Πάτωσαν οι επενδύσεις, στάσιμη η ανάπτυξη

Οι επενδύσεις αυξήθηκαν μόλις κατά 0,8% σύμφωνα με την έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου βάσει των οποίων συντάχθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού - Σε χαμηλά επίπεδα και η ιδιωτική κατανάλωση

Ανάπτυξη 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 θα προβλέπει το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού το οποίο θα κατατεθεί σε λίγες ώρες στη Βουλή, όπως αποκαλυπτει η Έκθεση του Δημοσιονιομικού Συμβουλίου για τις μακροοικονομικές παραδοχές με τις οποίες συντάχθηκε το Προσχέδιο.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κάνει σύγκριση με τις προηγούμενες προβλέψεις που είχε περιλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα τον Ιούνιο η κυβέρνηση. Από την σύγκριση προκύπτει ότι:

- Οι προσδοκίες για Ανάπτυξη φέτος αυξάνονται, από 2% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο σε 2,1% στο Προσχέδιο. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι και τον Οκτώβριο πέρυσι το προηγούμενο Προσχέδιο για τον Προϋπολογισμό του 2018, προέβλεπε ότι το 2017 θα κλείσει με Ανάπτυξη 1,8% αλλά δεν ξεπέρασε τελικά το 1,4%, ενώ για φέτος προέβλεπε 2,4%. Για το 2019 η κυβέρνηση προβλέπει Ανάπτυξη 2,4%, έναντι 2,5% που προέβλεπε στο Μεσοπρόθεσμο που συνέταξε τον Ιούνιο.

- Την Ανάπτυξη εφέτος στηρίζουν οι Εξαγωγές Αγαθών και Υπηρεσιών (προσμετράται ο Τουρισμός) που υπολογίζεται ότι αυξάνονται 7,5% και όχι μόνον 5,6% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο (+1,9%). Για το 2019 προβλέπεται μικρότερη αύξηση 5,8% (αντί για 4,6% πάντως που προέβλεπε τον Ιούνιο στο Μεσοπόθεσμο).

- Ανοδικά κινείται η Ιδιωτική Κατανάλωση, καθώς προβλέπεται να αυξηθεί τελικά 1% αντί 0,5% (+0,5%). Ισχνή αύξηση 1,1% θα προβλέπει το Προσχέδιο και για το 2019 (αντί 1% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο).

- Χειρότερα από το αναμενόμενο κινούνται όμως οι Επενδύσεις. Ο Ακαθάριστος Σχηματισμός Παγίου Κεφαλαίου στη χώρα μας αναμένεται να αυξηθεί μόλις 0,8% αντί 11,1% που εκτιμούσε η κυβέρνηση τον Ιούνιο (-10,3%). Δηλαδή οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 1/10 σε σχέση με ό,τι αναμενόταν εφέτος. Για το 2019 το Προσχέδιο θα προβλέπει ότι θα γίνουν όσες Επενδύσεις δεν έγιναν εφέτος. Προβλέπει αύξηση 11,9%, που είναι όμως μικρότερη από την αύξηση 12,1% που προέβλεπε ήδη από τον Ιούνιο η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο.

- Η δημόσια κατανάλωση θα «σέρνεται» επίσης σε χαμηλά επίπεδα: για το 2018 η πρόβλεψη στο Προσχέδιο μειώνεται σε +0,2% αντί +1,2% που έλεγε το Μεσοπρόθεσμο και το 2019 θα αυξηθεί 0,6%, ενώ το Μεσοπρόθεσμο προέβλεπε +0,4%.

Στο Προσχέδιο θα αναφέρεται και η εκτίμηση του υπουργείου Οικονομικών για διαρθρωτικό πλεόνασμα του 3,3% του ΑΕΠ για το 2018 και 1,6% του ΑΕΠ για το 2019, το οποιο πάντως δεν έχει σχέση με το «κατά Πρόγραμμα» πρωτογενές πλεόνασμα που πρέπει να επιτύχει η χώρα, αλλά είναι το «α λα Κομισιόν» πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο εξετάζεται στο Δημοσιονομικό Σύμφωνο και το Ευρωπαϊκό εξάμηνο (την διαδικασία επιτήρησης δηλαδή των ελλειμμάτων που ακολουθείται για τις «κανονικές» χώρες της ΕΕ).
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΤΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΗΦΑΝΟ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΨΗΣΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΞΕΝΟΙ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΟΥΝ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ? ΠΟΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ ΘΑ ΦΕΡΕΙΣ ΡΕ ΓΙΔΙ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΣΥΝΤΗΡΕΙΤΕ ΤΟΝ ΡΟΥΒΙΚΩΝΑ ΚΑΙ ΠΟΣΑ ΑΛΛΑ ΑΠΛΥΤΑ ΤΣΟΓΛΑΝΙΑ ΝΑ ΣΠΑΝΕ ΝΑ ΚΑΙΝΕ ΝΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΙΣ ΠΑΣΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΥΙΟΙ ΚΑΙ ΘΥΓΑΤΕΡΕΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΑΡΧΗΓΙΚΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΑΠΛΥΤΟΙ ΚΟΥΜΜΙΥΝΙΣΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΕΣ? ΣΤΗΝ ΠΛΑΚΑ ΣΑΣ ΕΧΟΥΝΕ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ ΕΥΡΩ-ΠΕΗ- ΓΕΛΑΝΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΑΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΠΙΣΩ ΣΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΖΕΤΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΦΤΩΧΕΙΑ. ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΡΑΓΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]