Το VMRO υπέκυψε στις ΗΠΑ & αποδέχεται την συμφωνία παράδοσης της Μακεδονίας – O Ζ.Ζάεφ θέλει & την «αρχαία κληρονομιά»

Όπως αναμένονταν (και από την αρχή είχε τονίσει το pronews.gr) η αντιπολίτευση στα Σκόπια, το VMRO-DPMNE που υποτίθεται θα έθετε εμπόδια στην εφαρμογή της συμφωνίας των Πρεσπών με βάση την οποία εκχωρείται η Μακεδονία, κάλεσε τους ψηφοφόρους του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στη χώρα την 30ή Σεπτεμβρίου.

Εν ολίγοις τους είπε να ψηφίσουν «ναι» και να αποδεχτούν την παραχώρηση από την ελληνική κυβέρνηση, της Μακεδονίας λέγοντας και «ευχαριστώ πολύ».

Ο αρχηγός του κόμματος Χρίστιαν Μίτσκοσκι, μετά τη συνεδρίαση των κομματικών οργάνων σχετικά με τη στάση που πρέπει να τηρήσει το κόμμα στο δημοψήφισμα, που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα, επανέλαβε ότι το VMRO-DPMNE απορρίπτει τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς, όπως ισχυρίστηκε, με αυτήν αλλάζει όχι μόνο το όνομα της χώρας αλλά και το Σύνταγμά της, ενώ με τη συμφωνία, όπως είπε, αμφισβητείται επίσης η εθνική ταυτότητα των πολιτών της χώρας (αυτά τα λέει για να τα πει, η συμφωνία τους χάρισε την «μακεδονική» ταυτότητα και σε βάθος χρόνου, τα δισεκατομμύρια αμόρφωτων του πλανήτη που δεν έχουν ανοίξει ποτέ ούτε διαφημιστικό φυλλάδιο πόσο μάλλον ένα βιβλίο Ιστορίας, θα έχουν πειστεί ότι τα Σκόπια είναι το διάδοχο κράτος του αρχαίου ελληνικού μακεδονικού βασιλείου)

O Χρίστιαν Μίτσκοσκι εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία, ωστόσο σημείωσε ότι τον τελικό λόγο για τα εθνικά θέματα πρέπει να τον έχει ο λαός της χώρας και γι’ αυτό, ανέφερε, καλεί τους υποστηρικτές του κόμματός του και τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα.

Δηλαδή η μόνη υποτιθέμενη ελπίδα μας που ήταν οι «εθνικιστές» του Γκρουέφσκι, το κάνουν «γαργάρα» και κατόπιν αμερικανικών προτροπών που δεν μπορούν να τις αγνοήσουν (οι ΗΠΑ ξέορυν να γίνονται πειστικές όταν θέλουν), αφήνουν τους ψηφοφόρους τους να πράξουν όπως νομίζουν.

Όλοι ξέρουν ότι όταν δεν υπάρχει κεντρική γραμμή, τα άτομα πηγαίνουν εκεί που τα πάει το «ρεύμα»

Η εθνικιστική πτέρυγα του κόμματος προέτρεπε σε αποχή από το δημοψήφισμα, ενώ η φιλοευρωπαϊκή είχε ταχθεί υπέρ της προσέλευσης στις κάλπες που θα στηθούν για το δημοψήφισμα και μάλιστα με θετική διάθεση απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπέρ της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας που υπογράφηκε στις Πρέσπες τη 17η Ιουνίου έχει ταχθεί η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ και ο αλβανικός παράγοντας στην πΓΔΜ.

Σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις, το «ναι» θα επικρατήσει στο δημοψήφισμα με μεγάλη διαφορά κι αυτό διότι μεγάλος αριθμός Σλάβων ψηφοφόρων, που διαφωνεί με τη συμφωνία, δεν πρόκειται να προσέλθει στις κάλπες.

Ωστόσο, το ζητούμενο για την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ είναι το ποσοστό συμμετοχής να ξεπεράσει το 50%, προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες για το αποτέλεσμα και σε αυτό η κυβέρνησή του ρίχνει όλο το βάρος, έχοντας και τη σθεναρή υποστήριξη του διεθνή παράγοντα, ο οποίος έχει χαιρετίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αδιαφορώντας παντελώς για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό.

Άλλωστε τον δεδομένο κανείς ποτέ δεν τον αγάπησε, μόνο αν απουσιάσει τότε όλοι τον αγαπούν αλλά στην Ελλάδα δεν το έχουν καταλάβει αυτό.

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος στο οποίο θα κληθούν να απαντήσουν οι ψηφοφόροι στην πΓΔΜ έχει την εξής διατύπωση: «Είστε υπέρ της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ με αποδοχή της Συμφωνίας ανάμεσα στη “Δημοκρατία της Μακεδονίας” και την Ελλάδα;».

Μέσα σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, συνέχισε τις δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας

«Με τη συμφωνία προστατεύσαμε τη μακεδονική μας ταυτότητα» ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων απευθυνόμενος σε πολίτες σε νέα ομιλία του με τίτλο «Για μια ευρωπαϊκή Μακεδονία».

Παράλληλα, δήλωσε με σαφήνεια πως «είμαστε Μακεδόνες, με το δικό μας έδαφος και τη μακεδονική γλώσσα. Με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Μακεδονίας».

Αναφερόμενος δε στο δημοψήφισμα, ο Ζάεφ αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά σε μία «Ευρωπαϊκή Μακεδονία» και όχι Βόρεια Μακεδονία όπως προβλέπεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε στην Ευρώπη εξίσου με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Εδώ αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Ζ.Ζάεφ για πρώτη φορά «βάζει χέρι» και στην αρχαία Μακεδονία καθώς αναφέρεται σε «ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά της Μακεδονίας»

Εάν δεν μιλούσε για την αρχαία κληρονομιά τότε για ποια κληρονομιά μιλάει; Για αυτήν που ξεκίνησε το 1944 επί Γιόζεφ Τίτο; Μα αυτή είναι ανάξια λόγου καθώς είναι πολύ μικρή και ανούσια.

Συνεπώς έμμεσα ο Ζάεφ συστήνει στους πολίτες του να κάνουν «υπομονή» και να μην «ανησυχούν» όλα θα πάνε καλά… «θα την φάμε την Μακεδονία και μάλιστα ολόκληρη»

pronews.gr

loading...