Αγιά Σοφιά: Για αυτό το λόγο απορρίφθηκε το αίτημα μετατροπής σε τζαμί

Την προσφυγή του Συνδέσμου Διαρκών Βακουφίων, Ιστορικών Μνημείων και Περιβάλλοντος, απέρριψε σήμερα το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας, στην οποία υποστήριζε ότι η παραμονή της Αγίας Σοφίας ως Μουσείο και όχι τέμενος παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία του Συνδέσμου.

Το Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή γιατί έκρινε ότι ο προσφυγών ήταν αναρμόδιος, χωρίς να εξετάσει το περιεχόμενο της προσφυγής.

Σημειώνεται πως ο νόμος για τις προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο για παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, προβλέπει πως για προσφυγή δημοσίων ή ιδιωτικών φορέων, δηλαδή νομικών προσώπων, πρέπει η πράξη για την οποία γίνεται η προσφυγή να στρέφεται κατά των δικαιωμάτων του φορέα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο εν λόγω Σύνδεσμος για πρώτη φορά είχε προσφύγει το 2004 με αίτηση του στην κυβέρνηση όπου ζητούσε την άρση της απόφασης με την οποία η Αγία Σοφία μετετράπη σε μουσείο. Όταν δεν έλαβε καμία απάντηση, το 2005, προσέφυγε στο Συμβούλιο Επικρατείς το οποίο και απέρριψε επίσης τότε την προσφυγή.

Ο Σύνδεσμος μετά από περίπου μια δεκαετία, όταν με νέο νόμο επιτράπηκαν στην Τουρκία οι προσωπικές προσφυγές στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το 2015 προσέφυγε σ’ αυτό υποστηρίζοντας πως η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1934 παραβιάζει τις θρησκευτικές ελευθερίες του σωματείου.

loading...