Π. Σκουρλέτης: Απευθυνόμαστε σε δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη να χειραφετηθούν έναντι του νεοφιλελευθερισμού

«Η μεταμνημονιακή περίοδος θα πρέπει να χαρακτηριστεί από μία αντιπαράθεση σε προγραμματικό κυρίως επίπεδο. Ουσιαστικά βαδίζουμε σ’ έναν μεταμνημονιακό διπολισμό, όπου ο κορμός του ενός πόλου θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με μία πολιτική που θα θέτει ως προτεραιότητα την υπεράσπιση των πιο
αδύνατων, του κόσμου της εργασίας» ανέφερε σε συνέντευξή του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης.

Όπως σημείωσε, ήδη έχουν γίνει συγκεκριμένα βήματα σ’ αυτή την κατεύθυνση. «Είναι η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, του κατώτατου μισθού, η κατάργηση του υποκατώτατου, η προσπάθεια που ξεκίνησε και θα ενταθεί για την πρωτοβάθμια υγεία, πολιτικές πολύ συγκεκριμένες, η αντίληψη για τον ρόλο του δημόσιου τομέα σ’ αυτή τη φάση που βγαίνουμε από την ύφεση. Από την άλλη, υπάρχει ένας αγοραίος, ακραίος νεοφιλελευθερισμός, ο οποίος θέλει να παραδώσει τα πάντα στις τυφλές δυνάμεις της αγοράς. Που αντιλαμβάνεται το δημόσιο ως τροχονόμο, που απλά και μόνο θα μοιράζει δουλειές» υποστήριξε στο CNN Greece.

Κατά τον κ. Σκουρλέτη, «η εγχώρια μορφή της σοσιαλδημοκρατίας, το ΚΙΝ.ΑΛ. και το Ποτάμι, δε μπορούν να παρακολουθήσουν έναν πολύ ενδιαφέροντα προβληματισμό που υπάρχει στους κόλπους της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, όπου τίθεται ξανά στο προσκήνιο η επανεξέταση των βασικών στρατηγικών επιλογών που ακολούθησαν από κοινού η σοσιαλδημοκρατία με την χριστιανοδημοκρατία, τις προηγούμενες δεκαετίες. Άρα, εμείς όταν απευθυνόμαστε στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς – θα έλεγα στην Ελλάδα περισσότερο κεντροδεξιά είναι με βάση την πολιτική της, εννοώ το ΚΙΝ.ΑΛ και το Ποτάμι – αναφερόμαστε σε εκείνες τις δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη να χειραφετηθούν έναντι του νεοφιλελευθερισμού. Άρα, το άνοιγμα αυτό οφείλει να έχει μία πολύ συγκεκριμένη πολιτική πλατφόρμα, συγκεκριμένη προγραμματική βάση. Κι αυτό είναι η αποδέσμευση από τις νεοφιλελεύθερες λογικές» υπογράμμισε.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ο ρόλος του κόμματος «μπορεί να είναι καταλυτικός στις ευρωπαϊκές διεργασίες. Υπάρχει η ανάγκη σήμερα ενός διαλόγου ανάμεσα στην ευρωπαϊκή αριστερά, στους ευρωπαίους οικολόγους και σε εκείνο το αριστερόστροφο κομμάτι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα μέτωπο απέναντι στον εθνολαϊκισμό, στην ακροδεξιά η οποία ενισχύεται και που εμφανίζει σήμερα έναν δικό της ριζοσπαστισμό, ο οποίος φαίνεται ότι κάτι λέει σε κάποιους ευρωπαϊκούς λαούς. Αυτό το μέτωπο, για να είναι αποτελεσματικό, πρέπει να αγγίξει και τα άλλα ζητήματα, δηλαδή την ουσία των μέχρι τώρα εφαρμοζόμενων ευρωπαϊκών στρατηγικών. Δεν αρκεί να αθροίσεις τις δυνάμεις για να πεις στοπ στην ακροδεξιά. Πρέπει να μιλήσεις για τον τρόπο διαχείρισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, πρέπει να μιλήσεις για τις πολιτικές λιτότητας, πρέπει να μιλήσεις για το έλλειμμα δημοκρατίας που χαρακτηρίζει την ευρωπαϊκή δομή σήμερα» επισήμανε ο Πάνος Σκουρλέτης.

loading...

3 thoughts on “Π. Σκουρλέτης: Απευθυνόμαστε σε δυνάμεις που κατανοούν την ανάγκη να χειραφετηθούν έναντι του νεοφιλελευθερισμού

  1. πάλι μλκίες μας λένε τα συριζόρνια…

  2. Ναι δικηο εχεις ετσι στην βιλλα στην εκαλη η πισινα παπορια…ρεε συ? προσεξε τον δικο σου μην τυχον κανει καμια αλλη ηρωικη ενετργεια τιποτα να καψει τους φασιστες και τον ξαναχωσουν μεσα. Την πρωτη αιντε δεν καθησε μεσα την επομενη θα τον μαντρωσουν και εκει ξετρεις γ@μ@νε θα σου τον τρυπησουν….μα τι ειναι αυτες οι μαλακιες που τσαμπουνας ρε? τι μαλακιες ειαι αυτες?

Comments are closed.