Διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών από την κυβέρνηση

Σε διαγραφή των 2/3 από τις οφειλές των πανεπιστημιακών προς τα ιδρύματά τους προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου χαρίζοντας, δηλαδή, ποσά που σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν τα 100.000 ευρώ για τον καθένα, καθώς την τελευταία εικοσαετία δεν απέδιδαν αυτά που
όφειλαν από την άσκηση ελευθέρου επαγγέλματος (π.χ. γιατροί, οδοντίατροι, μηχανικοί κ.λπ.).

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στον απόηχο αυτής της ανακοίνωσης, η Κίνηση Πανεπιστημιακής Αναβάθμισης (ΚΙΠΑΝ), παράταξη στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΠΟΣΔΕΠ}, επικρίνει τον κ. Γαβρόγλου για ρουσφετολογική ρύθμιση.

«Η κυβέρνηση ψήφισε στα κρυφά ένα ακόμη ρουσφέτι, αυτήν τη φορά με αποδέκτες εκείνους τους πανεπιστημιακούς που τα τελευταία 20 χρόνια δεν απέδιδαν την οφειλόμενη παρακράτηση. Το ρουσφέτι είναι το εξής: όλες οι οφειλές των πανεπιστημιακών της τελευταίας εικοσαετίας επανυπολογίζονται με πολύ χαμηλότερο ποσοστό από ό,τι ίσχυε κατά περιόδους, 7% επί των καθαρών αποδοχών από το ελευθέριο επάγγελμα», λέει η ΚΙΠΑΝ.

«Αρκετοί πανεπιστημιακοί, όλη αυτήν την τελευταία εικοσαετία, απέδιδαν κανονικά στα ΑΕΙ τα ποσά που όφειλαν από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος. Άλλοι, όμως, υπόχρεοι δεν απέδιδαν τα οφειλόμενα και πλέον έχουν συσσωρευτεί μεγάλα χρέη. Οι τελευταίοι, επί πολλά χρόνια, πίεζαν την εκάστοτε κυβέρνηση για διαγραφή (μέρους) των οφειλών τους», λέει η ΚΙΠΑΝ.

Όλοι οι υπουργοί Παιδείας και Οικονομικών από το 2002, συμπεριλαμβανομένων ακόμα και των δύο προηγηθέντων της παρούσας κυβέρνησης, δεν είχαν υποχωρήσει στις συνεχείς ασφυκτικές και επίμονες πιέσεις των πανεπιστημιακών», τονίζει η ΚΙΠΑΝ προσθέτοντας:

«Όταν χαρίζεις στους κακοπληρωτές πρέπει τουλάχιστον να δίνεις το αντίστοιχο όφελος στους καλοπληρωτές. Το 1997 το ποσοστό παρακράτησης είχε οριστεί στο 30% των ακαθάριστων εσόδων. Το 2000 η τότε κυβέρνηση κατάλαβε ότι το ποσοστό παραείναι υψηλό και το κατέβασε στο 15% αναδρομικά από το 1997, με την υποσημείωση ότι όσοι στο μεταξύ πλήρωσαν με το 30% θα πάρουν τη διαφορά πίσω (και την πήραν). Η παρούσα κυβέρνηση όμως δεν το έκανε αυτό».

Μάλιστα, στα μέσα Μαΐου ο κ. Γαβρόγλου σε συνάντηση με την ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ απέρριψε το αίτημα για ρύθμιση των οφειλών, επικαλούμενος λόγους ηθικής τάξης. Προ ημερών άλλαξε θέση.

«Ποιο είναι το μήνυμα προς τους κακοπληρωτές που τους χαρίζει τo μεγαλύτερο μέρος των οφειλών και ποιο προς τους συνεπείς και όλη την κοινωνία; Αυτό θεωρείται κράτος δικαίου; Αυτό εννοούσε ο πρωθυπουργός μιλώντας για “δίκαιη ανάπτυξη”;» ρωτά η ΚΙΠΑΝ.

loading...

1 thought on “Διαγραφή χρεών πανεπιστημιακών από την κυβέρνηση

  1. Μερικες επισημανσεις:1)Δεν ειναι "κακοπληρωτες" ειναι φοροφυγαδες ολοι αυτοι που οφειλαν εκ του νομου να αποδωσουν μερος των εσοδων τους στο Πανεπιστημιο(στο Δημοσιο δηλαδη).Οι εισφορες αυτες ειναι ΦΟΡΟΙ που δεν αποδοθηκαν οπως ακριβως ειναι το ΦΠΑ ο ΦΜΥ κλπ.Απ οτι ξερω αυτους που κλεβουν τον ΦΠΑ κανενας δεν τους λεει "κακοπληρωτες" αλλα φοροφυγαδες!!!!!…..2)Τους δοθηκε αυτο το απιστευτο προνομιο ενω ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ηταν καθηγητες ΑΕΙ δημοσιοι υπαλληλοι ΜΟΝΙΜΟΙ και επαιρναν και παιρνουν κανονικα τον μισθο τους απο το δημοσιο(φορολογουμενους)……3)Το ΣΔΟΕ και οι φορολογικες αρχες ενω ξεζουμιζουν τον καθε φτωχοδιαβολο περιπτερουχο τον καθε κουλουρτζη και τον καθε λαικατζη απ οτι ξερω δεν εκανε αντιστοιχες ερευνες και καταλογισμους σε αυτες τις περιπτωσεις.ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟ ΣΤΑ ΝΟΜΙΚΑ!!!Και καταχρηση εξουσιας!!….4)Αραγε οι προσαυξησεις ακαθαριστων εσοδων και κερδων που εγιναν επειτα απο αυτοματο φορολογικο κλεισιμο παλαιοτερων χρησεων ειχε αντιστοιχια στην βαση των εισφορων????Κανενας δεν ξερει!!!Σκοταδι μαυρο καλυπτει τα πεπραγμενα των μελων τοσο προστατευμενων συντεχνειων!!!

Comments are closed.