Ο καθηγητής Συνολάκης για την τραγωδία στο Μάτι: Αν είχε δοθεί η εντολή εκκένωσης θα είχαμε σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους

Τα συμπεράσματά της για τις ευθύνες σχετικά με την εθνική τραγωδία στο Μάτι που στοίχισε μέχρι στιγμής τη ζωή σε 99 άτομα, παρουσίασε σήμερα ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, μετά από έρευνα που έκανε η επιτροπή που είχε συγκροτήσει με αίτημα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το βασικό συμπέρασμα της επιστημονικής ομάδας υπό τον κ. Συνολάκη -η οποία στηρίχθηκε και σε διεθνή μοντέλα προσομοίωσης αντιμετώπισης πυρκαγιών- είναι ότι «θα είχαν σίγουρα χαθεί λιγότερες ζωές ή ακόμη δεν θα είχαμε θρηνήσει θύματα αν είχε γίνει έγκαιρη προειδοποίηση των κατοίκων να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους». Ξεκινώντας από τα πραγματικά στοιχεία της πυρκαγιάς και κάνοντας προσομοιώσεις με διεθνώς παραδεκτά μοντέλα ο κ. Συνολάκης κατά την παρουσίασή του, στην οποία παρίσταται και ο πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ανέφερε:

“Το μεγάλο λάθος ήταν ότι δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης, αν είχε δοθεί η εντολή εκκένωσης θα είχαμε σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους…Στις 4.49 της 23ης Ιουλίου γίνεται η αναγγελία της πυρκαγιάς, στις 5.00 εκτρέπεται ένα ελικόπτερο από την Κινέττα, 6.20 οι φλόγες διασχίζουν την Μαραθώνος και 6.40 οι φλόγες φθάνουν στην θάλασσα. Από την αναγγελία της πυρκαγιάς μέχρι να φθάσει στην θάλασσα είναι δύο ώρες…Έχεις λοιπόν την ενημέρωση ότι σε μιάμισι ώρα η φωτιά θα φθάσει στο Μάτι, τι κάνεις; Πολλοί άνθρωποι δεν πίστευαν ότι η φωτιά θα περάσει την Μαραθώνος και θα φθάσει στο Μάτι. Τι πρέπει να κάνεις: Παίρνεις την απόφαση για οργάνωμένη απομάκρυνση και ακολούθως ενημερώνεις το κοινό για την εκκένωση…Οι διεθνείς έρευνες έχουν δείξει ότι το 20% των κατοίκων φεύγει μόνο του, το 60% περιμένει οδηγίες και το 20% δεν φεύγει ποτέ. Εν τέλει αν είχε δοθεί εγκαίρως η οδηγία εκκένωσης τότε με βάση την δυνατότητα της λεωφόρου Μαραθώνος θα μπορούσαν περίπου 10.000 κάτοικοι να έχουν απομακρυνθεί…Ο αριθμός θα είχε αυξηθεί εάν είχαν επιχειρήσει τα πυροσβεστικά μέσα ώστε να καθυστερήσουν την πυρκαγιά προς την λεωφόρο Μαραθώνος και βεβαίως οι αστυνομικές αρχές να είχαν ρυθμίσει την κυκλοφορία και να μην διοχέτευαν την κίνηση των οχημάτων μέσα από το Μάτι”.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...

1 thought on “Ο καθηγητής Συνολάκης για την τραγωδία στο Μάτι: Αν είχε δοθεί η εντολή εκκένωσης θα είχαμε σώσει πάρα πολλούς ανθρώπους

  1. ΕΚΕΙΝΟΣ Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ''ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ'' ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΥΡΚΑΙΩΝ ΟΠΩΣ Π.Χ ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΠΟΥ ΕΦΕΡΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΠΟΡΙΣΜΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΚΑΤΟΜΒΗ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ΤΙ ΑΠΕΓΙΝΕ? ΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ? ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΧΩΡΑ ΘΑ ΤΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΜΑΣΕΣ ΧΑΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΡΑΛΙΚΙ ΤΟΥ. ΠΟΥ ΜΕΝΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ? ΓΙΑ ΨΑΞΤΕ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΑΡΑΞΕΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΝΕΙ ΤΖΑΜΠΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΚΟΥΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΠΡΩΥΤΗ ΦΟΡΑ ΠΟΛΛΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΟΥΝ….

Comments are closed.