Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

Είναι κρίμα να αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάει μια ωραία ιστορία

Δεν είναι ελληνικό το φαινόμενο αλλά ειδικά στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως διαδεδομένο. Είναι άλλωστε γνωστό πως είναι κρίμα να αφήνεις την πραγματικότητα να χαλάει μια ωραία ιστορία: αν η αλήθεια είναι διαφορετική ως προς αυτή τότε τόσο χειρότερο για την αλήθεια.
Οι λαοί μοιάζουν να αποδέχονται στο έπακρο αυτό το απόφθεγμα στον τρόπο που αντιμετωπίζουν την ιστορία.

Μια ιστορική ανακρίβεια μετασχηματίζεται για πλάκα σε επίσημο ιστορικό γεγονός αν είναι ελκυστική και ειδικά αν είναι κολακευτική. Δεν αποκλείεται να μπει ακόμα και στα σχολικά βιβλία όταν τα όρια ανάμεσα στον αστικό θρύλο και το γεγονός παύουν να υφίστανται. Θα ήταν ψεύτης όποιος ισχυριζόταν πως δεν έχει πιστέψει έστω και για λίγο κάποιους από αυτούς τους μύθους που παρουσιάζονται ως πραγματικότητα.

Και μπορεί στα χρόνια του διαδικτύου, στα χρόνια δηλαδή της τόσο διαδεδομένης πληροφορίας να έχει μειωθεί το ποσοστό της μεγαλοποίησης των αστικών μύθων που κυκλοφορούν ανάμεσά μας αλλά, τα ψέμματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία δεν ήταν και λίγα.

Μερικά πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

Το ψέμα του «κρυφού σχολειού»

Μας το μάθαιναν και στα σχολικά βιβλία. Όχι ως λαϊκό παραμύθι αλλά ως αλήθεια! Το συγκεκριμένο ψέμα έλεγε ότι κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας στην Ελλάδα, οι Τούρκοι απαγόρευαν στους Έλληνες να διδάσκονται την ιστορία τους και τον πολιτισμό τους και έτσι, ο περήφανος ελληνισμός δημιούργησε το κρυφό σχολειό, δηλαδή κάτι σχολεία που λειτουργούσαν το βράδυ και στα οποία δίδασκαν ορθόδοξοι παπάδες.

Φυσικά, η πραγματικότητα απέχει πολύ: κρυφό σχολείο δεν υπήρξε ποτέ. Κυρίως, διότι… δεν υπήρχε λόγος να υπάρξει. Οι Τούρκοι δεν ενδιαφερόντουσαν για τα εσωτερικά των Ελλήνων, ούτε για το επίπεδο της μόρφωσής τους, ούτε και για το πόσο θα αναπτυχθεί ο πολιτισμός τους. Τους ενδιέφερε απλά να εισπράττουν τα χαράτσια, όλα τα υπόλοιπα τους ήταν αδιάφορα. Οι Έλληνες είχαν κανονική εκπαίδευση ανέκαθεν και μάλιστα υπό τη σκέπη του Πατριαρχείου.

Το ψέμα για τα ελληνικά και τις ΗΠΑ

Ό,τι πιο άκυρο θα μπορούσε να σκεφτεί ανθρώπινος νους και όμως για πάνω από μισό αιώνα όλη η ελληνική κοινωνία (ή τέλος πάντων ένα μεγάλο κομμάτι της) είχε τη βεβαιότητα στο κεφάλι της πως οι ΗΠΑ λίγο έλειψε να μιλάνε ελληνικά! Συγκεκριμένα, ο μύθος θέλει τις ΗΠΑ, όταν απελευθερώθηκαν από την βρετανική κατοχή, να κάνουν δημοψήφισμα για το ποια θα είναι η επίσημη γλώσσα τους και στην δεύτερη θέση, πίσω από την αγγλική, βρέθηκε η ελληνική που «έχασε» για ελάχιστες ψήφους. Έτσι, για πολύ λίγο τα ελληνικά δεν έγιναν παγκόσμια γλώσσα…

Φυσικά, όλο αυτό είναι μια τεράστια ράδιο αρβύλα. Αφενός, το δημοψήφισμα αυτό δεν έγινε ποτέ καθώς οι ΗΠΑ συγκροτήθηκαν εξαρχής ως ένα πολυπολιτισμικό κράτος μεν με αυτονόητη την αγγλική γλώσσα ως κυρίαρχη δε. Αφετέρου είναι αστείο να πιστεύει κανείς πως εκείνα τα μακρινά χρόνια της συγκρότησής του τα ελληνικά είχαν καταλάμβαναν έστω και στο ελάχιστο σημαντικό χώρο στο εσωτερικό του για να φτάσουν τόσο κοντά στο να γίνουν επίσημη γλώσσα του!

Το ψέμα για τις «ανθελληνικές» δηλώσεις του Κίσινγκερ

Το συγκεκριμένο ψέμα είναι και το πιο πρόσφατο. Μέχρι και στα μέσα των 90s κάποιοι το υποστήριζαν στα σοβαρά ως μια ιστορική πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτή, ο Χένρι Κίσινγκερ, εξέχουσα προσωπικότητα των Ρεπουμπλικάνων στις ΗΠΑ, είχε δηλώσει στα πλαίσια μιας εκδήλωσης προς τιμήν του: «Ο ελληνικός λαός είναι δυσκολοκυβέρνητος και γι’ αυτό πρέπει να τον πλήξουμε βαθιά στις πολιτισμικές του ρίζες. Εννοώ, δηλαδή, να πλήξουμε τη γλώσσα, τη θρησκεία, τα πνευματικά και ιστορικά του αποθέματα, ώστε να εξουδετερώσουμε κάθε δυνατότητά του να αναπτυχθεί, να διακριθεί, να επικρατήσει…».

Αυτή η φράση έσκασε μύτη το 1997 (!) ως δήλωση που είχε κάνει εκείνη τη στιγμή ο συγκεκριμένος πολιτικός. Σύμφωνα με μια άλλη θεωρία, τις διαβολικές αυτές δηλώσεις τις είχε κάνει το 1973 αλλά πήρε πάνω από 20 χρόνια για να τις μάθουμε στην Ελλάδα. Άραγε, γιατί ο Κίσινγκερ είχε τέτοια καούρα να καταστρέψει τον ελληνικό λαό; Κανείς δεν έμαθε ποτέ και άλλωστε ήμασταν και απασχολημένοι από το μίσος απέναντι του για να μάθουμε. Τελικά, κάποια στιγμή ένας Έλληνας δημοσιογράφος τον βρήκε στο τηλέφωνο και του ζήτησε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την φήμη αυτή. Ο Κίσινγκερ απόρησε και προφανέστατα αρνήθηκε πως έχει πει κάτι τέτοιο.

Βέβαια μπορεί να λέει και ψέμματα για να μην αποκαλυφθεί το μεγάλο του σχέδιο για τον αφανισμό του ελληνισμού, έτσι;

loading...

9 thoughts on “Τα 3 μεγαλύτερα ψέματα που μάθαμε στην ελληνική ιστορία

  1. Απ' έξω μαυροφόρ' απελπισιά

    πικρής σκλαβιάς χειροπιαστό σκοτάδι
    και μέσα στη θολόκτιστη εκκλησιά
    στην εκκλησιά, που παίρνει κάθε βράδυ
    την όψη του σχολειού
    το φοβισμένο φως του καντηλιού
    τρεμάμενο τα ονείρατα αναδεύει

    και γύρω τα σκλαβόπουλα μαζεύει.

    — Ιωάννης Πολέμης

  2. Το πιό μεγάλο ψέμα είναι τα ψέματα που φουμάρεις ιδιαιτερα γιά τον εβραιομασώνο Κίσιγκερ που παρά λίγο να μας τον παρουσιάσεις και φιλέλληνα .

  3. ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΜΑ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΙΣΙΝΓΚΕΡ, ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΡΩΤΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΔΕΣ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΑΠΟ ΤΟ 1974 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΠΛΗΡΩΣ ΤΟ ΑΛΗΘΕΣ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ.

  4. Καλημέρα φίλε, τα ψέματα της εκκλησίας πρέπει κανείς να γράψει ένα χονδρό βιβλίο
    για να τα αναφέρει, αρχίζοντας από την "γένεση" και μέχρι της μέρες μας.
    Δυστυχώς για αυτούς, η τεχνολογία (ίντερνετ κλπ) τους αποκαλύπτει,
    για όσους φυσικά τολμούν και θέλουν να μάθουν την αλήθεια!

  5. Το μεγαλύτερο ιστορικό ψέμα είναι ο μύθος της Αγίας Λαύρας.

    Είναι ιστορικά εξακριβωμένο ότι η Επανάσταση άρχισε πριν τις 25 Μαρτίου και ότι ο Π. Π. Γερμανός δε σήκωσε τη σημαία της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας στις 25 Μαρτίου, γιατί την ημέρα αυτή δε βρισκόταν στην Αγία Λαύρα, αλλά στα Νεζερά (Αίγιο) της Αχαΐας, όπως ο ΙΔΙΟΣ γράφει στα απομνημονεύματά του.
    [Γερμανού Π. Πατρών Μητροπολίτου, έκδοσις υπό Γ. Ι. Παπούλα μετά προλεγομένων υπό του ιδίου 1900 3η έκδοση, δωρεάν σε φωτοτυπία στο διαδίκτυο].

    Το πλάσιμο του θρύλου αυτού έχει την αφορμή του στο εορτασμό της Εθνικής Γιορτής στις 25 Μαρτίου, που αυθαίρετα ορίστηκε από το οθωνικό διάταγμα στις 15.3.1838.

    Κατά τους ιστορικούς της εποχής εκείνης έχει την αφετηρία του στη μετάβαση των δύο Επισκόπων Παλιών Πατρών Γερμανού και Κερνίτσης Προκόπιου μαζί με τους προεστούς της Αχαΐας, από τα Καλάβρυτα στη Μονή της Αγίας Λαύρας στις 10.3.1821, που έγινε αποκλειστικά και μόνο για την ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥΣ, να κρυφτούν για να μη συλληφθούν από τους Τούρκους.

    Ο Π. Πατρών Γερμανός μάλιστα, στη σύσκεψη του Aιγίου, ΔΙΑΦΩΝΗΣΕ με την επαναστατική στρατηγική των Φιλικών. Όταν στις 21 Μαρτίου δίνονταν οι μάχες στους δρόμους της Πάτρας με αρχηγό τον τσαγκάρη Παναγιωτάκη Kαρατζά, ο Γερμανός λούφαζε με τους προεστούς στη μονή Ομπλού.

    Όμως, ύστερα από 19 χρόνια, πρόκριτοι και αρχιερείς διαστρέβλωσαν τους πραγματικούς λόγους της μετάβασης αυτής και παραποίησαν την αλήθειά τους. Απέδωσαν την άφιξη του Γερμανού και των άλλων, στις 10.3.1821, στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας, στην κήρυξη της Επανάστασης και έπλασαν το μύθο της ύψωσης της σημαίας της Επανάστασης στη μονή της Αγίας Λαύρας από τον Π.Π. Γερμανό στις 25 Μαρτίου.

    Κίνητρο του μύθου αυτού ήταν να περιβληθούν αυτές οι κοινωνικές ομάδες, οι προεστοί και το ανώτερο ιερατείο, με την τιμή ότι αυτές είχαν αρχίσει τον Αγώνα και είχαν πρωτοστατήσει σ’ αυτόν, και να μοιραστούν έτσι τη δόξα από τους πραγματικούς αγωνιστές και δημιουργούς του Εικοσιένα και της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ενώ αυτές οι ομάδες ήταν απούσες από την Επανάσταση και αντέδρασαν έντονα και επικίνδυνα στην προετοιμασία της Επανάστασης και την κήρυξή της.

    Έτσι ολοκλήρωσαν την πλαστογράφηση της Επανάστασης του Εικοσιένα, καλύπτοντάς την, για πολιτική και κοινωνική σκοπιμότητα, με θρησκευτικό μανδύα.

    Ο μύθος του ελληνοχριστιανισμού και του «Θεού της Ελλάδος» απαιτούσε για την Επανάσταση, μια ιερή ημερομηνία όπως αυτή του Ευαγγελισμού, ένα μοναστήρι και έναν επίσκοπο και τα στρίμωξε όλα αυτά σε ένα παραμύθι που μπάζει από παντού.

    Είναι γνωστό, πως σε προγενέστερες ημερομηνίες είχαν ξεσηκωθεί τα Καλάβρυτα, η Βοστίτσα, η Καρύταινα, η Καλαμάτα, το Γύθειο, τα Σάλωνα και ο Πραστός.
    O ίδιος ο Π. Πατρών Γερμανός ΔΕΝ αναφέρει στα απομνημονεύματά του, που έγραψε στα τελευταία του και πρωτοκυκλοφόρησαν το 1837, λέξη για την υποτιθέμενη συγκλονιστικότερη στιγμή της ζωής του.

    Η προφανούς σκοπιμότητας επινόηση της ημερομηνίας αυτής, προήλθε το 1835 από τον Κωλέττη και υλοποιήθηκε το 1838 (Β. Σφυρόερα, “Η επέτειος της Εθνεγερσίας“, “Καθημερινή-Επτά Ημέρες”, 1-3-2001).

    Ο Σπ. Τρικούπης είχε το θάρρος να παραδεχθεί: “Ψευδής είναι η εν Ελλάδι επικρατούσα ιδέα, ότι εν τη μονή της Αγ. Λαύρας ανυψώθη κατά το πρώτον η σημαία της Ελληνικής Επαναστάσεως…” ( “Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως”, τ. Α΄, σ.312, εκδ. Β΄).

    Ο Ι. Φιλήμων αποκαλεί τον μύθο της Λαύρας “ψεύδος παχυλόν” (”Δοκίμιον Ιστορικόν περί της Φιλικής Εταιρείας”, τ.Γ΄, σ.22-1834).

    Ο καθηγητής Απ. Β. Δασκαλάκης ομολογεί: “…ουδέν επαναστατικόν γεγονός εσημειώθη εν τη Μονή της Αγίας Λαύρας. Κατά την 25ην Μαρτίου ουδείς ευρίσκετο εν Λαύρα…” “Πως εκηρύχθη η Επανάστασις εις την Πελοπόννησον”.)

  6. μπουρδα το αρθρο ,,,κι ομως υπαρχουν ελληνες που ακουνε αυτους τουσ,,< στημενους>

  7. ενω ειναι αληθεια οι κωμικοι νεκροι του πολυτεχνειου σας και οτι οι εαμοβουλγαροι κομουνιστες του εαμ ελασ εκαναν λεει εθνικη αντισταση!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  8. ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΙΣ ΤΟΥ ΣΩΡΡΑ!!

  9. Τι πομφόλυγες είναι αυτά;ποιός ανθέλληνας έγραψε αυτές τις μπούρδες;Σίγουρα αριστεροσυμμορίτης,εγκληματίας,δολοφόνος,προδότης,πουλημένος Συριζαίος κομμουνιστής.

Comments are closed.