«Σοφό να συμπεριληφθεί η μη περικοπή συντάξεων στο προσχέδιο του προϋπολογισμού»

Δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου

Θετικά αντιμετωπίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να συμπεριλάβει στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019 τη μη περικοπή συντάξεων ο πρόεδρος τηςΕπιτροπής Οικονομικής και
Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου. Ο Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη έξοδο από τα μνημόνια.

«Η Ελλάδα έχει μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα. Έτσι βγήκε από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Γι’ αυτόν το λόγο. Πρέπει να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα ξεπερνάει τον όρο του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ελλείμματος. Το συμπληρωματικό 1%, που είχε προβλεφθεί αρχικά από το ΔΝΤ, επετεύχθη βάσει προβλέψεων που δεν υλοποιήθηκαν. Και τα αποτελέσματα είναι πολύ διαφορετικά. ‘Αρα, είναι πολύ λογικό αυτό. Σοφή η απόφαση να γίνει αυτή η αλλαγή στον προϋπολογισμό» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γκουαλτιέρι.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι για τις συντάξεις ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης (επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ) δήλωσε «η επιδίωξή μας είναι να πείσουμε τους πάντες, και την Κομισιόν και το Eurogroup, ακόμη και το ΔΝΤ, ότι Pacta sunt servanda (“οι συμφωνίες είναι τηρητέες”) και ότι θα πετύχουμε το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3.5% και το 2019, χωρίς το αχρείαστο και αντι-αναπτυξιακό μέτρο, της περικοπής των συντάξεων. Ή για να το πω καλύτερα, της πρόσθετης περικοπής των συντάξεων, γιατί οι συντάξεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, έχουν μειωθεί μεσοσταθμικά, περίπου 40%. Και επειδή όλοι σας εδώ, εκπροσωπείτε πολίτες, θα ήθελα να αναρωτηθείτε αν θα ήταν εύκολο στη χώρα σας να κόψει κάποιος τη σύνταξη κατά 40%… Ο στόχος μας όμως είναι να πεισθούν όλοι με βάση τους αριθμούς».

loading...