ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ «ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ» ΘΕΤΟΥΝ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Κον. ΤΣΙΠΡΑ ΠΡΟ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΟΥ

Το μοναδικό «Δελφικό Τοπίο» βρίσκεται ένα βήμα πριν την οριστική καταστροφή του.

Το φλέγον ζήτημα είναι η σωτηρία του.

Το Δελφικό Τοπίο δεν ανήκει σε κάποιους ντόπιους. Είναι μέρος του πνεύματος και της ψυχής κάθε ανθρώπου που θεωρεί τον εαυτό του πολιτισμένο. Και είναι ευθύνη του καθενός η σωτηρία του, όταν καταρρέουν οι θεσμοί που θα έπρεπε να το προστατεύουν.Οριοθέτηση και αποφάσεις για το πώς θα προστατευτούν ιδιαίτερες περιοχές δίνοντας νομικά το χαρακτήρα προστατευόμενου «Τοπίου» λαμβάνονται εδώ και χρόνια , σε όλο τον πλανήτη. Η μόνη ενδοεπιστημονική διένεξη που μπορεί να εντοπίσει κάποιος όσον αφορά στο πού τελειώνουν τα όρια ενός ιδιαίτερου τοπίου βρίσκεται στην περίπτωση που κάποια πλευρά του ορίζοντα δεν οριοθετείται γεωγραφικά .

Στο Δελφικό Τοπίο τα γεωγραφικά όρια ορίζονται από την ίδια τη φύση. Η γη των Δελφών είναι κατ΄ ελάχιστον η κοιλάδα του ελαιώνα της ‘Αμφισσας και ο Κρισσαίος κόλπος έως την κορυφογραμμή των βουνών που τα περιβάλλουν.

Στο ερώτημα «ποιά έργα υποβαθμίζουν ένα τοπίο», απαντούν και συμφωνούν όλες οι σχετικές επιστήμες όπως Αρχιτεκτονική Τοπίων, Χωροταξία, Εκτίμηση Ακινήτων, Σχεδιασμός Τουριστικής Ανάπτυξης κ.α., εκφράζοντας την αισθητική αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ανθρώπων.

Πριν τη θεσμοθέτηση του Δελφικού Τοπίου, η μόνη βιομηχανική δραστηριότητα που υπήρχε ήταν η εξόρυξη βωξίτη, χωρίς όμως τήρηση των νόμων, με το περιβαλλοντικό κόστος παραγωγής να μένει στα ταμεία των εταιρειών σαν υπερκέρδος.

Με την παρασκηνιακή κυριαρχία των συμφερόντων βωξίτη σε όλα τα κοινωνικοπολιτικά επίπεδα της τοπικής κοινωνίας (έχουν δημοσιευτεί εκτενή σχετικά άρθρα) , όπως γίνεται συνήθως στον τρίτο κόσμο, ήρθαν στο ίδιο πνεύμα και οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα τελευταία χρόνια τα αιολικά πάρκα. Αδιάκριτα, αλόγιστα, όλο και πιο απροκάλυπτα ,πλησιέστερα και επικυριαρχικά στο Δελφικό Τοπίο. Δραστηριότητες παραγωγικές και χρήσιμες, αλλά όχι ανεξέλεγκτες που θίγουν το τοπίο.

Η πολιτεία ωστόσο είναι υποχρεωμένη να λάβει υπόψη το κοινό συμφέρον, την γνώμη των ειδικών επιστημόνων, τους ήδη ειλημμένους νόμους και την παγκόσμια πραγματικότητα. Όταν οι «λάθος» αποφάσεις οδηγούν στην πλήρη απαξίωση του τοπίου γύρω από τουςΔΕΛΦΟΥΣ, το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται κατ’ ελάχιστον «έγκλημα» στην συνείδηση των πραγματικά πολιτισμένων ανθρώπων.

Τέσσερα χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη σημερινή κυβέρνηση, η μόνη δικαιολογία για τις οχλούσες παραγωγικές δραστηριότητες είναι πως αφορούν σε «οικονομική ανάπτυξη» και όχι σε διαπλοκή και διαφθορά, όπως στο παρελθόν:
1)Τους διαψεύδει η πραγματικότητα. Το αποτέλεσμα των ίδιων επιλογών των «διαπλεκόμενων και διεφθαρμένων» κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στον ίδιο τόπο για πάνω από τριάντα χρόνια οδήγησε την περιοχή σε μεγαλύτερη φτώχια και ανεργία, πολύ πριν την οικονομική κρίση. Το οριστικό κλείσιμο όλο και περισσότερων σχολείων της Φωκίδας χρόνο με το χρόνο , φωτογραφίζει την παρακμή που βαίνει πλέον επιταχυνόμενη και ανεξέλεγκτη. ( Τα επίσημα συγκριτικά στοιχεία είναι διαθέσιμα).
2) Καμία από τις κατά καιρούς εγκληματικές άδειες υποβάθμισης του Δελφικού Τοπίου (πριν και κατά την παρούσα κυβέρνηση) δεν βασίζεται σε επίσημες μελέτες και στοιχεία, όπως θα έπρεπε να υπάρχουν , σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, που να αποδεικνύουν ότι αυτή η επιλογή ΘΑ φέρει έστω και μετά από χρόνια πραγματική «οικονομική ανάπτυξη».
3) Οι κατά καιρούς παρεμβάσεις και ενστάσεις , κατά των αποφάσεών τους για το υφιστάμενο μοντέλο «ανάπτυξης της περιοχής» , περιέχουν αναλυτικά επιχειρήματα με τεκμηρίωση ότι η καταστροφή του Δελφικού Τοπίου ζημιώνει την Εθνική Οικονομία και καταστρέφει την τοπική. Περιέχουν επίσης συγκεκριμένες αντιπροτάσεις για το πώς και πού μπορούν να αναπτυχθούν οι ζητούμενες βιομηχανικές εγκαταστάσεις εντός Δελφικού Τοπίου, στην βάση ρεαλιστικών και εφαρμοσμένων περιπτώσεων στις πολιτισμένες χώρες. Οι παρεμβάσεις αγνοούνται, οι άδειες δίνονται και επί τέσσερα χρόνια ουδείς έχει σεβαστεί τον αγώνα των ενεργών πολιτών που αντιδρούν με το να τους εξηγήσουν το λάθος των ισχυρισμών τους .

ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΔΕΛΦΙΚΟΥ ΤΟΠΙΟΥ και Η ΜΕΤΕΠΕΙΤΑ ΣΥΓΧΥΣΗ

Τα όρια του Δελφικού Τοπίου είναι κατ΄ ελάχιστο αυτά που αποτυπώνονται στο χάρτη του ΦΕΚ 551/Β/15-8-1981, της πρώτης απόφασης για την προστασία του Δελφικού Τοπίου όπου εφαρμόζονται και οι βασικές αρχές της λογικής και των σχετικών επιστημών.

Στο κείμενο του ΦΕΚ551/Β/1981 όπου μέσα σε δύο μόνο σελίδες συμπυκνώνεται όλη η «επιστημονικότητα» της απόφασης λέει μεταξύ άλλων:
1)«…η προστασία … πρέπει να συνδυασθεί με την λήψη των μέτρων εκείνων για την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη…» (παρ.ζ).
2)«Για την επίτευξη του στόχου αυτού αναθέτει στους κατά περίπτωση αρμόδιους Υπουργούς … απαγόρευση κάθε επιβλαβούς δραστηριότητας και ο καθορισμός ζωνών μέσα στις οποίες θα είναι δυνατόν να ισχύσει ειδικό προστατευτικό καθεστώς…» (παρ.2).

Στη παρ.2 αναφέρει «… απαγόρευση κάθε επιβλαβούς δραστηριότητας και ο καθορισμός ζωνών…»
και όχι «… απαγόρευση κάθε επιβλαβούς δραστηριότητας με τον καθορισμό ζωνών …»

Αναφέρει ότι στο σύνολο του Δελφικού Τοπίου (χάρτης ΦΕΚ1981) πρέπει να απαγορευτεί κάθε δραστηριότητα που θεωρείται από την γενική νομοθεσία όχληση για ένα τοπίο και σε όποια περιοχή κριθεί αναγκαίο να καθοριστεί επιπλέον τοπικό αυστηρό προστατευτικό καθεστώς. Υποδεικνύει τα αυτονόητα που ισχύουν στις πολιτισμένες χώρες και στο Τοπία που όλοι θαυμάζουμε ως επισκέπτες. Αυτό που συνέβη όμως στους Δελφούς ήταν εντελώς λανθασμένο και καταστροφικό αρχικά για την τοπική οικονομία και βρίσκεται ένα βήμα πριν καταστεί καταστροφικό και για το ίδιο το Τοπίο.

Το 1985 θεσμοθετήθηκε με επόμενη απόφαση «ο καθορισμός ζωνών μέσα στις οποίες ….. ισχύσει ειδικό προστατευτικό καθεστώς…». Με νέο ΦΕΚ και νέο χάρτη προσδιορίστηκαν τα όρια της πιο κεντρικής περιοχής του Δελφικού Τοπίου όπου απαγορεύτηκε κάθε ή σχεδόν κάθε ανθρώπινη κατασκευή, υποδομή κ.λ.π. εκτός οικισμών. Οι γνωστές σε όλους σήμερα Α και Β Ζώνες του Δελφικού Τοπίου (ανανέωση ορίων με μεταγενέστερη απόφαση του 2012).

Στο υπόλοιπο Δελφικό Τοπίο (εκτός Ζωνών Α και Β) όμως, όχι μόνο δεν έγινε ποτέ «…απαγόρευση κάθε επιβλαβούς δραστηριότητας…» αλλά ύπουλα και συστηματικά συνεχίζουν να το μετατρέπουν σε «χωματερή» τέτοιων δραστηριοτήτων , χωρίς καν να υπάρχει η προοπτική ώστε αυτή η θυσία να καλύψει στο ελάχιστο την ανεργία που μαστίζει την περιοχή ή τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που χάθηκαν από το 1985 και μετά από τις καθολικές απαγορεύσεις, περιμένοντας την «… λήψη μέτρων… για την αναγκαία οικονομική ανάπτυξη…».
Σήμερα , οι κάτοικοι των Δελφών, παρακολουθούν με απόγνωση και οργή την τοπική οικονομία να έχει χειροτερέψει σε όλους τους τομείς με αποτέλεσμα να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις , πανελλαδικά , όσον αφορά σε δείκτες ανεργίας και φτώχιας και το κυριότερο , χωρίς να διαφαίνεται κάποια ελπίδα ανάκαμψης την ίδια στιγμή που το Δελφικό Τοπίο οδηγείται στην καταστροφή.

Σήμερα τα όρια του κεντρικού τμήματος του Δελφικού Τοπίου (Α και Β Ζώνες) καθορίζονται από ΚΥΑ του Υπ. Πολιτισμού και του Υπ. Περιβάλλοντος και Χωροταξίας (ΦΕΚ 1985 μέχρι και 2012) , αφορούν ένα μόνο μέρος του συνολικού Δελφικού Τοπίου και εποπτεύονται. Τα όρια αιγιαλού και παραλίας καθορίζονται επίσης από κάποια άλλη υπηρεσία και εποπτεύονται από αυτή. Οι δασικές εκτάσεις το ίδιο.

Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με τα όρια του Δελφικού Τοπίου που οριοθετούνται στον χάρτη του ΦΕΚ του 1981 όπου εφαρμόζονται απόλυτα οι βασικές αρχές τις παγκόσμιας λογικής και των επιστημών. Σύμφωνα με αυτά, Δελφικό Τοπίο είναι αυτό που βλέπει ο κάτοικος ή ο επισκέπτης της περιοχής της κοιλάδας και του κόλπου των Δελφών. Τα εσωτερικά όρια των Ζωνών Α και Β είναι τα όρια μιας υποπεριοχής του Δελφικού Τοπίου όπου οι απαγορεύσεις είναι απόλυτες ή πάρα πολύ αυστηρές.

Είναι τραγελαφικό να υποστηρίζεται ότι είναι προστατευόμενο ένα τοπίο που από κάθε οπτική γωνία (για τοπίο γίνεται συζήτηση), στο μισό που βλέπεις απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα και στο άλλο μισό δίνονται άδειες για ότι χειρότερο (σύμφωνα με την παγκόσμια αισθητική αντίληψη περί τοπίου) . Αυτό φαντάζει πέραν των ορίων της λογικής και αντίληψης του κοινού νου.
Το πως επιχειρείται ο κατακερματισμός της αισθητικής ακεραιότητας ενός τοπίου , φαίνεται στις φωτογραφίες που ακολουθούν.

Σημείο θέασης στον δρόμο Δελφών Ιτέας έξω από τον οικισμό των Δελφών προς το νότο. Στην παραλία η Ιτέα, λιμάνι των Δελφών και στο βάθος η χερσόνησος και ο οικισμός του Γαλαξιδίου. Η δυτική πλευρά του Δελφικού Τοπίου. Η καλύτερη και κεντρικότερη οπτική γωνία του Δελφικού Τοπίου. Όρια Δελφικού Τοπίου (ΦΕΚ 1981) η κορυφογραμμή.

Η περιοχή από το σημείο θέασης μέχρι την κόκκινη γραμμή ανήκει στις Ζώνες Α και Β του Δελφικού Τοπίου (απόφαση του 1985) όπου απαγορεύεται κάθε ή σχεδόν κάθε ανθρώπινη υποδομή. Πάνω από την κόκκινη γραμμή είναι το υπόλοιπο Δελφικό Τοπίο χωρίς καθολικές απαγορεύσεις (Χάρτης ΦΕΚ 1981).

Για τον Κο Τσίπρα και τους Υπουργούς του, το Δελφικό Τοπίο σταματά στην κόκκινη γραμμή. Έτσι έξω από αυτή είναι φυσιολογικό να αδειοδοτούνται ιχθυοκαλλιέργειες και αιολικά πάρκα. Σήμερα από αυτό το σημείο θέασης είναι ορατά κλουβιά ιχθυοκαλλιεργειών στο άκρο της χερσονήσου και αιολικά πάρκα στην κορυφογραμμή.

Σημείο θέασης στον δρόμο Δελφών Ιτέας έξω από τον οικισμό των Δελφών. Τμήμα της δεύτερης κύριας οπτικής γωνίας του Δελφικού Τοπίου προς βόρεια βορειοδυτικά. Στο επίπεδο του ελαιώνα πίσω από τον κεντρικό πέτρινο λόφο, στο κέντρο της φωτογραφίας βρίσκεται το Σερνικάκι και η Εθνική οδός. Όρια Δελφικού Τοπίου (ΦΕΚ 1981) η κορυφογραμμή.

Η περιοχή από το σημείο θέασης μέχρι την κόκκινη γραμμή ανήκει στην Ζώνη Α του Δελφικού Τοπίου (απόφαση του 1985) όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη υποδομή για πάνω από τρείς δεκαετίες. Έξω από την κόκκινη γραμμή είναι το Δελφικό Τοπίο χωρίς καθολικές απαγορεύσεις (Χάρτης ΦΕΚ 1981). Όλα τα πρανή της οροσειράς πάνω από την κόκκινη γραμμή προορίζονται στις επίσημες προτάσεις του Υπ.Περιβάλλοντος για «αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα» (εξόρυξη βωξίτη). Στην ψηλότερη βουνοκορυφή του τοπίου που είναι και περιοχή NATURA έχουν εκδοθεί από το 2013 άδειες για εξόρυξη βωξίτη και αιολικό πάρκο!

Σημείο θέασης στην Εθνική Οδό από Ιτέα προς Άμφισσα, λίγο πριν το Σερνικάκι. Τμήμα της προηγούμενης φωτογραφίας. Λίγο μετά το τέλος της ευθείας βρίσκεται η Άμφισσα. Βόρεια πλευρά του Δελφικού Τοπίου. Όρια Δελφικού Τοπίου (ΦΕΚ 1981) η κορυφογραμμή.

Η περιοχή από το σημείο θέασης μέχρι την κόκκινη γραμμή ανήκει στην Ζώνη Α του Δελφικού Τοπίου (απόφαση του 1985) όπου απαγορεύεται κάθε ανθρώπινη υποδομή. Πάνω από την κόκκινη γραμμή είναι το Δελφικό Τοπίο χωρίς καθολικές απαγορεύσεις (Χάρτης ΦΕΚ 1981) με την προαναφερόμενη αντιμετώπιση.

Σημείο θέασης στην παραλία της Κίρρας, του αρχαίου λιμανιού των Δελφών. Εντός οικισμού αλλά στο κέντρο, στην «βιτρίνα» της Ζώνης Α του Δελφικού Τοπίου (απόφαση του 1985) όπου απαγορεύεται εκτός οικισμού κάθε ανθρώπινη υποδομή. Η χερσόνησος της Δεσφίνας. Ανατολική πλευρά του Δελφικού Τοπίου και του κόλπου των Δελφών. Όρια Δελφικού Τοπίου (ΦΕΚ 1981) η κορυφογραμμή.

Σημείο θέασης στην παραλία στο σύγχρονο λιμάνι των Δελφών στην Ιτέα, ένα χιλιόμετρο δυτικά της Κίρρας. Εντός πόλης αλλά στο κέντρο, στην «βιτρίνα» της Ζώνης Α του Δελφικού Τοπίου. Η χερσόνησος της Δεσφίνας όπως και την προηγούμενη φωτογραφία. Όρια Δελφικού Τοπίου (ΦΕΚ 1981) η κορυφογραμμή.

Η αριστερή περιοχή (και στις δύο φωτογραφίες) από το σημείο θέασης μέχρι την κόκκινη γραμμή ανήκει στην Ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου (απόφαση του 1985) όπου απαγορεύεται σχεδόν κάθε ανθρώπινη υποδομή. Δεξιά από την κόκκινη γραμμή (χερσόνησος Δεσφίνας) είναι το υπόλοιπο Δελφικό Τοπίο χωρίς καθολικές απαγορεύσεις (Χάρτης ΦΕΚ 1981). Στις επίσημες προτάσεις του Υπ. Περιβάλλοντος όλη η κορυφογραμμή προορίζεται για αιολικά πάρκα και η μισή πλαγιά της χερσονήσου δεξιά από την κόκκινη γραμμή, από την θάλασσα μέχρι την κορυφή,.. για «αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα» (εξόρυξη βωξίτη).

Πρόσφατα η κυβέρνηση του Κου Τσίπρα έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή σε όλη την κορυφογραμμή της χερσονήσου της Δεσφίνας (δεξιά από τις κόκκινες γραμμές) του μεγαλύτερο αιολικού πάρκου της Ελλάδας με τις υψηλότερες ανεμογεννήτριες που υπάρχουν. Ήδη διανοίγονται οι απαραίτητοι δρόμοι για την κατασκευή του. Η υλοποίησή του θα δώσει την χαριστική βολή. Το Δελφικό Τοπίο θα είναι το μόνο επίσημα αναγνωρισμένο ως ιδιαίτερο και μοναδικό Τοπίο στην γη, περιλαμβανομένου των υπανάπτυκτων χωρών, όπου μετά την ανακήρυξή του ως προστατευτέο , περικυκλώθηκε με βιομηχανικές εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Μετά θα είναι ακόμα πιο φυσιολογικό να εξακολουθήσει η αδειοδότηση για εξορύξεις βωξίτη και ιχθυοκαλλιέργειες.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό και από τις πιο πάνω φωτογραφίες, η υποβάθμιση του Δελφικού Τοπίου έξω από τις κόκκινες γραμμές θα μειώσει αισθητικά το εναίο τοπίο, οπότε εύκολα την επαύριο, σε μία οικονομία και μία κοινωνία ακόμη βαθύτερα στο οικονομικό τέλμα, η ίδια διαπλοκή που οδηγεί στα σημερινά ευτράπελα θα αμφισβητήσει επίσημα (και βάσιμα τότε) το νόημα ύπαρξης των Ζωνών Α και Β.
Δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ήδη προπαγανδίζουν κάποιοι στην απελπισμένη κοινωνία του δήμου Δελφών, ότι η αιτία της οικονομικής παρακμής είναι η απαγόρευση ανθρώπινων παρεμβάσεων ένεκα της προστασίας του πυρήνα του Δελφικού Τοπίου.
Ούτε είναι τυχαίο ότι εάν ψάξει κάποιος σε βάθος τις πηγές της προπαγάνδας, θα βρει τους ίδιους ανθρώπους που στηρίζουν την εξάπλωση των αιολικών πάρκων, της εξόρυξης βωξίτη και των ιχθυοκαλλιεργειών.
Το ότι ο βουλευτής κος Κωστοπαναγιώτου επιλέγει να μην τα λαμβάνει υπ’ όψη του , δεν αμβλύνεται η σοβαρότητα της κατάστασης.

Η άλλη επιλογή είναι ο σεβασμός της πολιτείας στις αποφάσεις της , όπως αυτή του 1981 ,γεγονός που δεν θα σημάνει την επέκταση των απαγορεύσεων του πυρήνα και στο υπόλοιπο Δελφικό Τοπίο. Απλά στο πνεύμα της απόφασης του 1981 το Τοπίο θα προστατευτεί όπως προστατεύεται στην περιοχή Μπορντώ Γαλλίας, στην Τοσκάνη Ιταλίας και σε πολλές άλλες περιοχές φυσικού κάλλους. Περιοχές δηλαδή πολύ υψηλής οικονομικής παραγωγικότητας και μηδενικής ανεργίας, (παρότι δεν διαθέτουν «Δελφούς»), στις οποίες όμως ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της παραμονής του δεν πρόκειται να δει βιομηχανικές εγκαταστάσεις που υποβαθμίζουν το τοπίο, παρότι υπάρχουν.

Παρά τις προσπάθειες κάποιων , να παρουσιάσουν την περιοχή μας χαμηλού ενδιαφέροντος , οι χιλιάδες επισκέπτες που εκφράζονται με θαυμασμό για το ύψιστο φυσικό κάλλος προσδίδουν την πραγματική αξία και ωθούν κάθε υγιή παραγωγική δύναμη στην τουριστική αξιοποίηση αυτής της δυναμικής .

Τα όρια του Δελφικού Τοπίου και ο τρόπος προστασίας του καθορίστηκαν με την υπογραφή του Έλληνα Πρωθυπουργού και δέκα Υπουργών στον Χάρτη του ΦΕΚ 551/Β/15-8-1981.

Ως εκ τούτου, για την σωτηρία ή καταστροφή του Δελφικού Τοπίου υπεύθυνος καθίσταται ο σημερινός πρωθυπουργός Κος Τσίπρας (και οι υπουργοί του) ο οποίος είναι ενήμερος για το τι συμβαίνει στους Δελφούς από το έτος 2015, ανεξάρτητα από τις προσωπικές πολιτικές ευθύνες του βουλευτή του στην Φωκίδα.

Το Δελφικό Τοπίο εκπέμπει S.O.S.
Όποιος μπορεί ας βοηθήσει στην σωτηρία του.

loading...