Πολιτική σύγκρουση μετά τις αποκαλύψεις Wikileaks για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα

Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης - Ο Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία», απάντησε ο Νίκος Κοτζιάς χωρίς να πει λέξη για μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα - Όλο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα από το ΘΕΜΑ
Πολιτική σύγκρουση κορυφής αλλά και κεντρικό θέμα συζήτησης έγινε η αποκάλυψη εγγράφου των Wikileaks από το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου αποδέχτηκε όλο το πλαίσιο των απαιτήσεων που είχαν θέσει οι Σκοπιανοί από το 2008 που ζητούσαν εκτός των άλλων επιτακτικά την επίσημη αναγνώριση μακεδονικής γλώσσας και ταυτότητας.

«Οι κ. Τσίπρας, Καμμένος και Κοτζιάς θέλησαν να εμφανίσουν ως τάχα επιτυχία τους μία άκρως επιζήμια συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς ικανοποίησαν όσα διαχρονικά ζητούσαν τα Σκόπια και απέρριπταν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις» επισήμανε σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και επανέλαβε τη βαρυσήμαντη δέσμευσή του ότι «η ΝΔ δεν πρόκειται να κυρώσει αυτή τη συμφωνία».


«Η αποκάλυψη από τα Wikileaks ότι τα Σκόπια ζητούσαν ήδη από το 2008 να ονομαστεί η χώρα τους «Βόρεια Μακεδονία» και οι κάτοικοί τους «Μακεδόνες» που μιλούν τη δήθεν "Μακεδονική" γλώσσα, επιβεβαιώνει με τον πιο τραγικό τρόπο αυτό που επισημαίνω όλους αυτούς τους μήνες», αναφέρει με γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας σχολιάζοντας το δημοσίευμα στο ΘΕΜΑ της Κυριακής.

Λίγες ώρες αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς εξέδωσε προσωπική ανακοίνωση με την οποία προσπαθεί να επιτεθεί στη ΝΔ, αλλά εμμέσως επιβεβαιώνει ότι με τη συμφωνία την οποία ο ίδιος υπέγραψε στις Πρέσπες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αναγνώρισε επίσημη «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα όπως ζητούσαν οι Σκοπιανοί. Με φύλλο συκής μοιάζει το επιχείρημα του Νίκου Κοτζιά ότι «σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί».

Μπορεί ο κ. Κοτζιάς να υποστηρίζει αμήχανα ότι έκανε τους Σκοπιανούς να δεχθούν αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας, όμως η πρακτική την οποία ακολουθούν όμως τις τελευταίες εβδομάδες οι Σκοπιανοί -όπως βεβαιώνεται από δηλώσεις των κυρίων Ζάεφ και Κοτζιά- αποκαλύπτει ότι μετά την συμφωνία των Πρεσπών αναφέρονται διαρκώς στη χώρα τους σαν Μακεδονία και επισημαίνουν πως η γλώσσα και η ταυτότητά τους είναι η μακεδονική. Τόσο μεγάλη ήταν η διπλωματική επιτυχία της σημερινής ελληνικής κυβέρνησης...

Διαβάστε την ανακοίνωση του Νίκου Κοτζιά:

«Είναι γνωστό ότι ο κύριος Γκρούεφσκι δεν ήθελε οποιαδήποτε λύση του ονοματολογικού ζητήματος. Προκειμένου να κοροϊδεύει τον διεθνή παράγοντα παρίστανε ως να αποδεχόταν αναγκαστικά έναν συμβιβασμό. Ουδείς τον πίστευε. Εκτός, εκ των υστέρων, από τον κ. Μητσοτάκη.


Αυτή την παράσταση του κ. Γκρουέφσκι την επιβραβεύει με την σημερινή της ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Η οποία μάλιστα, μέσα στη βιασύνη της, παραβλέπει ότι σύμφωνα με τα διαρρεύσαντα στο WikiLeaks αμερικανικά αρχεία, η σκοπιανή πλευρά ήθελε να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα νέτο-σκέτο «Μακεδονία» για εσωτερική χρήση, κάτι που η Νέα Δημοκρατία είχε αποδεχτεί.

Το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία ακόμα και σήμερα υιοθετεί τις απατηλές διαβεβαιώσεις του κυρίου Γκρούεφσκι δείχνει το πως συμπορεύεται με τον άνθρωπο που διεκδικούσε ότι ο Μέγας Αλέξανδρος είναι σκοπιανός.

Στην πραγματικότητα, ο κύριος Γκρούεφσκι απέρριψε πολλαπλώς την πρόταση «Βόρεια Μακεδονία» την οποία κατέθεσε στις καλύτερες στιγμές της η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τότε, όταν δεν προωθούσε νέτο-σκέτο το «Μακεδονία». Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, διά της τότε υπουργού της, υποστήριζε ότι η καλύτερη λύση στο γνωστό πρόβλημα είναι η ονομασία «Βόρεια Μακεδονία», την οποία πολλαπλώς απέρριπτε το 2007-09 ο Ν. Γκρούεφσκι. Η μνήμη της Νέας Δημοκρατίας είναι, για μικροπολιτικούς λόγους, κοντή. Δεν ενθυμείται τις πολλαπλές απορρίψεις της ονομασίας αυτής στις διαπραγματεύσεις και θυμάται μόνο την προσπάθεια εξαπάτησης του διεθνή παράγοντα που έκανε ο Ν. Γκρούεφσκι.

Φαίνεται ότι ο κύριος Μητσοτάκης θέλει να ξεχάσει ότι αυτός ο τόπος κυβερνήθηκε και από τη Νέα Δημοκρατία. Του σημειώνω: η απόρριψη εκ μέρους του της πολιτικής του Κων. Μητσοτάκη και του Κ. Καραμανλή στο μακεδονικό είναι πρόβλημα δικό του, ίσως της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά δεν θα γίνει πρόβλημα για τη χώρα».
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]