Οικονομικό κραχ απειλεί τον Ερντογάν – Φόβοι για «ντόμινο» πτωχεύσεων στην Τουρκία

Ανησυχία και στην Αθήνα μετά την κατάρρευση των "κολοσσών" Türk Telekom και Hotiç

Σε απόλυτη περιδίνηση βρίσκεται πλέον η τουρκική οικονομία, καθώς λίγες ημέρες μετά την κατάρρευση του τηλεπικοινωνιακού «κολοσσού» της Türk Telekom, άλλη μία μεγάλη εταιρεία της γείτονος που ασχολείται με την υπόδηση, η Hotiç, βάρεσε «κανόνι» το Σάββατο (01/09/2018) υπό το βάρος των εξαιρετικά δυσμενών εξελίξεων.

Η κατάσταση στην Τουρκία κρίνεται πλέον ιδιαίτερα σοβαρή: Η τουρκική λίρα διαγράφει μια ξέφρενη πτωτική πορεία, με τον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να αντιδρά πλέον με σπασμωδικές κινήσεις, σε μια προσπάθεια να πολιτικοποιήσει την κρίση και να συσπειρώσει τους πολίτες. Κι όλα αυτά με το επιχείρημα πως η Τουρκία βάλλεται από τις ΗΠΑ.

Το «κανόνι» της Hotiç

Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, ένα δικαστήριο αποφάσισε υπέρ της αίτησης της εταιρείας Hotiç και παρείχε πτωχευτική προστασία.

«Λόγω της πρόσφατης έλλειψης ρευστότητας στην αγορά και της αύξησης των επιτοκίων σε επίπεδο που δεν μπορούσε να προβλεφθεί λόγω της υπερβολικής υποτίμησης της τουρκικής λίρας, η εταιρεία μας αντιμετωπίζει προβλήματα στις βραχυπρόθεσμες πληρωμές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Alihan Hotiç, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου.

Σημειώνεται ότι τα προβλήματα ρευστότητας είχαν αρχίσει να επηρεάζουν τη διαχείριση της εταιρείας και ως εκ τούτου το εκτελεστικό συμβούλιό της αποφάσισε να θέσει ως προτεραιότητα μια διαδικασία αναδιοργάνωσης, εκμεταλλευόμενη τα νόμιμα δικαιώματά της στο πλαίσιο της προστασίας λόγω πτώχευσης.

Ιδρυθείσα το 1938, η εταιρεία παπουτσιών και αξεσουάρ έχει σήμερα 162 σημεία πώλησης στην Τουρκία, αλλά και στο εξωτερικό.

Οικονομικός «σεισμός» στην Τουρκία: Η χρεοκοπία της Türk Telekom οδηγεί σε απόγνωση τον Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι η Türk Telekom, τέθηκε την περασμένη εβδομάδα σε καθεστώς χρεοκοπίας, λόγω αδυναμίας στην αποπληρωμή των δανειακών της υποχρεώσεων, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 4,7 δισ. δολάρια.

Σημειώνεται πως η Türk Telekom εισπράττει σε τουρκικές λίρες, ενώ πληρώνει σε συνάλλαγμα τα δάνειά της. Μετά τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου σε ποσοστό άνω του 40% μέσα στο 2018, οικονομικοί αναλυτές σημειώνουν πως μια η εξέλιξη αυτή ήταν απλώς θέμα χρόνου να συμβεί.

Σε κάθε περίπτωση, η είδηση έσκασε σα «βόμβα» στην Άγκυρα, με το Υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας να αποφασίζει άρον – άρον την Τετάρτη (29/08) τη μεταβίβαση του 55% των μετοχών της Türk Telekom σε κοινοπραξία των πιστωτριών τραπεζών.

Ενδεικτικά, η Akbank είχε χορηγήσει 1,5 δισ δεολάρια, η Garanti 1 δισεκ. δολάρια και η İşbank 500 εκατ δολάρια.

«Καμπανάκι» από JP Morgan, Morgan Stanley και Fitch

Την ίδια στιγμή, η JP Morgan σημείωσε πως μέχρι το καλοκαίρι του 2019 η Τουρκία θα πρέπει να αποπληρώσει δάνεια ύψους 179 δισ. δολαρίων ενώ η Morgan Stanley υποστηρίζει ότι η Τουρκία διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Παράλληλα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch ανέφερε σε έκθεσή του στις 30/08 πως η απότομη πτώση της τουρκικής λίρας αυτό το μήνα αυξάνει τους κινδύνους για τις τράπεζες της Τουρκίας, τονίζοντας ότι μια σημαντική μείωση στην ικανότητα των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση, οι παρατεταμένες εκροές καταθέσεων ή μια σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω αρνητικές αξιολογήσεις.

Η ζοφερή αυτή εικόνα προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία και στην Ελλάδα για τρεις συγκεκριμένους λόγους:

Πρώτον, η ελληνική χρηματαγορά υφίσταται ήδη τις πρώτες συνέπειες της τουρκικής κρίσης, δεδομένου ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων δεν υποχωρού κάτω από τις 435 μονάδες βάσης (4,35%)

Δεύτερον, η επιρροή της τουρκικής οικονομίας στην ελληνική είναι ισχυρή, αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές ξεπέρασαν το 2017 τα 2,77 δισ. ευρώ. Κατ” επέκταση η διαρκής υποτίμηση της τουρκικής λίρας οδηγεί σε απαξίωση τις ελληνικές εξαγωγές στην Τουρκία. Στον αντίποδα, η Τουρκία λόγω του φθηνού χρήματος, καθίσταται εξόχως ανταγωνιστική σε επίπεδο εξαγωγών και φυσικά γίνεται ένας πολύ φθηνός τουριστικός προορισμός.

Τρίτον, η Αθήνα δείχνει να ανησυχεί έντονα για το πώς τελικά ο Ερντογάν θα διαχειριστεί την κρίση αυτή. Ως προς αυτό το στοιχείο, βαρύνουσα σημασία έχει η ανάλυση που έκανε στο Newsbomb.gr ο διεθνολόγος και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, Κωνσταντίνος Φίλης την Παρασκευή (30/08/2018). Εκτίμησε ότι ο «σουλτάνος» ούτε λίγο ούτε πολύ θα καταφύγει σε κινήσεις φθηνού εντυπωσιασμού, εδραιώνοντας μια επιθετική πολιτική στην ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στον ενεργειακό άξονα ανάμεσα στο Καστελλόριζο και την κυπριακή ΑΟΖ.
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. ΠΑΝΤΩΣ ΤΙ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ. ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΠΙΦΦ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑ ΚΛΑΝΙΑ ΝΑ ΑΜΟΛΗΣΕΙ ΠΑΝΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΠΑΝΕ ΙΣΟΔΥΝΑΜΙΕΣ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ ΠΑΝΕ ΟΛΑ. ΝΑ ΜΙΑ ΚΛΑΣΙΤΣΑ ΤΟΣΗ ΔΑ ΠΟΡΔΟΥΛΙΤΣΑ ΕΡΙΞΕ ΚΑΙ ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΧΥΡΗ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΔΙΑΡΚΩΣ ΑΝΑΠΤΥΣΟΜΕΝΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΔΙΩΡΥΓΕΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΧΤΙΣΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΟΦΟΡΑ ΘΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΟΧΙ 5ης ΓΕΝΙΑΣ 6ης ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΚΑΙ ΘΑ ΘΑ ΘΑ ΤΩΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΕΤΣΙ ΜΙΑ ΑΝΑΣΗΚΩΣΕ ΤΟΝ ΚΩΛΟ ΤΟΥ Ο ΤΡΑΜΠ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΨΙΛΟΦΑΚΙΔΕΣ ΣΤΟΝ ΠΙΣΙΝΟ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ ΠΡΙΙΤΣΣ ΕΠΕΣΕ ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΛΙΡΑ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΗΣ (ΠΕΙΝΑΛΑΣ) ΣΥΜΜΑΧΟΣ Η ΡΩΣΣΙΑ ΤΟΥ ΞΑΝΘΟΥ ΠΟΥΤΙΝΑΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΚΛΑΝΕΙ ΕΝΑΝ ΟΡΧΙ ΜΕΛΑΜΨΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ. ΟΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΑΜΕΡΙΚΑ ΚΡΕΜΟΜΑΣΤΕ ΕΙΤΕ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΙΤΕ ΟΧΙ. ΤΩΡΑ ΘΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΠΙΣΩ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΒΡΑΙΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΞΕΒΡΑΙΟΙ Ε ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΘΑ ΠΕΙΤΕ ΕΣΕΙΣ ΑΥΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΣΑΝ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΤΟ ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΞΙΑ Ο ΜΟΓΓΟΛΟΓΥΦΤΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΟΙ ΚΑΤΑΡΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΣΑΟΥΔΑΡΑΒΙΑΝΟΙ ΚΑΙ Ο ΜΟΣΚΟΒΟΣ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΣΕΠΑΚΙ ΤΟΥ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥ. ΟΤΙ ΠΕΙ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΓΚΙΕΣ (ΑΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ) ΑΛΛΑ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ ΜΑΓΚΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑ. ΕΧΕΤΕ ΜΥΡΙΣΕΙ ΡΟΥΒΛΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΜΥΡΙΖΕΙ? ΓΙΑ ΜΥΡΙΣΤΕ ΕΝΑ ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΠΑΛΙΟ ΧΑΡΤΟΝΟΜΙΟΣΜΑ. ΕΥΩΔΙΑ ΣΙΓΟΥΡΙΑΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΩΣ ΟΧΙ ΣΚΑΤΙΛΑ ΡΩΣΣΙΚΙΑ ΠΟΥ ΜΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΤΣΙ?
    ΚΑΚΑ ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ. ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝΑΡΑΣ ΜΙΑ ΚΑΜΙΛΑΦΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΤΟΥΦΕΚΑ ΚΥΝΗΓΑΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΑΡΚΟ ΕΛΑΦΙΑ ΚΑΙ ΨΑΡΕΥΕΙ ΣΟΛΟΜΟΥΣ ΣΕ ΕΝΥΔΡΕΙΑ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΑΥΤΩΝ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ...ΑΛΛΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΔΥΝΑΜΗ!! ΑΜΕΡΙΚΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΗ ΣΟΥΠΕΡ ΧΩΡΑ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]