Χρηματιστήριο: ¨Το μπουρδέλο του καπιταλισμού” και οι ανούσιοι καυγάδες Ν.Δ – ΣΥΡΙΖΑ

Οταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση, απέδιδε τα χίλια όσα -και σωστά – στον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας.
Ξεκάθαρα του χρέωνε ότι ήταν όργανο των ξένων δανειστών του Ελληνικού κράτους και του Σόιμπλε.Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω του σημερινού διευθυντή του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θανάση Καρτερού, -με άρθρο του στην “Αυγή” ήταν απόλυτα επικριτικός απέναντι στον Στουρνάρα, ο οποίος έδινε «λόγο σε κείνους που τον διόρισαν και τον στηρίζουν -στην Μέρκελ, στον Σόιμπλε, στον ωραίο κόσμο των τραπεζών και του χρήματος και όχι στους Έλληνες που υποτίθεται ότι εκπροσωπούν».

Από τότε κύλισε πολύ νερό στο αυλάκι. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε στην κυβερνητική εξουσίακαι είδαν στην δημοσιότητα τα «τραπεζώματα» που έκαναν σε “καλό κλίμα”, Τσίπραςκαι Δραγασάκης στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

“Παλιά, τα τανκς των πραξικοπηματιών τα κινούσαν οι στρατηγοί, άντε οι συνταγματάρχες. Σήμερα όμως τα κινούν οι τραπεζίτες!”, έγραφε τον Γενάρη του 2016 στο “Πριν” ο Γιώργος Δελαστίκ, σε ένα κείμενο του, στο οποίο σχολίαζε τις σχέσεις του “γελοίου Τσίπρα”, όπως χαρακτήριζε τον πρωθυπουργό, με τον κεντρικό τραπεζίτη της Ελλάδας.

Κάναμε αυτή την εισαγωγή με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε σήμερα -στον ρ/σ Realfm- ο Νίκος Παππάς, ο οποίος αφού διαπίστωσε “κερδοσκοπική επίθεση στο Χρηματιστήριο”, -ανακάλυψε την πυρίτιδα ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής-, ενώ κατηγόρησε τον Στουρνάρα ότι δεν έκανε καμιά παρέμβαση για να ανακόψει την κατηφόρα που σημειώθηκε, στο Χρηματιστήριο.
Του απέδωσε ότι η στάση του έχει “πολιτικές προεκτάσεις” εξυπηρετώντας την Ν.Δ που θέλει να υπάρξει “τρομοκρατία της κοινής γνώμης”.

Προφανώς και δεν είμαι ο πιο κατάλληλος για να σχολιάσω την “βουτιά” που έκανε τις τελευταίες μέρες το Χρηματιστήριο και τις οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις που δημιούργησε αυτό το γεγονός.

Μπορώ όμως εύκολα να ανακαλέσω στην μνήμη μου ότι με όχημα το “μπουρδέλο του καπιταλισμού” – όπως χαρακτηρίζουν το Χρηματιστήριο οι Μαρξιστές- σημειώθηκε η μεγαλύτερη ληστεία του ελληνικού λαού στην πρόσφατη ιστορία μας,

Ποιος μπορεί να ξεχάσει δηλώσεις πολιτικάντηδων (Σημίτη, Παπαντωνίου, Κώστας Καραμανλής κ.α) που καλούσαν τον κόσμο να “επενδύσει” στο Χρηματιστήριο και να “πλουτίσει” άκοπα και πολύ σύντομα;

Ποιος μπορεί να λησμονήσει μια εποχή -Σεπτέμβρης 1999- που εκατομμύρια Ελληνες, πουλούσαν περιουσίες, “επένδυαν” οικονομίες μας ζωής, θεωρώντας ότι το χρηματιστήριο είναι μια τράπεζα που τους δίνει επιτόκιο για τα χρήματά τους… 20% την εβδομάδα (!);

Ειδικά οι παλαιότεροι ίσως θυμούνται τις ειδικές εκπομπές που είχαν όλα σχεδόν τα τηλεοπτικά κανάλια για το Χρηματιστήριο, το πώς προπαγάνδιζαν το εύκολο κέρδος που θα έφερναν οι “επενδύσεις” αυτές, οι δημοσιοκάφροι στις 5 (!) ημερήσιες εφημερίδες που κυκλοφορούσαν τότε, ασχολούμενες αποκλειστικά με τα όσα διαδραματιζόταν σε έναν “θεσμό”, ο οποίος είναι “σημαντικός για την πρόοδο της οικονομίας, ο οποίος εξυπηρετεί την οικονομία”, όπως έλεγε την ίδια περίοδο, ο Κ. Σημίτης.

Επίσης, μπορεί να θυμηθούμε την αφίσα που είχε πλημμυρίσει την Ελλάδα, τον Ιούνη του 1999 που παρακινούσε τους πολίτες να τοποθετήσουν τα χρήματα τους στο Χρηματιστήριο γράφοντας: «1.000.000 ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΞΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟΥΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ – ΠΑΣΟΚ».

Τα αποτελέσματα τα ξέρουμε. Πάνω από 140 δισ. ευρώ του εξαπατημένου, αλλά και αφελή ελληνικού λαού, κατέληξαν στα θησαυροφυλάκια πλουτοκρατών.
Περιουσίες και κόποι μιας ζωής εξαερίστηκαν, βυθίζοντας στην απελπισία και στην μιζέρια εκατοντάδες χιλιάδες λαού.

Γνωρίζουμε επίσης και την κατάληξη που είχε αυτή η ιστορία: Ποιο λευκούς από τα σύννεφα παρέδωσε στην ελληνική κοινωνία, η αστική δικαιοσύνη τους κατηγορούμενους για το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου.

Εν κατακλείδι: Ο προσχηματικός καυγά που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Είναι μια μικροκομματική αντιπαράθεση αφού και τα δυο αυτά αστικά κόμματα θεωρούν τον “χρηματιστηριακό τζόγο” μέσα στα πλαίσια του αστικού συστήματος.

Του Γ.Γ

πηγη

loading...