Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία έχει ήδη εξοφλήσει τους φόρους εισοδήματος»

Τη θέση αναφορικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για το φόρο εισοδήματος σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, εξέφρασε σήμερα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, βάζοντας τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση και αναφέροντας πως τα ποσά αυτά αφορούν παλιότερα έτη κι έχουν εξοφληθεί

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει:

Συνήλθε σήμερα, Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος της 162ης Συνοδικής Περιόδου, στην τρίτη Συνεδρία Της για τον μήνα Σεπτέμβριο, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου.

Κατά την σημερινή Συνεδρία:

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Λαβούσα γνώση των προσφάτων αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα ακίνητα της Συμβάσεως Εκκλησίας – Πολιτείας της 18.9.1952 και προς σχηματισμό πλήρους εικόνας, διευκρινίζει ότι οι αποφάσεις αφορούν σε φόρους εισοδήματος για μία ειδική κατηγορία ακινήτων, τους οποίους έχει ήδη εξοφλήσει η Εκκλησία της Ελλάδος (ως κεντρικό νομικό πρόσωπο με έδρα την Αθήνα).

Ειδικότερα, το 1952 η Εκκλησία παραχώρησε στην Πολιτεία τεράστιες εκτάσεις αγροτολιβαδικής περιουσίας των Ιερών Μονών (770.000 στρέμματα) προς αποκατάσταση των πληγέντων από την Κατοχή και τον Εμφύλιο.

Εν όψει της μεγίστης εθνικής ανάγκης η Εκκλησία τότε δέχθηκε να μην αποζημιωθεί πλήρως από το Κράτος, αλλά να λάβει μειωμένο αντάλλαγμα, σε γη και χρήμα, ίσο με το 1/3 της αξίας της παραχωρουμένης περιουσίας της.

Η Πολιτεία παραχώρησε στην Εκκλησία μερικά δημόσια ακίνητα ως μειωμένο αντάλλαγμα και, προς αντιστάθμισμα της ανισοβαρούς σύμβασης, δεσμεύθηκε με νόμο ότι τουλάχιστον τα έσοδα από τα ακίνητα αυτά δεν θα φορολογούνται. Αργότερα η Πολιτεία μετέβαλε γνώμη και κατήργησε την απαλλαγή.

Το ΣτΕ με τις πρόσφατες αποφάσεις του έκρινε ότι η υπαναχώρηση αυτή και η φορολόγηση δεν είναι αντισυνταγματική, τουλάχιστον από πλευράς φορολογικού δικαίου. Φυσικά η Εκκλησία της Ελλάδος συμμορφώθηκε και έχει ήδη καταβάλει τους προαναφερθέντες φόρους.

Παραμένει βεβαίως το ζήτημα ότι η Πολιτεία δεν τήρησε εκ των υστέρων τις υποχρεώσεις της σχετικά με την Σύμβαση του 1952 απέναντι στην Εκκλησία.

Όπως επίσης παραμένει το ερώτημα εάν η Πολιτεία τήρησε και τις υποχρεώσεις της απέναντι στον ελληνικό Λαό, επειδή μέχρι σήμερα δεν είναι γνωστό εάν και πόσα από τα μοναστηριακά ακίνητα που απέκτησε το Δημόσιο έφθασαν πράγματι στα χέρια των ακτημόνων Ελλήνων εκείνης της εποχής ή συνεχίζουν να παρακρατούνται από το Δημόσιο.

Πάντως οι πρόσφατες αποφάσεις επιβεβαιώνουν την από 19.7.2012 επιστολή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου προς τα Κόμματα ότι η Εκκλησία υπόκειται κανονικά σε φόρους εισοδήματος, ενώ όλες οι φοροαπαλλαγές, που προβλέπονταν ειδικά για την Ορθόδοξη Εκκλησία, έχουν εδώ και χρόνια καταργηθεί.

Ακολούθως η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε την σύγκληση από 21ης έως 23ης Σεπτεμβρίου 2018 του Γ’ Μοναστικού Συνεδρίου στην Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος με θέμα: «Ο ορθόδοξος Μοναχισμός και σύγχρονες μορφές Μοναχικής Πολιτείας» και ενέκρινε την διοργάνωση Ημερίδος, στις 23 Οκτωβρίου 2018, κατόπιν Εισηγήσεως της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικών Μνημείων, στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης, με θέμα: «Κίνδυνοι των Χριστιανικών Μνημείων στη σημερινή εποχή».

Επίσης η Δ.Ι.Σ. ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα των Συνοδικών Επιτροπών, της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και των Ιερών Μητροπόλεων, με Κανονισμούς Ιερών Μονών και ενέκρινε αποσπάσεις Κληρικών στο εξωτερικό.

https://www.vimaorthodoxias.gr

loading...

10 thoughts on “Ιερά Σύνοδος: «Η Εκκλησία έχει ήδη εξοφλήσει τους φόρους εισοδήματος»

  1. << Ώ συ μιαρά Σύνοδος της Κων/πόλεως…εσύ είσαι γεμάτη από χρήματα, οπού καθημερινώς κλέπτεις από τους ταλαιπώρους χριστιανούς… εσύ, τους πτωχούς δεν καταδέχεσαι ούτε καν να τους ιδής, ουχί δε να τους βοηθήσης. Η λύσσα σου διά τα χρήματα είναι απερίγραπτος >>
    ("Ελληνική Νομαρχία", Ανωνύμου τού ΄Ελληνος. Σελ.152 & 153, κεφ.7& 8)

    « Θανατική νόσος!!!Ερωτήσατε τους αναξίους του Ελληνικού ονόματος υποκριτάς της θεοσεβείας, διατί αυτή πολεμεί την Ελλάδα…ώ τ΄όνομα μόνον ΄Ελληνες…Κι εγώ πιστεύω,ότι με σάς μόνον το ταλαίπωρον γένος ημών μαστίζεται, ΑΛΛ΄ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΙΞ ΕΙΣΘΕ ΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ, μηδέ θέλει παύσει να μαστίζη, ενόσω σας σέβεται και σας υποφέρει επιστάτας της παιδείας του! » (Αδαμάντιος Κοραής ΄΄Πλουτ.Βίοι,τ.6,σελ.ζ΄΄)

    ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ

    ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΒΕΡΚΟΙ ΒΩΔΙΝΟΙ ΜΕ ΛΑΔΩΜΕΝΕΣ ΜΠΟΥΚΛΕΣ,
    ΣΚΕΜΠΕΔΕΣ ΣΤΑΥΡΟΘΟΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΕΣ ΠΟΔΑΡΟΥΚΛΕΣ.

    ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ, ΑΚΑΜΑΤΗΔΕΣ, ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΟΙ,
    ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΛΑΜΑΤΑ ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ.

    ΣΑΡΑΝΤΑ ΛΥΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ(ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΒΑΡΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ),
    ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ,ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΤΑΜΙΤΖΑΝΑ!

    ΚΙ ΑΠΕ ΡΕΒΑΜΕΝΟΙ ΒΑΘΕΙΑ, ΞΑΠΛΩΣΑΝΕ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ,
    ΚΙ ΑΒΑΣΤΑΓΕΣ ΕΝΟΙΩΣΑΝΕ ΦΑΓΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΤΖΑΚΙ.

    ΕΞΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΦΩΝΑΖΕ: "ΠΕΙΝΑΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ",
    ΓΕΡΟΝΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΕΣ, ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ.

    ΚΙ ΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΦΙΧΤΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΕΟΙ,
    ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΞΑΝ: "ΕΙΣΤΕ ΑΘΕΟΙ" !!

    (Κώστας Βάρναλης, "ποιητικά", σελ. 212)

  2. Ως γνωστόν, οι ηλικιωμένοι κλάνουν συχνά, εδώ σε αυτή την μάζωξη,
    αν οι κλανιές ήταν χρωματιστές θα ήταν σαν κάδρο του Νταλί.
    Αυτό και αυτοί είναι το καρκίνωμα της Ελλάδας.
    Μας πουλάνε φύκια για μεταξωτές κορδέλες!

  3. Παραθέτεις τα λεγόμενα από δύο ανθρώπους που δεδηλωμένα αντιπαθούσαν την Ορθοδοξία. Πειστικότητα μηδέν.

  4. ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΕΙΣΑΙ Ε.ΣΥ
    ΜΕ ΤΑ ΧΙΛΙΑ ΠΡΟΦΙΛ ΚΑΙ ΟΝΟΜΑΤΑ
    ……………………………………
    Giannis Paterakis18 Μαΐου 2017 – 9:00 π.μ.
    ΜΑΣ ΤΟ ΕΚΑΝΑΝ ΚΙ’ΟΛΑΣ ΓΙΟΡΤΗ,ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
    ………………………………
    Giannis Paterakis1 Σεπτεμβρίου 2016 – 5:43 μ.μ.
    ΑΠΟ ΕΔΩ ΔΕΙΧΝΕΙ Ο ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΑΣ ΣΙΩΝΟΣΠΟΡΟΙ
    ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΗΣ ΡΛΛΑΔΑΣ

    ……………………………………
    Giannis Paterakis6 Νοεμβρίου 2017 – 8:16 π.μ
    ΒΡΥΚΟΛΑΚΑ ΡΟΤΣΑΙΛΝΤ,ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΚΡΑΤΟΣ ΕΝ ΚΡΑΤΕΙ ΟΠΩΣ ΤΟ ΕΒΡΑΙΚΟ Κ.Ι.Σ..ΤΟ ΚΑΡΚΙΝΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
    ………………………………….

  5. 6:17 π.μ.
    Εσύ τώρα μας λες ότι ο κομματικός δημοσιογράφος είναι αντικειμενικός.

  6. Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΑ ΩΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ.
    ΤΕΛΕΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΤΕΛΕΤΕΣ, ΜΥΣΤΗΡΙΑ, ΕΟΡΤΕΣ.

    ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΜΟΝΕΣ, ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΡΑΣΤΙΑ
    ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ.

    ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΩΝ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΣΤΡΕΜΜΑΤΩΝ,
    ΑΣΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ (ΚΤΙΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΠΕΔΑ),
    ΜΙΣΘΩΜΑΤΑ, ΜΕΤΟΧΕΣ (ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ ΕΘΝΙΚΗΣ
    ΤΡΑΠΕΖΑΣ), Κ.Α. Α.Ε., ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ, ΟΜΟΛΟΓΑ, REROS,
    KΛΗΡΟΔΟΤΗΜΑΤΑ, ΔΩΡΕΕΣ, ΕΡΑΝΟΙ, ΠΑΓΚΑΡΙΑ, ΔΙΣΚΟΙ,
    "ΦΙΛΟΠΤΩΧΑ" ΤΑΜΕΙΑ, "ΤΥΧΕΡΑ", ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ
    ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΔΟΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

  7. ΨΩΦΟ ΣΤΟΥΣ ΚΑΛΟΤΑΪΣΜΕΝΟΥΣ ΒΟΛΕΥΤΕΣ-ΠΡΟΔΟΤΕΣ. ΚΡΕΜΑΛΕΣ

  8. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΜΟΥ ΟΤΙ ΕΙΣΑΙ ΒΛΑΞ ΜΕ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑ ΛΟΓΙΟΥ ! ΣΤΟΥΣ ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΟΙ ΒΛΑΚΕΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΜΕ ΑΕΡΟΛΟΓΙΕΣ ΣΑΧΛΑΜΑΡΙΤΣΕΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΤΕΧΝΑ ΕΜΕΤΡΑ ΔΗΘΕΝ ΑΛΛΩΝ ΒΛΑΚΩΝ .ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΟΙΟΥΣ ΣΟΥ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΜΠΟΡΕΙΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ,ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΝΑ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΤΗΝ ΒΛΑΚΕΙΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΙΩΝΑ ΤΟΝ ΑΠΑΝΤΑ.

  9. ΠΑΠΑΡΙΕΣ ΟΛΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΕΝΕ ,ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΤΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ?ΑΝ ΟΧΙ , ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΠΑΡΑ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΚΟΠΡΙΤΟΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟΣ .ΒΛΑΚΟΥΛΗ ΜΟΝΟ ΤΑ ΕΒΡΑΙΙΚΑ -ΙΣΡΑΗΛΙΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΘΟΛΙΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΠΑΛΑΓΕΣ. ΤΟ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟΔΗΜΟΔΙΟ ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΛΗΣΤΕΥΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΧΕΙ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΜΠΡΑΚΤΑ ΣΥΝΔΡΑΜΕΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ .ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ -ΜΟΝΙΜΩΣ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΗΡΗΣΕ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ .ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ ΣΥΜΠΑΘΗ ΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΧΩΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗΔΕΣ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΜΟΝΟ ΤΟΤΕ ΠΟΝΑΕΙ Ο ΚΩΛΟΣ ΣΟΥ ΚΑΙ ΓΚΡΙΝΙΑΖΕΙΣ ,ΤΟΝ ΑΛΛΟ ΚΑΙΡΟ ΤΡΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΒΑΤΟΠΕΔΙΑ(ΔΗΘΕΝ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΟΥ ΑΠΟΔΕΙΧΘΗΚΕ ΜΑΠΑ ) ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ,ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΜΥΑΛΟ .

  10. Ζήτω το κηφηναριό των ρασοφόρων.

Comments are closed.