχίσει να προχωράει περαιτέρω.

Η Λαγκάρντ ξεκίνησε την παρέμβασή της με τα καλά νέα: ο κόσμος συνεχίζει να αναπτύσσεται με τον υψηλότερο ρυθμό από το 2011, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται στις περισσότερες χώρες και το ποσοστό των ανθρώπων που ζουν σε ακραία φτώχεια έχει φθάσει σε ένα νέο ελάχιστο, κάτω του 10% του παγκόσμιου πληθυσμού. Είναι σημαντικά γεγονότα, ναι, αλλά οι χαρές τελειώνουν εδώ. Επειδή, σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, «το κλίμα της παγκόσμιας οικονομίας αρχίζει να αλλάζει». Αν και πριν από ένα χρόνο η Λαγκάρντ συνέστησε να επωφεληθεί η παγκόσμια οικονομία από την καλή πορεία για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων λέγοτνας χαρακτηριστικά «Ο ήλιος λάμπει. Στερεώστε την οροφή”, πριν από έξι μήνες προειδοποίησε για τα σκοτεινά σύννεφα στον ορίζοντα, και τώρα αναγνωρίζει ότι οι κίνδυνοι που είδε τότε «έχουν αρχίσει να υλοποιούνται».

Και, όπως προειδοποίησε το ΔΝΤ και διάφορα ιδρύματα σε άλλες περιπτώσεις, ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η απελευθέρωση ενός εμπορικού πολέμου. Κι εδώ κουμπώνει η Λέσχη Μπιλντερμπεργκ, της οποίας ένα εκ των βασικών θεμάτων τον περασμένο Ιούνιο ήταν αυτο ακριβώς το θέμα του εμπορίου!!

Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν αποτελεί πλέον υποθετικό κίνδυνο, αλλά ότι, σύμφωνα με τα λόγια της Λαγκάρντ «η ρητορική μεταλλάσσεται σε μια νέα πραγματικότητα των αποτελεσματικών εμπορικών φραγμών». Αυτά όχι μόνο βλάπτουν το εμπόριο, αλλά και τις επενδύσεις και τη βιομηχανία, οι οποίες πλήττονται από τις αυξανόμενες αβεβαιότητες, συνέχισε.

Προς το παρόν, ανάμεσα στις αναπτυγμένες οικονομίες που πλήττονται περισσότερο από αυτό το νέο κλίμα δυσαρέσκειας που είναι η ευρωζώνη και η Ιαπωνία. Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ φαίνεται να αντιστέκονται στην καταιγίδα, κατ ‘αρχήν, χάρη στην επεκτατική δημοσιονομική μεταρρύθμιση Τραμπ. Αλλά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση.

Υπάρχουν σαφείς χαμένοι στις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες υποφέρουν από τις αρνητικές επιπτώσεις αυτών των εντάσεων. Σε περίπτωση που επιδεινωθεί ο “πόλεμος των δασμών”, η Λαγκάρντ κάνει μια σύσταση. «Αν δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ όλων των χωρών, οι κυβερνήσεις μπορούν να χρησιμοποιούν ευέλικτες εμπορικές συμφωνίες με τις οποίες συνεργάζονται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, άτομα με παρόμοιο τρόπο σκέψης», κατέληξε.

Η Λαγκάρντ μίλησε επίσης για την απώλεια θέσεων εργασίας που συνδέεται με την τεχνολογική επανάσταση, αλλά ανέφερε μια πτυχή που συνήθως παραβλέπεται: πώς αυτή η καταστροφή που εντοπιζεται σε 26 από τις 36 χώρες του ΟΟΣΑ επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Το επιχείρημα είναι ότι αυτές τείνουν να καταλαμβάνουν θέσεις με συνήθεις δραστηριότητες, και εεκίνες είναι ακριβώς αυτές που απειλούνται από την αυτοματοποίηση.

loading...