Τσίπρας: Με 151 ή δημοψήφισμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε εφ’ όλης της ύλης στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κι αναφέρθηκε σε όλα τα «καυτά» θέματα, που βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη.
Μεταξύ αυτών ο πρωθυπουργός μίλησε για την προεδρική εκλογή, τις περικοπές των συντάξεων, τα
δημοψηφίσματα, τις κοινωνικές υποχρεώσεις της Πολιτείας στον πολίτη, τις βουλευτικές εκλογές και τον χρόνο θητείας και πολλά άλλα

Η ΚΟ να καταλήξει σήμερα στην τελική απόφαση για την Προεδρική εκλογή
«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι εδώ έχουν κατατεθεί προβληματισμοί για τον τρόπο εκλογής του ΠτΔ, εφόσον δεν επιτευχθούν οι αυξημένες πλειοψηφίες των 200 και των 180 βουλευτών. Σχολίασε ότι μία λύση είναι η διενέργεια μίας τελευταίας ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές, ενώ μία άλλη η απευθείας εκλογή από τον λαό με αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων υποψηφίων στην τελευταία άγονη ψηφοφορία της Βουλής.

Όπως είπε, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως βουλευτής
«Εντός της λογικής που έχω ήδη περιγράψει εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως σημείωσε, αυτή είναι μία πρόταση που λαμβάνει υπόψη της την πολιτική εμπειρία που αντλήσαμε από την κρίση, ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. «Οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από τον λαό και να λογοδοτούν στον λαό και μόνον σε αυτόν», τόνισε.

Ανεξάρτητες αρχές με αυξημένη πλειοψηφία
Άλλο ένα μέτρο που αφορά την αρχιτεκτονική των θεσμών, συνέχισε, είναι όμως και η υποχρέωση νέες ανεξάρτητες Αρχές να ιδρύονται μόνο με αυξημένη πελιοψηφία των 3/5 του όλου αριθμού των βουλευτών. «Διότι ο αστόχαστος πολλαπλασιασμός τους έχει οδηγήσει σήμερα σε θεσμικούς λαβυρίνθους» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ναι» στη διενέργεια δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία
 «Προτείνουμε να προβλεφθεί, λοιπόν, όριο θητειών για τους βουλευτές, ώστε να μη δημιουργούνται όροι συναλλαγής με το εκλογικό Σώμα» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 «Γνωρίζουμε την επίθεση στα κοινωνικά δικαιώματα, που είναι ταυτισμένη με τον νεοφιλελευθερισμό. Όλοι και όλες μας γνωρίζουμε την απαξίωση του δικαιώματος στην εργασία, την τάση για απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, την αποδυνάμωση της προστασίας των κοινών αγαθών, τη συνταγματική αφωνία για κρίσιμα πεδία του κοινωνικού κράτους», τόνισε.

Ειδικότερα, σημείωσε ότι από την πρώτη στιγμή αυτής της μακρόχρονης διαδικασίας του διαλόγου είχαμε πάρει συγκεκριμένη θέση, η κυβέρνηση είχε διακηρύξει τη βούλησή της για ένα Σύνταγμα που:

– Θα προστατεύει δημόσια αγαθά, όπως το νερό και την ηλεκτρική ενέργεια, από την επέλαση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

– Θα κατοχυρώνει εμφατικά την προστασία της εργασίας και των εργαζομένων.

– Θα αναγνωρίζει την αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων να ορίζουν τον κατώτατο μισθό.

– Θα ενισχύει τις κρατικές εγγυήσεις για παροχή υπηρεσιών υγείας σε όλους τους πολίτες.

«Και όλες αυτές είναι προτάσεις στις οποίες επιμένουμε, πόσο δε μάλλον όταν έχουμε ζήσει στο πετσί μας την εμπειρία των μνημονίων», επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

Αναθεώρηση τώρα, μην χαθεί άλλη 5ετία
 «Έχουμε μια ευκαιρία που δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη. Δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη, χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος» σημείωσε ο κ. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι «οι συνθήκες είναι ώριμες. Οι ανάγκες είναι πιεστικές. Και οι καιροί δεν μπορούν να περιμένουν».

Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης
«Η ελληνική οικονομία βρίσκεται, πλέον, σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης», ανέφερε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «οι δημοσιονομικές μας επιδόσεις είναι τέτοιες, που όχι μόνο καθιστούν το μέτρο της περικοπής των συντάξεων αχρείαστο, αλλά την ίδια στιγμή δίνουν τη δυνατότητα και για μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης».

Μεταρρυθμίσεις τώρα
«Τώρα είναι η ώρα να αφοσιωθούμε και στις μεγάλες θεσμικές τομές και μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, την εμβάθυνση της δημοκρατίας, της αξιοκρατίας και της ισονομίας, τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνταγματική αναθεώρηση
«Ήρθε όμως η ώρα, τώρα που η χώρα γυρίζει σελίδα, να προχωρήσουμε ακόμη πιο ριζοσπαστικά. Ακόμη πιο ρηξικέλευθα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. «Με τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος, ήρθε η ώρα να προωθήσουμε σε ώριμες και αναγκαίες τομές τόσο για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, όσο και για την εμβάθυνση της λαϊκής κυριαρχίας και της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Αναλογικό εκλογικό σύστημα
«Προτείνουμε την καθιέρωση, παγίως, αναλογικού εκλογικού συστήματος, καθιέρωση που θα προβλέπεται στο Σύνταγμα, αλλά και την ταυτόχρονη καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους
«Έχει έρθει, λοιπόν, ο καιρός ώστε να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ό,τι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά»

loading...

5 thoughts on “Τσίπρας: Με 151 ή δημοψήφισμα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

  1. ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ. ΗΡΘΕ ΤΟ ΤΣΟΓΛΑΝΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ ΟΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΑΥΤΟΣ, ΥΠΟΒΑΘΜΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΕΙ. Ο ΠτΔ ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟς ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ. ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΛΑΜΟΓΙΟ ΤΣΙΠΡΑ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ (ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ) ΟΧΙ ΕΚΤ, ΚΟΜΙΣΙΟΝ, ΔΝΤ, ESM (ΤΟ ΚΟΥΑΤΡΕΤΟ).

  2. ΝΤΡΟΠΗ ΣΟΥ ΤΔΙΠΡΑ ΟΥΤΕ ΔΙΚΤΑΤΟΡΑΣ ΝΑ ΗΣΟΥΝΑ

  3. Ορισμένες προτάσεις είναι σε καλό δρόμο , άλλες όμως δείχνουν την πολιτική του ανωριμότητα και τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό που εκπροσωπεί ,προκειμένου όποτε αυτός κρίνει ,να επικρατεί πεζοδρομιακό μπάχαλο στον οποίον μεγάλωσε και ανδρώθηκε ,μιλάμε για δήθεν κάθε τρεις κι λίγο Δημοψηφίσματα , εκλογές με απλή αναλογική χωρίς κανένα περιορισμό , υπηρεσιακό πρωθυπουργό από αυτούς τους κατά πλειοψηφία ανεπάγγελτους και ανίκανους πολιτικούς , χωρισμό εκκλησίας και κράτους ,κ.λ.π .
    Για ελεύθερα ιδιωτικά πανεπιστήμια κουβέντα , δεν έχει αλήθεια καταλάβει αυτός ο ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ότι αυτά τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα αν λειτουργήσουν μέσα σε σωστά νομικά πλαίσια προσφέρουν τα μέγιστα στην Ελληνική Οικονομία και στην ανάπτυξη της χώρας , δεν βλέπει ή μάλλον δεν του λέει κάποιος τι συμμετοχή έχουν στους κρατικούς προυπολογισμούς των κρατών που έχουν ιδρυθεί αυτού του είδους Πανεπιστήμια , Κύπρος , Τσεχία ,Ρουμανία κ.λ.π και δεν αναφέρουμε Γερμανία Αγγλία , Γαλλία και σε άλλα ανεπτυγμένα κράτη , δεν χρειάζεται πολλή μυαλό , λογική χρειάζεται, σοβαρότητα , υπευθυνότητα και το κυριότερο αγάπη γι΄αυτόν τον τόπο , ας προσπαθήσει αυτήν την υστάτη στιγμή της πρωθυπουργίας του να μας δώσει ένα δείγμα ότι τα έχει, έστω στο ελάχιστο

  4. ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΜΙΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΘΕΛΕΙ. ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΑΝΕΒΑΣΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΝΘΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΝ.
    ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙ ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ.ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΕΣ ΤΗΣ ΜΠΑΝΑΝΙΑΣ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ. ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΘΕΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΛΟ ΒΑΘΜΟ Η ΣΥΝΔΙΑΛΛΑΓΗ, ΘΑ ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ, ΚΑΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΖΕΙ.

  5. ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ, ΕΑΝ…ΥΠΑΡΧΗ…"Φ.Ε.Κ." ΓΙΑ ΤΗΝ…"ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ" ΤΟΥ ΠΡΟΚΟΠΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΩΣ…"ΠΡΟΕΔΡΟΥ" ?

    ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΡΩΤΗΘΕΙ ΠΟΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ ΜΟΥ, ΕΑΝ…ΥΠΑΡΧΗ…"Φ.Ε.Κ." ΜΕ ΤΗΝ…"ΣΥΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ" ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ?

    ΓΙΑ ΝΑ…"ΔΙΟΡΙΣΤΕΙ" ΚΑΠΟΙΑ ΩΣ "ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΑ" ΣΤΟ "ΔΗΜΟΣΙΟ", ΕΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ…"Φ.Ε.Κ.", ΔΕΝ… ΔΙΟΡΙΖΕΤΑΙ, ΠΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙ ΤΟΝ…"ΘΕΟ ΜΠΑΡΜΠΑ"…

    ΤΟΤΕ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΣΟΥ…"ΚΟΥΝΑΝΕ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ", ΝΑ…"ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ" …ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΚΑΙ…ΠΡΟΕΔΡΟΙ ?

    …ΑΔΙΚΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΤΟΝ "ΚΟΠΟ" ΝΑ ΨΑΞΕΤΕ, ΔΙΟΤΙ…"ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ", ΑΡΑ ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ "ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ" ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ,…"Π Α Ρ Α Ν Ο Μ Ω Σ" ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ…

    ΣΑΣ ΠΡΟΚΑΛΩ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ…"ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ" ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ…"ΓΕΛΑΣΕΤΕ" Η' ΝΑ…"ΚΛΑΨΕΤΕ" ΜΕ ΤΗΝ… "ΗΣΥΧΙΑ" ΣΑΣ…

    ΤΕΤΟΙΟ…"ΔΟΥΛΕΜΑ" ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ…"ΕΝΔΟΞΟΥΣ" ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ, ΤΩΝ ΕΝΔΟΞΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ…

Comments are closed.