Η ΜΟΣΧΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΙΔΑ: «ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ»

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ



Τελειωμένη υπόθεση είναι τα Σκόπια σύμφωνα με την επίσημη θέση του Κρεμλίνου δια στόματος ειδικών Ρώσων εμπειρογνωμόνων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η κατάσταση στα Σκόπια μπορεί εύκολα να επιδεινωθεί λόγω των ζητημάτων ένταξης στις δυνάμεις της Δύσης, ενώ εμμέσως λένε πως ο Ζάεφ είναι όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Το κλίμα αποσταθεροποίησης και διχασμού στο κρατίδιο είναι έντονο, ειδικότερα μετά από την αποτυχία του χθεσινού δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών και το ονοματολογικό.
Φορείς, πολιτικοί και εμπειρογνώμονες των Σκοπίων, αλλά και τα διεθνή ΜΜΕ κάνουν λόγο για πτώση της κυβέρνησης και επιμένουν στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, γεγονός που στέλνει σήμα και στην ελληνική κυβέρνηση, δημιούργημα της οποίας αποτελεί η επαίσχυντη Συμφωνία.
Η Μόσχα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όπως δηλώνει επίσημα το Κρεμλίνο, ενώ Ρώσοι εμπειρογνώμονες λένε ότι αν υπάρξουν απόπειρες να νομιμοποιηθεί το αποτυχημένο, όπως το χαρακτηρίζουν, δημοψήφισμα, εκτιμούν ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί στην ΠΓΔΜ.
Ωστόσο όλοι επισημαίνουν ότι αυτό που απασχολεί την Μόσχα είναι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και όχι τόσο στην ΕΕ.
«Η κατάσταση στην ΠΓΔΜ μπορεί να εξελιχθεί με βάση απρόβλεπτα σενάρια» υποστηρίζει η εμπειρογνώμων της τμήματος ερευνών για την Μαύρη και Μεσόγειο Θάλασσες του Ινστιτούτου Ευρώπης Αικατερίνα Έντινα, επισημαίνοντας ότι «είναι σαφές ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα κάνουν το παν για να μεταφέρουν τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην ‘μακεδονική’ βουλή , επειδή διαφορετικά θέτουν υπό αμφισβήτηση την δική τους νομιμότητα στην περιοχή και συγκεκριμένα στη ΠΓΔΜ».
Παράλληλα ο Βλαντίμιρ Ολέντσενκο, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Πριμακόφ, εκτιμά ότι οι όποιες απόπειρες νομιμοποίησης των αποτελεσμάτων του αποτυχημένου δημοψηφίσματος μπορούν να προκαλέσουν τις διαμαρτυρίες του κόσμου.
«Πρέπει να ληφθεί υπ όψιν η εκρηκτική βαλκανική νοοτροπία και επειδή τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος δεν θα γίνουν αποδεκτά με τρόπο ήρεμο, πρέπει να αναμένουμε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.
Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν μεταφέρθηκαν αμέσως στην βουλή επιβεβαιώνει ότι αναμένονται εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και τις περιμένουν εκείνοι που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα» δηλώνει ο Ολέτσενκο.
Η Εντινα θεωρεί ότι τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην πραγματικότητα σημαίνουν αποτυχία της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Βαλκάνια.
«Πριν από δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια της πιο οξείας περιόδου πολιτικής κρίσης, έδειξαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα χωρίς την Ουάσιγκτον, ενώ τώρα έδειξαν ότι την ‘καραμέλα’ που έδωσαν στους Σκοπιανους με την μορφή μιας διατύπωσης (για την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ) δεν συνιστά τόσο μια ψηφοφορία για την μετονομασία, όσο μια ψηφοφορία για την ευρωατλαντική προοπτική. Ωστόσο η ‘καραμέλα’ δεν λειτούργησε».






loading...