Αρχιεπίσκοπε Ελλάδος απορούμε

Πώς γίνεται η λέξη «Μακεδονία» να μην σημαίνει τίποτα στην «μακεδονική» γλώσσα και να την αναγνωρίζουμε ως τέτοια, ενώ πρόκειται ελληνική λέξη, όπως και όλες οι λέξεις και τα ονόματα της κλασικής Μακεδονίας; [Για την ετυμολογία της λέξης «Μακεδονία», δείτε την υποσημείωση στο
τέλος] Οι αρχαίοι Μακεδόνες ήταν Δωρικά φύλλα. Οι Δωριείς μετέτρεπαν το άλφα σε ήτα. Είναι πασίγνωστο το «ή την ή επί της (ασπίδας)», δηλαδή, ή την ασπίδα μου θα φέρω πίσω (ερχόμενος ως νικητής από τον πόλεμο), ή επί της ασπίδας μου θα με φέρουν πίσω (νεκρό, από την μάχη). Είναι ακόμη πιο γνωστό, ως «ή ταν ή επί τας».Η ρίζα της λέξης, «μακ» παρήγαγε τη λέξη μάκος που σήμαινε αυτό που στα Ιωνικά λεγόταν «μήκος». Λέξεις με αυτήν την ρίζα: μάκος, μακρός, μάκεστος, μακέτης. Η έννοια είναι: μακρής, ευρύς, ευμήκης κλπ. Από την ίδια ρίζα παράγονται και οι Πο-μάκοι, δηλαδή οι από-μακροι, οι ακρίτες. Ταυτίζονται με τους Αγριάνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η λέξη έδος σημαίνει χώρα, έδαφος. Πρώτη αναφορά στον Όμηρο, που αλλού, στο Η 106 της Οδύσσειας «οία τε φύλλα μακεδνής αιγίρειο», με την έννοια «ευμήκη». Δεύτερη αναφορά στον Ηρόδοτο όταν μιλούσε για «Μακεδνόν έθνος» και «Μακεδνόν καλεόμενον» (Ηροδότου Ιστορίαι, βιβλίο 1, §56), καθώς και στον Θουκυδίδη κλπ. Περισσότερο γνωστή είναι η ετυμολογία των ονομάτων Αλέξ-ανδρος, Φίλ-ιππος, Ολυμπία, Θεσσαλο-νίκη, Ηφαιστίωνας κοκ.

αναγνωστης

loading...

4 thoughts on “Αρχιεπίσκοπε Ελλάδος απορούμε

  1. ΠΙΟ ΡΑΤΣΙΣΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΛΥΚΟΜΟΡΦΟΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΠΣ

  2. Ο αρχιεπισκοπος μας τα εδωσε ολα στους εντολοδοχους του γ αυτο σωπαινει.Φοβαται μη του παρουν τον θρονο του.Τοσο υποτακτικος ειναι που του ειπανε να βγαζει το σταυρο του οταν επισκεπτεται τους μουσουλμανους.Εκτελει κατα γραμμα το υπερμνημονιο.Ξεχαστε τους ηρωικους αγωνιστες της ορθοδοξιας.Δεν τον ενδειαφερει δεν νοιαζεται για το εθνος.Αυτος που αγωνιζοταν και βρωντοφωναζε για την επερχομενη καταστροφη του εθνους τον κοιμησανε και ηρεμησανε,εννοω τον Μακαριστο Χριστοδουλο.Κοιμηθηκε αλλα σημερα τον μνημονευουμε σαν ενα ηρωα του εθνους.Ηταν αξιος και ετσι θα μεινει ακομα και σ αυτους που δεν τον πιστευανε.

  3. Ο Κ.Κ.ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΣΥΡΙΖΑ
    ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ ΔΙΟΤΙ ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ
    ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΙ ΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΝΗ ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΘΟΥΝ ΟΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ
    ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΤΡΙΑ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΤΟΥ

Comments are closed.