Γιούνκερ: «Δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα»

Μόλις χθες η αντιπαράθεση της Ρώμης με τις Βρυξέλλες είχε φτάσει στα άκρα, μετά τις συστάσεις για τον προϋπολογισμό της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, με κυβερνητικά στελέχη να ρίχνουν συνεχώς «λάδι στη φωτιά» με δηλώσεις τους.

«Αν προσπαθήσετε να μας κάνετε Ελλάδα ρισκάρετε παγκόσμια οικονομική καταστροφή», προειδοποίησε ο βουλευτής και οικονομολόγος Κλαούντιο Μπόργκι, στενός συνεργάτης του υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι.

Ο Κλαούντιο Μπόργκι, υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Λέγκας, επέκρινε τους λάθους χειρισμούς στο οικονομικό πρόβλημα της Ελλάδας, προειδοποιώντας ότι «κάθε απόπειρα να κάνουν το ίδιο στην Ιταλία θα προκαλούσε παγκόσμια πρόβλημα».

Σήμερα επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, με τις δύο πλευρές να προτίθενται να «γεφυρώσουν» τις διαφορές τους στο έλλειμμα του ιταλικού προϋπολογισμού. Την ίδια στιγμή ο Ζ. Κ. Γιούνκερ διατείνεται ότι δεν συγκρίνει την ιταλική με την ελληνική κρίση.

«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει αλλαγές στον ιταλικό προϋπολογισμό αν είναι απαραίτητο», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στις αυστριακές εφημερίδες Der Standard, Kurier και Falter, με αφορμή τα σχέδια της Ρώμης για αύξηση του ελλείμματος στον προϋπολογισμό του 2019. «Δεν είναι στην αρμοδιότητα της Κομισιόν να πει μπορείτε το ένα ή δεν μπορείτε το άλλο», τόνισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για να προσθέσει: «Οι Ιταλοί πρέπει να βρουν τρόπους που θα επιτρέψουν στην Ιταλία να παραμείνει εντός των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών στόχων».

Στο ερώτημα αν αναμένει ξέσπασμα νέας κρίσης χρέους ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε: «Αν τώρα πω ότι υπάρχει κίνδυνος η Ιταλία να γίνει μια δεύτερη Ελλάδα, οι Ιταλοί θα θυμώσουν. Για αυτό και δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα παρά το υψηλό χρέος και το υπερβολικό έλλειμμα», διαβεβαίωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας τη σημασία έναρξης διαλόγου με τη Ρώμη.

Ρώμη: Δεν έχουμε plan B

Η πρώτη αντίδραση της Ρώμης στην ευρωπαϊκή κριτική είναι ότι «ο επίσημος διάλογος δεν έχει ούτε καν ξεκινήσει». Που σημαίνει, ότι οι Βρυξέλλες δεν μπορούν εκ των προτέρων να απορρίπτουν τον νέο προϋπολογισμό. Ο δε υπουργός Οικονομικών Τζοβάνι Τρία υπογραμμίζει ότι το έλλειμμα είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής του δημοσίου και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τόσο μεγάλη ανησυχία.

Είναι σαφές ότι θα ξεκινήσει διάλογος, αλλά θα πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα ολοκληρωθεί. Το επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος, από την μία τονίζει ότι «η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω, αφού δεν υπάρχει “σχέδιο Β΄” και από την άλλη δηλώνει ότι «υπάρχει περιθώριο εβδομάδων, αλλά και μηνών, για να καρποφορήσει ο διάλογος».

Η κυβέρνηση της Ρώμης πρέπει οπωσδήποτε, μετά από δεκάδες εξαγγελίες, να μειώσει τη φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματικών στο 15% και να εκταμιεύσει επιδόματα σε ανέργους και συνταξιούχους το αποκαλούμενο «εισόδημα του πολίτη». Και όλα αυτά κοστίζουν τουλάχιστον 16 δισεκατομμύρια ευρώ.

Tα κοινωνικά μέτρα

Ενδεχομένως τα κοινωνικά αυτά μέτρα να μην εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο, αλλά από τον Απρίλιο, για να περιοριστεί το όλο κόστος. Είναι ωστόσο αδιανόητο Λέγκα και Πέντε Αστέρια, να πάρουν πίσω τις υποσχέσεις τους. «Δεν με ενδιαφέρει τι λέει μια Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ενίσχυσε την φτώχεια στις χώρες μας», συνεχίζει να δηλώνει ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος τονίζει, ειρωνικά, ότι «για πρωινό, συνηθίζει να τρώει ψωμί και σπρεντ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως, θα ήθελε περιορίσει το ιταλικό έλλειμμα στο 1,6%, ενώ, ως γνωστόν, για το επόμενο έτος η Ρώμη προβλέπει 2,4% του ΑΕΠ. Υπάρχει άραγε περιθώριο διαπραγμάτευσης;

Προς το παρόν, η κυβέρνηση Κόντε διαψεύδει την εφημερίδα La Repubblica, σύμφωνα με την οποία, αν το σπρεντ ξεπεράσει τις 400 μονάδες, τότε η κυβερνητική συμμαχία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων ενδέχεται να περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες που έχει προγραμματίσει.

loading...

1 thought on “Γιούνκερ: «Δεν συγκρίνω την Ιταλία με την Ελλάδα»

  1. Καί πώς να την συγκρίνεις ρε χαχόλε, Ευραιοπέε;!…… Συγκρίνετε ένα νοικοκυριό με ένα ξεχαρβαλωμένο μπουρδέλο;!…………. …Ε.

Comments are closed.