Ζάεφ: «Δεν υπάρχει περίπτωση νέας αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων»

Το βράδυ του δημοψηφίσματος, διηγείται ο Ζόραφ Ζάεφ στον γερμανό δημοσιογράφο, ο Αλέξης Τσίπρας του έστειλε ενθαρρυντικό μήνυμα, ότι το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς. «Το βλέπω ακριβώς έτσι, η συμφωνία των Πρεσπών είναι καλή για το κράτος και τους πολίτες του γι αυτό δεν
πρόκειται να αποτύχει» τονίζει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ υπενθυμίζοντας τις βλέψεις γειτονικών χωρών να αλλάξουν τα σύνορά τους με κριτήρια εθνικά. «Για μια πολυεθνική χώρα όπως η Μακεδονία αυτό είναι ανησυχητικό, θέλουμε να αποτελέσουμε πρότυπο επίλυσης διενέξεων».

«Η πορεία μου δίνει ελπίδες»

Ο Ζόραν Ζάεφ δηλώνει πεπεισμένος ότι θα βρεθεί τελικά η αναγκαία πλειοψηφία για να ανοίξει ο δρόμος προσέγγισης της χώρας του με την ΕΕ. «Θα κάνουμε το παν για συμφωνία στο Κοινοβούλιο», τόνισε, «οι βουλευτές μας συνομιλούν με την αντιπολίτευση συμμετέχω κι εγώ όπως και ορισμένοι από τους υπουργούς μου. Η πορεία των συνομιλιών μου δίνει ελπίδα, ότι εντός αυτής ή της επόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε. Εάν δεν είχα ελπίδα θα βρισκόμασταν από καιρό καθοδόν σε νέες εκλογές επειδή δεν διαθέτουμε πολύ χρόνο. Εάν ψηφίσουμε νέο Κοινοβούλιο θα πρέπει αν γίνει μέχρι τέλος Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου για να μπορούν να έχουν χρόνο οι Έλληνες να υλοποιήσουν το δικό τους τμήμα των συμφωνιών πριν τις ευρωεκλογές και τις δημοτικές εκλογές».

Την προσφυγή στις κάλπες θεωρεί όμως ο Ζάεφ ως το ύστατο μέσο. «Είμαι αισιόδοξος ότι μια ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στο υπάρχον Κοινοβούλιο θα οδηγήσει σε συμφωνία».

«Κάποιοι δεν θέλουν να ενταχθούμε στο ΝΑΤΟ»

Χωρίς να τις κατονομάζει, ο πρωθυπουργός Ζάεφ τονίζει ότι υπάρχουν χώρες που δεν θέλουν την ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, μάλιστα όπως λέει, διατηρούν πολλούς δεσμούς με εσωτερικούς αντιπάλους της νατοϊκής ένταξης και στηρίζουν την καμπάνια κατά του δημοψηφίσματος. «Όταν η καγκελάριος Μέρκελ μας επισκέφθηκε την ημέρα της ανεξαρτησίας μας, κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα μια φωτογραφία με την φράση, “συγχαρητήρια για την ημέρα της ανεξαρτησίας σας, προσέξτε μήπως είναι και η τελευταία”. Ήθελαν να πείσουν όλους εκείνους που θα ψήφιζαν υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ, ότι θέτουν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Μακεδονίας. Ήταν καλά φτιαγμένο, βλέπει κανείς ότι πίσω από αυτό κρύβονται επαγγελματίες» σημειώνει ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την κατοχή ντοκουμέντων από μυστικές διαπραγματεύσεις προηγούμενων κυβερνήσεων με την Ελλάδα, η δημοσίευση των οποίων θα μπορούσε να «πιέσει» βουλευτές να εγκρίνουν τη συνταγματική αναθεώρηση, ο Ζόραν Ζάεφ απαντά αρνητικά. «Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης γνωρίζουν πολύ καλά ό,τι έχω παραδώσει και έπρεπε να παραδώσω σύμφωνα με τη νομοθεσία, όλο το υλικό στην ειδική εισαγγελία».

«Δεν υπάρχει περίπτωση νέας αλλαγής ονόματος»

Ο γερμανός δημοσιογράφος επανέρχεται στο ενδεχόμενο η μελλοντική κυβέρνηση να ακυρώσει τη συμφωνία για το όνομα παρά τη συνταγματική αναθεώρηση, κάτι που είχε αναφέρει ο Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα κι όταν ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις. «Νέα αλλαγή ονομασίας δεν πρόκειται να γίνει διότι η Ελλάδα διαθέτει και μελλοντικά όλα τα εργαλεία για να μας σταματήσει από ένα τέτοιο βήμα κατά τη διάρκεια της ενταξιακής διαδικασίας στην ΕΕ που θα κρατήσει πολλά χρόνια». Και όταν η ΠΓΔΜ γίνει μέλος του ΝΑΤΟ; «Αποκλείω ότι θα μπορούσε να σχηματιστεί πλειοψηφία των 2/3 στη Βουλή, εξάλλου καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να τολμήσει κάτι τέτοιο».

loading...

1 thought on “Ζάεφ: «Δεν υπάρχει περίπτωση νέας αλλαγής ονομασίας των Σκοπίων»

Comments are closed.