Πολεμικές δηλώσεις από το Ιράν μετά από την πολύνεκρη επίθεση: Εμπλοκή ΗΠΑ καταγγέλλουν Ιρανοί αξιωματούχοι – «Ο Τραμπ θα έχει την τύχη του Χουσεΐν»

Δυσοίωνες προβλέπονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή μετά από την πολύνεκρη επίθεση στο Ιράν, κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης. Ιρανοί αξιωματούχοι καταγγέλλουν πως η επίθεση μεθοδεύτηκε και οργανώθηκε από ΗΠΑ-Ισραήλ και προειδοποιούν πως θα απαντήσουν αναλόγως.

Σε περίπτωση κλιμάκωσης, η παγκόσμια σύρραξη αποτελεί υπαρκτό και επικίνδυνο σενάριο, όχι πολύ μακριά από την πραγματικότητα ωστόσο. Γεμάτος οργή για τις κινήσεις του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος του Ιράν, Χ. Ροχανί, απείλησε πως ο Τραμπ θα έχει την ίδια τύχη με τον Χουσεΐν.

Αναμένονται καταιγιστικές εξελίξεις στην περιοχή…

Μια αντικυβερνητική αραβική οργάνωση, η Εθνική Αντίσταση Αχβάζ, ανέλαβε την ευθύνη για τη σημερινή επιθεση εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της στο Reuters. Εκπρόσωπος του ιρανικού στρατού είπε ότι οι δράστες είχαν εκπαιδευτεί σε δύο χώρες του Αραβικού Κόλπου, ότι δεν ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος αλλά συνδέονται με τις ΗΠΑ και την Μοσάντ, τις μυστικές υπηρεσίες του Ισραήλ, μετέδωσε το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Η Τεχεράνη κατηγόρησε το Σάββατο «ένα ξένο καθεστώς» που στηρίζεται από τις ΗΠΑ για την επίθεση που σημειώθηκε εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ του νοτιοδυτικού Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι και να τραυματιστούν ακόμη είκοσι ένας.

«Τρομοκράτες που στρατολογήθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και χρηματοδοτήθηκαν από ξένο καθεστώς επιτέθηκαν στην Αχβάζ (…) Το Ιράν θεωρεί ότι τους περιφερειακούς υποστηρικτές της τρομοκρατίας και τα αφεντικά τους, τους Αμερικανούς, υπεύθυνους για αυτές τις ενέργειες», έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Το Ιράν θα απαντήσει άμεσα και αποφασιστικά, υπερασπιζόμενο τις ζωές των Ιρανών», τόνισε.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ, τουλάχιστον δέκα άνθρωποι — εννέα στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος– σκοτώθηκαν στην επίθεση που σημειώθηκε το Σάββατο εναντίον στρατιωτικής παρέλασης στην πόλη Αχβάζ στο νότιο Ιράν, ενώ ακόμη 21 έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το πρακτορείο Tasnim μετέδωσε ότι οκτώ με δέκα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκαν στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε περίπου στις 09:00 (τοπική ώρα, 08:30 ώρα Ελλάδας), ενώ ακόμη επτά τραυματίστηκαν.

Το πρακτορείο Fars ανέφερε ότι οι δράστες άνοιξαν πυρ εναντίον του πλήθους. Στη συνέχεια προσπάθησαν να πυροβολήσουν εναντίον της εξέδρας των επισήμων, όμως τους εξουδετέρωσαν οι δυνάμεις ασφαλείας. Από την πλευρά του το πρακτορείο Mehr μετέδωσε ότι υπήρξαν νέοι πυροβολισμοί την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας κυνηγούσαν τους δράστες.

«Οι τρομοκράτες ήταν τέσσερις. Δύο εξ αυτών σκοτώθηκαν και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν», εξήγησε ο Χοσεϊνζαντέχ, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι οι δράστες ήταν ντυμένοι με στολές παραλλαγής.

Η κρατική τηλεόραση κατηγόρησε «στοιχεία των απίστων» για την τρομοκρατική επίθεση, μια αναφορά σε σουνίτες αντάρτες. Η Αχβάζ βρίσκεται στην επαρχία Κουζεστάν, όπου έχουν πραγματοποιηθεί σποραδικές διαμαρτυρίες από την αραβική μειονότητα του Ιράν. Το πρακτορείο Isna απέδωσε την επίθεση σε μια αυτονομιστική, αραβική οργάνωση.

«Αυτοί που άνοιξαν πυρ εναντίον των ανθρώπων και των ενόπλων δυνάμεων συνδέονται με το κίνημα αλ Αχβαζίεχ», δήλωσε ο Ραμεζάν Σαρίφ, εκπρόσωπος των Φρουρών της Επανάστασης.

«Χρηματοδοτούνται από τη Σαουδική Αραβία και προσπάθησαν να αμαυρώσουν την ισχύ των ενόπλων δυνάμεών μας», πρόσθεσε.

«Ο Τραμπ θα έχει την τύχη του Χουσεΐν”

Έτοιμος να στραφεί ενάντια στις ΗΠΑ δηλώνει ο πρόεδρος του Ιράν Hasan Rohani ο οποίος ανακοίνωσε πως η Τεχεράνη θα αυξάνει «μέρα με την ημέρα τις αμυντικές της ικανότητες» αναφερόμενος στους πυραύλους που αναπτύσσει η χώρα του και οι οποίοι προκαλούν την ανησυχία της Δύσης και είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015.

«Δεν θα περιορίσουμε ποτέ τις αμυντικές μας ικανότητες, αντιθέτως θα τις αυξάνουμε μέρα με την ημέρα», τόνισε σε ομιλία του πριν την έναρξη της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης στην Τεχεράνη με την ευκαιρίας της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων που γιορτάζεται σήμερα 22 Σεπτεμβρίου, ημέρα κατά την οποία ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ του Ιράν και του Ιράκ (1980-1988).

«Το γεγονός ότι σας προκαλούν θυμό οι πύραυλοί μας αποδεικνύει ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μας όπλα», πρόσθεσε ο Rohani, «χάρη στα όσα δηλώσατε, γνωρίζουμε πλέον την αξία των πυραύλων μας».

Σύμφωνα με το Reuters, στην ομιλία του ο Ιρανός πρόεδρος συνέκρινε την κατάσταση που επικρατούσε το 1980 με τη σημερινή.

«Όπως ο πρώην δικτάτορας του Ιράκ Santam Hussein έσκισε τη συμφωνία του 1975 που καθόριζε τα σύνορα μεταξύ της χώρας του και του Ιράν προκαλώντας το ξέσπασμα του οκταετούς πολέμου, έτσι και ο Αμερικανός πρόεδρος Trump απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν για να ξεκινήσει «έναν ψυχολογικό πόλεμο» εναντίον της Τεχεράνης, επεσήμανε ο Rohani.

Αναφερόμενος στην αποτυχία του σχεδίου Hussein εναντίον του Ιράν, ο Ιρανός πρόεδρος προέβλεψε ότι «το ίδιο θα συμβεί στον Trump. Η Αμερική θα έχει την ίδια τύχη με τον Santam Hussein».

Την ίδια ώρα ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Mohammad Javad Zarif στέλνοντας μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως «το Ιράν θα απαντήσει γρήγορα και αποφασιστικά σε οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση δεχθεί στα νοτιοδυτικά του για να προστατεύσει τους πολίτες του» υπογραμμίζοντας ότι «οι τρομοκράτες επιστρατεύουν και εκπαιδεύουν και εξοπλίζουν δυνάμεις για να επιτεθούν στο Ahvaz».

loading...