Παραδοχή Βίτσα: Οριακή η κατάσταση με τους μετανάστες στη Λέσβο

Από την 1η Μαΐου εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450 μετανάστες - Ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού, σύμφωνα με τον υπουργό
Με επιστολή του ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας, απαντά στην (από 28/8/2018) επιστολή του δημάρχου Λέσβου, Σπύρου Γαληνού, με την οποία ζητείτο η άμεση
αποσυμφόρηση της Λέσβου από τους περισσότερους από 10.000 αιτούντες άσυλο που βρίσκονται στο νησί.

Η επιστολή του κ. Βίτσα δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δήμαρχο Σπύρο Γαληνό. Σε αυτήν ο υπουργός τονίζει πως «ο προσανατολισμός του υπουργείου είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις ή στα σχέδιά του Υπουργείου η δημιουργία νέου Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στη Λέσβο».

Στην ίδια επιστολή σημειώνεται, επίσης, ότι «η κατάσταση στο ΚΥΤ της Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή». Αυτό, όμως, αναφέρει ο κ. Βίτσας οφείλεται στις μεγάλες ροές που υπήρξαν το τελευταίο διάστημα.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται πως «από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι.

Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34. Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450».

Στην επιστολή του κ. Βίτσα αναφέρονται τα παρακάτω:

«Πραγματικά η κατάσταση στο Κ.Υ.Τ. Μόριας είναι πολύ δύσκολη έως οριακή. Το κύριο ζήτημα είναι πως ενώ η κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει και λειτουργεί δυόμιση χρόνια οι ροές προς τη Λέσβο παραμένουν υψηλές. Έτσι δυσκολεύεται η προσπάθεια αποσυμφόρησης του νησιού. Συγκεκριμένα από 1η Μαΐου έως 31 Αυγούστου μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο στην ηπειρωτική Ελλάδα 3.950 πρόσφυγες που είτε έλαβαν άσυλο είτε χαρακτηρίστηκαν ευάλωτοι. Συγχρόνως επεστράφησαν είτε με βάση την κοινή δήλωση είτε εθελοντικά 34.

Όμως την ίδια περίοδο εισήλθαν στη Λέσβο από τα παράλια της Τουρκίας 5.450. Όπως καλά γνωρίζετε εξαρτιόμαστε από τις ροές αλλά σε κάθε περίπτωση δεν παραιτούμαστε από την προσπάθεια αποσυμφόρησης. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες εξέτασης ασύλου, δημιουργούμε συνεχώς νέες θέσεις φιλοξενίας στην ηπειρωτική Ελλάδα, επιμένουμε στην ανάγκη ανακατανομής του βάρους σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη διαχείριση του προσφυγικού - μεταναστευτικού και στις τρεις διαστάσεις του (εξωτερική - σύνορα - εντός Ε.Ε.)

Επιπλέον αυξήσαμε την αστυνόμευση εντός του Κ.Υ.Τ. και αποδώσαμε τις αποζημιώσεις στους κατοίκους των γύρω από το Κ.Υ.Τ. χωριών (αναφέρομαι στον πρώτο κύκλο που ως Δήμος έχετε πιστοποιήσει). Δυστυχώς, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών, έχει καθυστερήσει η έναρξη εργασιών για τον βιολογικό καθαρισμό του Κ.Υ.Τ., κάτι για το οποίο απολογούμαι, εργαζόμενος συγχρόνως για την επίλυση του θέματος. Αναφερόμενος στην επιστολή σας για άλλη μια φορά τονίζω πως ο προσανατολισμός μας είναι η αποσυμφόρηση του νησιού και πως σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις μας ή στα σχέδιά μας η δημιουργία νέου Κ.Υ.Τ.

Κύριε δήμαρχε, θεωρώ πως από κοινού πρέπει να απομονώσουμε τις όποιες φωνές που είτε από ξενοφοβικά είτε από πολιτικάντικα κίνητρα επιχειρούν να δημιουργήσουν αναστάτωση μεταξύ των κατοίκων. Για άλλη μια φορά τονίζω. Δεν θα δημιουργηθεί νέο Κ.Υ.Τ. στη Λέσβο.

Όπως πολλές φορές στο παρελθόν ας δουλέψουμε μαζί για την προστασία των κατοίκων του νησιού και των αιτούντων άσυλο».
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Ε ΕΣΥ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ ΤΑ ΚΟΛΠΑ. ΠΕΣ ΣΤΟΝ ΑΜΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΗ ΣΟΥ ΤΟΝ ΜΠΑΡΜΠΑ ΦΩΤΗ ΝΑ ΣΤΕΛΝΕΙ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΕΤΑ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΑΝΕΣΗ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΙΚΑΙΛΟΥΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΣΙΣΤΕΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΛΥΠΑΘΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΠΩ ΚΙΈΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΗΤΕ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΝΑ ΤΡΕΞΕΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΡΙΑ.....ΘΑ ΣΑΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΒΙΤΣΑ ΦΕΡΕ ΚΙ ΑΛΛΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΥΝΕ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑ 400 ΕΥΡΩ ΤΖΑΜΠΑ ΝΟΙΚΙΟ ΡΕΥΜΑ ΝΕΡΟ ΦΑΓΗΤΟ ΑΙΤΚΟΝΤΙΣΙΟΝ ΤΖΑΜΠΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΖΑΜΠΑ ΑΣΤΙΚΑ ΒΛΑΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΠΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΔΩ ΟΛΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΖΑΜΠΑ ΣΕ ΛΙΓΟ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΟΣΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΡΗΓΟΡΑ ΝΑ ΨΟΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΛΑΒΟΥΝ ΝΑ Κ=ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΚΑΚΟ ΨΟΦΟΣ ΜΙΣΕΛΛΗΝΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Loading...