Η Ουκρανική Αυτοκεφαλία πυροδοτεί «Εμφύλιο»- Αναγκαία η προσωρινή παύση!

Του Γιώργου Θεοχάρη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με αφορμή την προαναγγειλόμενη Ουκρανική Αυτοκεφαλία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στιγματίζουν την Ορθόδοξη Εκκλησία και απειλούν την Πανορθόδοξη ενότητα.

Το Φανάρι φαίνεται αποφασισμένο να προχωρήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση της . Ωστόσο, η παρούσες συνθήκες δεν δείχνουν να ευνοούν για κάτι τέτοιο.

Ήδη η Μόσχα έχει διακόψει το μνημόσυνο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο και έχει κηρύξει προσωρινή παύση των συλλείτουργων με κληρικούς του Οικουμενικού Θρόνου.

Την ίδια ώρα στο Κίεβο,έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις μεταξύ Ουκρανών εθνικιστών και οπαδών της Κανονικής Εκκλησίας που υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. Από την ανακοίνωση του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως για την Αυτοκεφαλία στην Ουκρανία εώς σήμερα πολλές Εκκλησίες υπό τον Ονούφριο έχουν δεχθεί βανδαλισμοί και καταστροφές, έχουν ξυλοκοπηθεί εκκλησιαζόμενοι και κληρικοί ενώ άλλοι έχουν τραυματιστεί ακόμα και σοβαρά.

Μία κίνηση εκτόνωσης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, θεωρείται ΑΝΑΓΚΑΙΑ όσο ποτέ.

Επίσης, ένα άλλο σημείο στο οποίο πρέπει να σταθούμε είναι ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας κ. Ποροσένκο, ζήτησε μεν επιτακτικά από το Φανάρι την Αυτοκεφαλία αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η Ουκρανική Βουλή αποτελείται κι απο μη Ορθόδοξους. Μάλιστα πολλοί εξ αυτών είναι μουσουλμάνοι και Καθολικοί ενώ άλλοι ανήκουν σε διάφορες αιρέσεις.

Η Ουκρανική Αυτοκεφαλία, στη παρούσα στιγμή φαίνεται ότι προκαλεί αναταραχή και διχασμό! Και τι εννοώ με αυτό; Τόσο στο εσωτερικό της Ουκρανικής γης όσο και στον Πανορθόδοξο κόσμο θα προκαλέσει διαίρεση στον ορθόδοξο λαό με ανεξέλεγκτες συνέπειες για την Ορθόδοξη Εκκλησία .

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το σχίσμα είναι μπροστά μας. Ηδη το Πατριαρχείο Μόσχας προχώρησε ένα βήμα πριν από αυτό… Κι αν το οριστικοποιήσει θα συμπαρασύρει κι άλλα Πατριαρχεία, όπως το Αντιοχείας και Βουλγαρίας.

Η Αυτοκεφαλία αν δοθεί θα πρέπει να γίνει μέσα από έναν γόνιμο διάλογο και συναίνεση με την Κανονική Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο και όχι μέσα από συνεργασία με σχισματικούς όπως ο κ. Φιλάρετος.

Αν ξεκινήσουμε να έχουμε επαφές και συμφωνίες με τις σχισματικές εκκλησίες τότε καταργούμε τους Ιερούς Κανόνες και απαξιώνουμε όσα κληροδοτήσαμε από τους προκατόχους της διοίκησης της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

loading...