Το σχέδιο υποταγής μας καλά κρατεί

Το 2002 βρεθηκα σε μια διημερίδα ζτο  RMITτης Μελβουρνης για το μελλον της Ελληνικης γλωσσης στην Αυστραλια.Παρακολουθησα την ομιλια ενός Ελληνα καθηγητη που στα νειατα του την δεκαετια του 70 διδασκε στο Northcote high.Στο σχολείο αυτο φοιτούσαν εκείνη την εποχή
πολλα Ελληνόπουλα. Παιδιά των πρώτων μεταναστών που δούλευαν στα εργοστάσια ατελείωτες ώρες .Έλληνες μετανάστες που άφησαν την μεταπολεμική Ελλάδα, οι περισσότεροι χωρίς πολλά χρόνια στα θρανία  ερχομενοι να δουλέψουν στην ξενιτιά . Μια ημέρα ο Αυστραλός  διευθυντής του σχολείου τον φώναξε προβληματισμένος .John του ειπε ?εγω είμαι υπευθυνος για ολους τους μαθητές .Βλεπω λοιπον οτι τα Αυστραλοπουλα  κανουν ενα ατελειωτο bullying στα Ελληνόπουλα .Όπου τους βλέπουν τους βρίζουν και τους ρίχνουν κάποιες ψηλές .Τα Ελληνόπουλα δεν αντιδρούν απλώς διατηρούν χαμηλούς τόνους.Κάτι πρέπει να κάνεις σαν Έλληνας για να τα βοηθήσεις να βρουν το θάρρος τους. Τοτε ο Γιαννης δημιούργησε δυο απογευματινές τάξεις μετα το σχολείο όπου άρχισε να διδάσκει Ελληνική Ιστορία στα Ελληνόπουλα.Τους έλεγε για τους Σπαρτιάτες για τους Αθηναίους για τον Λεωνίδα για τον Αλέξανδρο για την Σαλαμίνα τον Μαραθώνα τις Θερμοπύλες τις Πλαταιές  για την εκστρατεία των Μακεδόνων στα πέρατα της γης.Μετα απο ενα μήνα τον φώναξε ο διευθυντής κάπως εκνευρισμενος.Του  λεει  John δεν ξερω τι έχεις κανει στα συμπατριωτοπουλα σου αλλα πρεπει να το σταματησεις .Οπου βλεπουν τωρα αυτους που τους εκαναν την ζωή δύσκολη, τωρα τους πλακώνουν χωρίς πολλά πολλά .Έχουν πάρει άλλον αερα, κάνεις πλέον δεν τους κολλάει και όλοι κάνουν στην μπάντα.Αυτή η αλλαγη έγινε μονο για ενα λογο. Γιατί έμαθαν την Ιστορία τους. Εμαθαν ποιοι ηταν οι προγονοι τους .Και δεν ειχαν πλεον μονο σαν παραδειγμα τους κουρασμενους γονεις τους που δουλευαν σαν ειλωτες καθημερινα ,για να μαζεψουν καποια λεφτα Να βοηθησουν την οικογενεια τους πισω στην Ελλαδα και να παρουν κανα σπιτακι  στην ξενητεια

αναγνωστης

loading...

2 thoughts on “Το σχέδιο υποταγής μας καλά κρατεί

  1. Φίλε αναγνώστη το παράδειγμα που δίνεις σχετικά με την διαπαιδαγώγηση των Ελληνοπαίδων του εξωτερικού με τον τίτλο του (γραψίματός σου)…..το σχέδιο υποταγής μας καλά κρατεί ….ουδεμίαν σχέση έχει, και (εξηγούμε να μην παρεξηγούμε) αυτό το έλεγε η σοφή γιαγιά μου στο χωριό μου που ούτε ήξερε κατά που πέφτει το σχολείο.
    Αι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ λέξεις παίρνουν σημεία επάνω τους να δεις πως τα λένε πως τα λένε ……Α! τα λένε ΤΟΝΙΣΜΟΣ βλέπω και εσύ τα έχεις καταργήσει όπως προσπαθούν και το έχουν πετύχει στην ΠΑΤΡΙΔΑ μας.
    Βέβαια δεν είναι παρατήρηση αλλά διόρθωση γράφεις πολλές λέξεις στα αγγλικά όπως μπουλινγκ.
    Δόξα το Θεό η γλώσσα είναι η πιο πλούσια του κόσμου είναι και αυτή κλεμμένη όπως τα μάρμαρα του Παρθενώνα και όχι μόνον από όλους τους λαούς, χρησιμοποίησε λοιπόν λέξεις από την Μητέρα των γλωσσών που έχουν μια αρμονία.
    (έγραψε κάποιος ….όταν πεθάνω και συναντήσω αγγέλους στο δρόμο μου θα τους μιλήσω Ελληνικά διότι αυτή την γλώσσα γνωρίζουν και ομιλούν).
    Τώρα σε πολλά έχεις δίκιο αλλά το ότι έτρωγαν ξύλο τα Ελληνόπουλα από τα ….ντόπια δεν νομίζω να αληθεύει, ενώ οι γονείς τους δεν είχαν χρόνο η τις απαιτούμενες γνώσεις και τον Γιάννης τον ……(έπιασε το Ελληνικό του ) και σε λίγους …..μήνες τα Ελληνόπουλα έγιναν Μπουμπουλίνες, Καραϊσκάκηδες ,Λεωνήδες και τα τοιαύτα …..μωρέ μπράβο που να ……ξεμυτίσουν τα Αυστραλόπαιδα …..μούγκα στη στρούγκα που έλεγε και η γιαγιά μου, η αν σ ’αρέσει μπαρμπα Λάμπρο ξαναπέρνα από την Άνδρο.
    Μην καταπιάνεσαι και μην παραδειγματίζεις τα έξω με τα μέσα αν κατάλαβα τι εννοείς με το –(το σχέδιο υποταγής μας καλά κρατεί) …..απέχετε παρασάγγας με τους έξω.

    Καλή σου ημέρα αναγνώστη.

Comments are closed.