Αβραμόπουλος: «Η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους»

Η διασφάλιση της αξιοπιστίας και της νομιμότητας των δημοκρατικών εκλογικών διαδικασιών βρέθηκε στο επίκεντρο παρέμβασης του Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον Επίτροπο να τονίζει, «η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους, οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι
ζητήματα που προσδιορίζουν την ταυτότητά μας».

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας σε μήνυμά του προς το Συνέδριο που διοργάνωσε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Στρατηγικής και η Ομάδα Δράσης για την Ένωση Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την προστασία των εκλογικών διαδικασιών από παρεμβάσεις στην ψηφιακή εποχή, υπογράμμισε, ειδικότερα, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Η σημερινή συνάντηση μας δίνει τη δυνατότητα συζητήσουμε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας για την ΕΕ και τους πολίτες της: τη διασφάλιση της αξιοπιστίας και της νομιμότητας των δημοκρατικών εκλογικών μας διαδικασιών. Δεν απομένουν παρά μόνο μερικοί μήνες μέχρι τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών. Οι εκλογές αυτές θα καθορίσουν το μέλλον της Ευρώπης τα επόμενα χρόνια. Είναι απολύτως αναγκαίο να συνεργαστούμε όλοι μαζί ώστε να διασφαλίσουμε την αξιοπιστία και την αποτελεσματική διεξαγωγή των Ευρωεκλογών, αλλά και των εθνικών και τοπικών εκλογών εντός της ΕΕ.

Πρέπει να εγγυηθούμε», τόνισε ο Δ. Αβραμόπουλος, «ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με όρους ελευθερίας, δικαιοσύνης και ασφάλειας χωρίς επιρροές από εξωγενείς παράγοντες. Οι δημοκρατικές μας κοινωνίες βασίζονται σε ισχυρές και αξιόπιστες δημοκρατικές εκλογικές διαδικασίες. Το δικαίωμα των πολιτών να ψηφίζουν ελεύθερα χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις είναι κατοχυρωμένο, με την εγγύηση ότι η ψήφος τους θα προσμετρηθεί στο τελικό αποτέλεσμα.

Το διαδίκτυο έχει περιορίσει τα εμπόδια και έχει μειώσει το οικονομικό κόστος στην επικοινωνία των πολιτικών με τους πολίτες. Η εξέλιξη αυτή παρέχει σημαντικές ευκαιρίες, ωστόσο, ταυτόχρονα, έχει δώσει τη δυνατότητα σε κακόβουλους παράγοντες να επιβουλεύονται τη διεξαγωγή του δημόσιου διαλόγου και των δημοκρατικών εκλογών.

Δεν μπορούμε να τρέφουμε αυταπάτες και να εφησυχάζουμε», διεμήνυσε εξάλλου. «Στο στόχαστρο αυτών των απειλών βρίσκεται και η ΕΕ με το πολιτικό της σύστημα. Οι επιθέσεις από εξωγενείς παράγοντες σκοπό έχουν να θέσουν σε κίνδυνο τους θεσμούς και την αξιοπιστία του πολιτικού μας συστήματος. Αυτές οι υβριδικές απειλές αποτελούν κίνδυνο για την ίδια τη δημοκρατία μας», τόνισε και συνέχισε:

«Η εμπειρία μας έχει διδάξει ότι ο κυβερνοχώρος μπορεί να αποτελέσει πεδίο δράσης κακόβουλων παραγόντων κατά των εκλογών και των εκλογικών διαδικασιών. Αυτό μπορεί να γίνει, για παράδειγμα, είτε με την παράνομη πρόσβαση σε πληροφοριακά συστήματα είτε με επιθέσεις (DDoS attack) σε αυτά.

Οι πολιτικά υποκινούμενες εκστρατείες μαζικής παραπληροφόρησης στοχεύουν στον επηρεασμό της κοινής γνώμης και στην υπονόμευση της αξιοπιστίας και της νομιμότητας των δημόσιων θεσμών.

Πρέπει να ενισχύσουμε την κυβερνοασφάλεια από κοινού σε ό,τι αφορά τις εκλογές και τις εκλογικές μας διαδικασίες, βασιζόμενοι σε μία συνολική προσέγγιση που περιλαμβάνει την προστασία τους, την αποτροπή επιθέσεων, καθώς και αντίδραση μέσω της διπλωματικής οδού όταν εμπλέκονται κρατικοί φορείς».

Παραλλήλως, ο Επίτροπος αναφέρθηκε και στα προτεινόμενα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέτρα που, όπως επεσήμανε, «συμβάλλουν στην αποτελεσματικότερη προστασία των δημοκρατικών μας διαδικασιών από παρεμβάσεις τρίτων χωρών ή ιδιωτικών συμφερόντων. Το πιο βασικό στοιχείο τους, όμως, είναι η αποτελεσματική συνεργασία και ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις αρμόδιες αρχές. Είναι, επίσης, απαραίτητη η ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για τα κυβερνο-εγκλήματα. Για το λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία εθνικών εκλογικών δικτύων. Τα δίκτυα αυτά θα διευκολύνουν τις εθνικές αρχές στην ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας ώστε να εντοπίζονται απειλές και κενά που επηρεάζουν τις εκλογικές διαδικασίες. Επίσης, μέσω αυτών των δικτύων θα βελτιωθεί η συνεργασία σε ό,τι αφορά την εφαρμογή και την επιβολή σχετικών κανόνων στο διαδικτυακό περιβάλλον», δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, για να καταλήξει:

«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε το σημαντικό ρόλο των εθνικών αρχών επιβολής του νόμου στο εντοπισμό πιθανών απειλών και στην εφαρμογή των υφιστάμενων κανόνων. Οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, όπως η Europol, θα συνεχίσουν να στηρίζουν ανάλογες πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους. Οι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές είναι ζητήματα που προσδιορίζουν την ταυτότητά μας. Καμία χώρα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις προκλήσεις από μόνη της. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για να διασφαλίσουμε ότι οι επικείμενες ευρωεκλογές στο κοινό Ευρωπαϊκό μας σπίτι το 2019 θα διεξαχθούν με ασφάλεια».

loading...

2 thoughts on “Αβραμόπουλος: «Η ασφάλεια των εκλογών είναι θέμα που μας αφορά όλους»

  1. Μίλάει και ο δωσίλογος Αβραμόπουλος,που γέμισε την Ελλάδα βρο[ω]μομουσουλμάνους.

  2. ΣΗΚΩ ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΕΔΩ ΡΕ ΣΚΕΡΒΕΛΕ ΣΗΚΩ ΚΑΙ ΤΣΑΚΙΣΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟ ΤΟΜΑΡΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΘΡΑΣΣΟΣ ΚΟΠΡΙΤΗ ΚΑΙ ΜΙΛΑΣ….ΣΤΑ ΤΣΑΚΙΣΙΑ ΡΕ ΚΑΡΙΟΛΗ ΜΗΝ ΞΑΝΑΠΑΤΗΣΕΙΣ ΤΑ ΒΡΩΜΠΟΔΑΡΑ ΣΟΥ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΩΜΑΤΑ ΛΑΜΟΓΙΟ…(και ανταποανταει αυτος απο μεσα του..μαλακας ειμαι να ελθω? εδω τα κονομησα και κονομαω χοντρα σιγα μην γυρισω στον βοθρο εκει ασε που μπορει να με μαμησουνε στις φαπες καμια μερα..χα χαχααα)

Comments are closed.