ΠΓΔΜ: Εισαγγελική παρέμβαση για το διπλό «όχι» του Ιβάνοφ

Ερευνα για τη διπλή άρνηση του προέδρου της ΠΓ∆Μ να υπογράψει τους νόµους για τη Συµφωνία των Πρεσπών και τις γλώσσες
Στο στόχαστρο της Εισαγγελίας των Σκοπίων βρίσκεται ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, για τη διπλή άρνησή του τους προηγούµενους µήνες να υπογράψει τόσο τον νόµο για τη Συµφωνία των
Πρεσπών όσο και τον νόµο που καθιερώνει την αλβανική ως δεύτερη επίσηµη γλώσσα της χώρας, ώστε και οι δύο να δηµοσιευτούν στη συνέχεια στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης.

Οπως ανακοινώθηκε χθες από την Εισαγγελία, ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα έπειτα από δύο ανώνυµες καταγγελίες που έφτασαν σε αυτή για τα δύο προαναφερόµενα θέµατα.

Στις αρχές του χρόνου η Βουλή της ΠΓ∆Μ µε απόλυτη πλειοψηφία ψήφισε τον νόµο για τις γλώσσες, αλλά ο πρόεδρος Ιβάνοφ τον ανέπεµψε στη Βουλή, ασκώντας το δικαίωµα της αρνησικυρίας. Οµως, παρά το γεγονός ότι ο νόµος ψηφίστηκε για δεύτερη φορά στις 14 Μαρτίου από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών, αρνήθηκε να τον υπογράψει, παραβιάζοντας το Σύνταγµα. Ο ισχυρισµός που προέβαλε ήταν ότι δεν του το επιτρέπουν η συνείδησή του και το Σύνταγµα.

Το ίδιο επαναλήφθηκε τον Ιούνιο µε τη Συµφωνία των Πρεσπών, όταν ήρθε για ψήφιση στη Βουλή. Παρότι ο νόµος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (71 σε σύνολο 120), τον ανέπεµψε στη Βουλή για να ξαναψηφιστεί. Και στη δεύτερη ψηφοφορία ο νόµος ψηφίστηκε από την ίδια απόλυτη πλειοψηφία, όµως ο Ιβάνοφ αρνήθηκε να τον επικυρώσει και να τον στείλει για δηµοσίευση στην Εφηµερίδα της Κυβέρνησης, υποστηρίζοντας ότι η νοµιµοποίηση της Συνθήκης θα προκαλούσε νοµικές συνέπειες που θα αποτελούσαν τη βάση για τη διάπραξη παράνοµων ενεργειών οι οποίες θα έβλαπταν τα εθνικά συµφέροντα της χώρας.

«Ζητήσαµε πληροφορίες από τη Βουλή και το Γραφείο της Προεδρίας για τις αποφάσεις της Βουλής και τις ηµεροµηνίες που ελήφθησαν, καθώς και τους λόγους που αυτές δεν υπογράφηκαν» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εισαγγελίας των Σκοπίων. Πάντως, για να κινηθεί η διαδικασία κατά του προέδρου -µοµφή- για παραβίαση του Συντάγµατος πρέπει να ψηφιστεί από τα 2/3 των βουλευτών και, στη συνέχεια, να παραπεµφθεί το θέµα στο Συνταγµατικό ∆ικαστήριο. Η πλειοψηφία αυτή των 2/3 υπήρξε πρόσφατα στην ψηφοφορία για τις συνταγµατικές αλλαγές, αλλά παρατηρητές στα Σκόπια εξέφραζαν ερωτήµατα για το αν οι οκτώ βουλευτές που αποσκίρτησαν από το VMRO-DPMNE θα ψήφιζαν µια µοµφή κατά του προέδρου.

Οσο για το συνταγµατικό δικαστήριο, όπου πάλι απαιτείται πλειοψηφία 2/3, οι παρατηρητές θύµιζαν την ευνοϊκή πλειοψηφία 7 έναντι 2 που διαµορφώθηκε πριν από λίγο καιρό, όταν απέρριψε τις προσφυγές που ζητούσαν να αναβληθεί το δηµοψήφισµα ως αντισυνταγµατικό.

Οι προτάσεις των «8»
Χθες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι µέχρι τα τέλη της εβδοµάδας η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τα σχέδια των τροπολογιών του Συντάγµατος, στις οποίες θα συµπεριληφθούν κάποιες από τις προτάσεις των οκτώ βουλευτών της αντιπολίτευσης που στην ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου στη Βουλή τοποθετήθηκαν υπέρ της πρότασης της κυβέρνησης για έναρξη της διαδικασίας τροποποίησης του Συντάγµατος.

Αντίθετα, απέρριψε τις προτάσεις των δύο µικρών αλβανικών κοµµάτων, λέγοντας ότι αυτές θα άνοιγαν το «κουτί της Πανδώρας». Οπως σηµείωσε, «εάν
υιοθετηθούν οι συνταγµατικές αλλαγές στην κυβερνητική συνεδρίαση της 5ης Νοεµβρίου και προωθηθούν στη Βουλή, τότε η συνεδρίαση θα µπορούσε να προγραµµατιστεί σε διάστηµα 30 ηµερών» 

loading...

2 thoughts on “ΠΓΔΜ: Εισαγγελική παρέμβαση για το διπλό «όχι» του Ιβάνοφ

  1. Παρότι ο νόµος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (71 σε σύνολο 120), τον ανέπεµψε στη Βουλή για να ξαναψηφιστεί. ΡΕ ΜΟΥΛΑΡΙΑ…. ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 71 ΑΠΟ ΤΟΥΣ 120?????? ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ??? ΘΑ ΞΕΧΑΣΟΥΜΕ ΚΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ Μ ΕΣΑΣ, ΒΟΔΙΑ! ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 100%!!!!!

  2. Παρότι ο νόµος ψηφίστηκε από την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών (71 σε σύνολο 120), τον ανέπεµψε στη Βουλή για να ξαναψηφιστεί. AΠΟ ΠΟΤΕ Η ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 60% ΔΕΝ ΞΕΡΩ! ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΣΤΑ ΙΣΙΑ! ΘΑ ΜΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΛΕΞΗ "ΑΠΟΛΥΤΟ" !!!

Comments are closed.