Oι επτά ακροδεξιοί που προσπαθούν να γκρεμίσουν την Ευρώπη

Στην αποκαλυπτική έρευνα της αμερικανικής έκδοσης της HuffPost, με αφορμή τα αιματηρά επεισόδια στο Κέμνιτς της Σαξονίας, ύστερα από διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής της Μέρκελ, επιχείρησε να αποτυπώσει τον «χάρτη της ακροδεξιάς» στην Ευρώπη, μέσα από τις προβληματικές φιγούρες των ηγετών της.

«Όσο η Ευρωπαϊκή Ένωση εμμένει σε ένα νεοφιλελεύθερο δόγμα της και δεν αντιμετωπίζει σθεναρά τα επείγοντα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας, μην προχωρώντας σε ουσιαστικές κυρώσεις απέναντι σε όσους δεν εφαρμόζουν όσα έχουν υπογραφεί, η λαϊκίστικη ψηφοθηρική ακροδεξιά θα κουνά το δάχτυλο. Και θα περιμένει στη γωνία για να εκμεταλλευτεί τα λάθη των υπολοίπων» επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας…

Την ώρα που στην πολιτική σκακιέρα, φιλελεύθεροι και συντηρητικοί παίκτες βρίσκονται σε τροχιά ελεύθερης πτώσης, τα λαϊκά ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται στο έπακρο τους φόβους των πολιτών για τη μετανάστευση, την απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας και τα λάθη των κυβερνήσεων.

Αν και επί δεκαετίες ήταν περιορισμένα στο περιθώριο της πολιτικής, πλέον σχηματίζουν κυβερνήσεις, είτε με συνασπισμούς, είτε με αυτοδυναμίες.

Ακραίοι ηγέτες, που επιδιώκουν με τα κόμματά τους να αναδιαμορφώσουν την Ευρώπη, σύμφωνα πάντα με τη δική τους αντίληψη για τον κόσμο.

Ιταλία: Ματέο Σαλβίνι, Λέγκα του Βορρά


DANIELE VENTURELLI VIA GETTY IMAGES

Το 2013, με το που μπήκε στη τέταρτη δεκαετία της ζωής του, ανέλαβε την προεδρία του ακροδεξιού Κόμματος, Λέγκα του Βορρά, και «κατάφερε» μέσα σε λίγα χρόνια – ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της προσφυγικής κρίσης – να χαρακτηρίζεται ως ο πιο φανατικός εκπρόσωπος του ευρωσκεπτικισμού.

Οι εθνικές εκλογές του Μαρτίου ανέδειξαν το κόμμα του στην τρίτη θέση με 20%, ποσοστό που η Λέγκα δεν είχε δει από την ημέρα της ίδρυσής της, το 1989.

Ο Ματέο Σαλβίνι εκπροσωπεί μια σθεναρή αντιμεταναστευτική πολιτική, συνδυασμένη με ένα έντονο αίσθημα εθνικισμού. Απαγορεύει την είσοδο πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες και μετανάστες σε ιταλικά λιμάνια, αποκαλώντας τους μάλιστα «βιαστές» και «εμπόρους ναρκωτικών», ενώ έχει δεσμευτεί ότι μέσα στο πρώτο χρόνο της θητείας του θα απελάσει 150.000 μετανάστες από τη χώρα.

Υπόσχεται, ακόμη, ότι θα κλείσει τζαμιά, θα σπεύσει τις διαδικασίες για την απογραφή των Ρομά, ενώ πιέζει για άρση των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Ο υπουργός εσωτερικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας δεν έχει κρύψει και τον θαυμασμό του για τον Μπενίτο Μουσουλίνι, αναφέροντας μάλιστα για τους επικριτές του…«πολλοί εχθροί, μεγάλη τιμή».

Τις τελευταίες ημέρες διεξάγεται δικαστική έρευνα εναντίον του, καθώς θεωρείται ότι παρεμπόδισε για πολλές ημέρες την αποβίβαση μεταναστών και προσφύγων, με στόχο να ασκήσει πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να πιέσει με στόχο την ανακατανομή των διασωθέντων.

Ουγγαρία: Βίκτορ Όρμπαν, Φίντες
EMANUELE CREMASCHI VIA GETTY IMAGES

Αν και δεν έχει δεχτεί σχεδόν ούτε έναν πρόσφυγα και ο πληθυσμός των Μουσουλμάνων δεν ξεπερνά το 0,4%, ο επί οχτώ χρόνια πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν έχει στρέψει τη χώρα του σε ακροδεξιά μονοπάτια, υποσχόμενος μάλιστα ότι θα κατευθύνει στα ίδια μήκη κύματος και την υπόλοιπη Ευρώπη. «Οι ευρωεκλογές θα φέρουν ένα κύμα χριστιανικής δημοκρατίας σε ολόκληρη την ήπειρο» δηλώνει.

Απέναντι σε μία αποδυναμωμένη Άγκελα Μέρκελ, θεωρεί ότι η πολιτική που ακολούθησε στην κορύφωση της προσφυγικής κρίσης του 2015 – όταν έκλεισε τα σύνορα και ύψωσε φράχτη εκατοντάδων χιλιομέτρων – τον επιβράβευσε.
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις του φθινοπώρου 2015 στο Παρίσι, τις οποίες διέπραξαν (και) τζιχαντιστές που ήρθαν από τη Συρία, επιβεβαίωσε στα μάτια του, ότι η παράνομη μετανάστευση είναι «δηλητήριο».

Κάπου εκεί, ο Βίκτορ Ορμπάν επιλέγει τον αποδιοπομπαίο τράγο του, στο πρόσωπο του Τζορτζ Σόρος, τον οποίο κατηγορεί – οργανώνοντας μία καμπάνια με αντισημιτική χροιά – λέγοντας ότι χρηματοδοτεί σειρά μη κυβερνητικών οργανώσεων για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων στην Ευρώπη και ότι υπηρετεί ένα «σχέδιο» με στόχο να πνιγεί η Ευρώπη στους μετανάστες.

Το ειρωνικό είναι ότι ο Βίκτορ Ορμπάν, πατέρας πέντε παιδιών έχει περάσει από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης … χάρη σε υποτροφία του Τζορτζ Σόρος

Όσο για τα ΜΜΕ της χώρας του;

Η κυβέρνησή του ασκεί σε αυτά πλήρη έλεγχο, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν οι μελετητές, βοήθησε τον πρωθυπουργό να πετύχει μια σαρωτική νίκη στις πρόσφατες εκλογές.

Πολωνία: Γιαροσλάβ Κατσίνσκι, Νόμος και Δικαιοσύνη
NURPHOTO VIA GETTY IMAGES

Η Πολωνία πιστεύεται ότι έχει τον πέμπτο υψηλότερο αριθμό ακροδεξιών ακτιβιστών στον κόσμο, πίσω από τη Γερμανία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο στραγγαλισμός της δημοκρατίας συνεχίζεται με μπροστάρη τον ηγέτη του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, ο οποίος αν και δεν είναι πρωθυπουργός, συμπεριφέρεται σαν μονάρχης.

Ο Κατσίνσκι καλλιεργεί τα εθνικιστικά αισθήματα του πληθυσμού.

Υιοθετεί τη ρητορική της «αξιοπρεπούς Πολωνίας»: «Είμαστε ένα ευρωπαϊκό έθνος, αλλά απορρίπτουμε τη δικτατορία των Βρυξελλών. Ακόμη και οι Γάλλοι μας πρόδωσαν το 1939», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Όπως και οι προαναφερθέντες ηγέτες, ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται τη χριστιανική πίστη παρεμβαίνοντας στο νόμο της ανεξιθρησκείας, ελέγχει τα ΜΜΕ, στηρίζει οικονομικά τα λαϊκά στρώματα για να διατηρήσει το 30% των αγανακτισμένων (από την προηγούμενη κυβέρνηση της χώρας) ψηφοφόρων που ήρθαν με το μέρος του, ενώ έχει απαγορεύσει σχεδόν πλήρως τις εκτρώσεις. Η δημοκρατία της χώρας βρίσκεται υπό απειλή.

Γερμανία: Αλεξάντερ Γκάουλαντ, Εναλλακτική για την Γερμανία
CHRISTOF STACHE VIA GETTY IMAGES

Βασίζεται στην περιφρόνησή του για την φιλόξενη στάση της Καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ απέναντι στους μετανάστες και τους πρόσφυγες.

Η ατζέντα του περιλαμβάνει το κλείσιμο των γερμανικών συνόρων στους μετανάστες, την αντίθεσή στη συμφωνία Σένγκεν (ζώνη ελεύθερης κυκλοφορίας εντός της ΕΕ), την απαγόρευση της μπούρκας και το δημοψήφισμα για έξοδο από την ΕΕ.

Το AfD, που ιδρύθηκε το 2013, έγινε το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της Γερμανίας πέρυσι, κερδίζοντας το 12,6% των ψήφων και έγινε το πρώτο εθνικιστικό κόμμα που κατέχει έδρα στην Bundestag εδώ και μισό αιώνα.

Το μεγαλύτερο μέρος της εκλογικής στήριξης στους Γερμανούς ακροδεξιούς προέρχεται από τμήματα της ανατολικής Γερμανίας, όπου οι μεταναστευτικοί πληθυσμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά από το 2015, όταν η χώρα υποδέχθηκε πάνω από 1 εκατομμύριο μετανάστες και πρόσφυγες.

Φινλανδία: Γιούσι Χάλα-αό, Κόμμα της Φινλανδίας
RONI REKOMAA VIA GETTY IMAGES

Για μια Φινλανδία χωρίς μετανάστες από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με εξαίρεση εκείνους που μπορούν να προσφέρουν οικονομικά οφέλη στη χώρα…

Tο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα ενισχύθηκε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της κρίσης στα τέλη της δεκαετίας του 2000. Έγινε το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό μπλοκ της Φινλανδίας το 2011, κερδίζοντας 39 από τις 200 κοινοβουλευτικές έδρες και σχημάτισε συγκυβέρνηση με το «Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού».

«Η Φινλανδία καθυστερεί λίγο συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», δηλώνει η βουλευτής του κόμματος Λάουρα Χουχτασάρι. «Τα κόμματα κατά της μετανάστευσης κερδίζουν και οι άνθρωποι ξυπνούν».

Ο ηγέτης του κόμματος, ο 47χρονος Γιούσι Χάλα-αό, είναι ακόμα πιο αμείλικτος. Το 2012, το Ανώτατο Δικαστήριο της Φινλανδίας τον κάλεσε να δώσει απαντήσεις για σχόλια που άφησε σε ένα blog, καθώς συνέδεε το Ισλάμ με την παιδεραστία και τους Σομαλούς με την κλοπή.

Σουηδία: Τζίμι Άκεσον, Σουηδοί Δημοκράτες
BLOOMBERG VIA GETTY IMAGES

Έχοντας την πεποίθηση ότι «Σουηδοί είναι αυτοί που γεννιούνται στη χώρα τους», το «Κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών» θέλει να κλείσει τις πόρτες σε αιτούντες άσυλο και πρόσφυγες, εκτός από όσους προέρχονται από γειτονικά έθνη.

Πρόσφατα, το ακροδεξιό κόμμα ανέβηκε στις δημοσκοπήσεις, που το κατέστησαν φαβορί για τη δεύτερη θέση στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Το κόμμα είχε αρχικά συνδεθεί με το νεοναζιστικό κίνημα στα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά ο σημερινός ηγέτης, ο 39χρονος Τζίμι Άκεσον, ισχυρίζεται ότι έχει ξεφορτωθεί τα απομεινάρια του παρελθόντος. Σας θυμίζει κάτι;

Αυστρία: Σεμπάστιαν Κουρτς, Αυστριακό Λαϊκό Κόμμα
SUHAIMI ABDULLAH VIA GETTY IMAGES

Aν και συντηρητικός, η συγκυβέρνηση με το ακροδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας, τον προσθέτει στη λίστα.

Μετά τη συμφωνία σχηματισμού κυβέρνησης, στις 16 Δεκεμβρίου του 2017, ο καγκελάριος της Αυστρίας και πρεσβευτής της ακροδεξιάς, Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε: «Πάνω απ′ όλα, θέλουμε να διασφαλίσουμε περισσότερη ασφάλεια στη χώρα μας, καταπολεμώντας την παράτυπη μετανάστευση».

Ο 32χρονος ευρωσκεπτικιστής δεν έχει δεχτεί ούτε έναν πρόσφυγα στο πλαίσιο της μεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ.

Παραλίγο να κηρύξει ιερό πόλεμο με την Τουρκία κλείνοντας τα τεμένη της χώρας, ενώ μετατρέπει το 8ωρο σε 12ωρο εργασίας.

Παράλληλα, η νέα πρόκλησή του είναι να διοργανώσει Σύνοδο Κορυφής την Ημέρα του Γιομ Κιπούρ, της ιερότερης ημέρας των Εβραίων, σύμφωνα με το περιοδικό Politico.

Φυσικά, ο ηγέτης του ακροδεξιού μορφώματος της χώρας είναι εξίσου προκλητικός, ρατσιστής και αντισημίτης..
(Με πληροφορίες από την αμερικανική έκδοση της HuffPost)

Σωτήρης Βαλάρης

loading...

3 thoughts on “Oι επτά ακροδεξιοί που προσπαθούν να γκρεμίσουν την Ευρώπη

  1. MΑΛΑΚΙΕΣ ΤΗΣ HUFFPOST. OΙ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΙ. ΑΝ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΛΑΚΩΣΟΥΝ ΣΚΥΛΟΜΑΥΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΦΑΓΟΙ ΑΠΟ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΦΡΙΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΑΠΙΑ ΑΠ'ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΗΝ ΒΙΑ ΛΑΘΡΑ ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΕΙΣΑΙ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ. ΧΙΛΙΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΚΡΟ-ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑ ΝΑ ΓΑΗΘΕΙΤΕ..ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΔΕΞΙΟΣ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

  2. ΔΗΛΑΔΗ, ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΚΑΛΑ, ΦΤΑΙΕΙ Η "ΛΑΪΚΙΣΤΙΚΗ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ" ΚΑΙ ΟΧΙ..

    "το νεοφιλελεύθερο δόγμα της Ε.Ε." το οποίο "δεν αντιμετωπίζει σθεναρά τα επείγοντα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας"!!!

    ΓΙΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΜΙΚΡΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΡΑΤΩΝ, ΦΤΑΙΕΙ Η "ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ";;;

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΒΙΑΙΑΣ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ;;;

    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΤΩΧΕΥΣΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ;;;

    ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Η ΑΚΡΟΔΕΞΙΑ;;;

    ΑΥΤΟ ΜΑΣ ΛΕΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ;;;

    ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΕΜΠΟΔΙΖΕΙ ΤΟΥΣ "ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΟΣΙΑΛΜΑΡΞΙΣΤΕΣ" ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ ΕΚΕΙΝΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ;

    ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ;

    Ή…ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΑΡΙΟΝΕΤΤΕΣ ΚΑΙ ΔΟΥΛΟΙ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΒΡΑΙΟΣΙΩΝΙΣΜΟΥ;;

  3. ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΚΡΕΜΙΖΟΥΝ ΟΙ ΘΟΛΟΚΟΥΛΤΟΥΡΙΑΡΗΔΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ ΜΟΥΤΖΑΧΕΝΤΙΝ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

    ΑΝΤΙΟ ΕΥΡΩΠΗ!!!

    ΑΝΤΙΟ ΣΤΟΝ ΔΥΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ!!!!

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΤΗΣ ΤΖΙΧΑΝΤ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΠΟΥΡΓΚΑΣ!!!

    ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ!!!!!

Comments are closed.