«Η υδατική αυτονομία των νησιών είναι κεντρικός πολιτικός στόχος του υπουργείου»

Τις εργασίες του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου για το Νερό που διοργανώνει η EDS σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, άνοιξε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ο κ. Σαντορινιός κατά τον χαιρετισμό του, υπογράμμισε ότι είναι θετική η διενέργεια ενός τέτοιου συνεδρίου, καθώς αποτελεί μια ακόμη ευκαιρία να ανοίξει ο διάλογος και να κατατεθούν προτάσεις σχετικά με το πώς η εφαρμοσμένη καινοτομία στον Κύκλο του Νερού, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση πλήρους υδατικής αυτονομίας των νησιών μας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον, μπορεί να αναβαθμίσει τις τοπικές κοινωνίες και να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης για τις περιοχές εκείνες, που μέχρι πρόσφατα δεν τους είχε δοθεί κανένα εχέγγυο.

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε πως κεντρικός πολιτικός στόχος του υπουργείου είναι να καταστούν τα νησιά του Αιγαίου σε πρώτη φάση, και των άλλων περιοχών σε επόμενη, υδατικά αυτόνομα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την συνέχιση αυτής της απαρχαιωμένης κατάστασης (και αναφέρομαι στην μεταφορά ποσοτήτων νερού με καράβια-υδροφόρες) που κάποιοι για χρόνια ονόμαζαν ως λύση. Αν μάλιστα θέλουμε να υποστηρίξουμε ότι σχεδιάζουμε την τουριστική, και όχι μόνο, αξιοποίησή τους και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, είμαστε υποχρεωμένοι να εξασφαλίσουμε σύγχρονες υποδομές υδροδότησης, με κατάλληλες μονάδες αφαλάτωσης και επεξεργασίας πόσιμου νερού, ώστε να δώσουμε τις προϋποθέσεις εκείνες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής και ανάπτυξης των νησιών μας».

Εξήγησε δε εκτενώς, πως η επεξεργασία και διαχείριση πόσιμου νερού με μονάδες αφαλάτωσης, είναι η μόνη λύση στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης βασικών υποδομών ύδρευσης στα νησιά. Ιδιαίτερα μάλιστα στα μικρά νησιά, το πρόβλημα της υδρευτικής αυτονομίας, είναι κομβικό, καθώς η έλλειψη πόσιμου νερού και βασικών υποδομών που σχετίζονται με την ύδρευση στα νησιά, τα καθιστά μέρη μειωμένων αναπτυξιακών δυνατοτήτων και δημιουργεί για τους κατοίκους τους ένα περιβάλλον άνισων συνθηκών διαβίωσης.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης σε Καστελλόριζο, Πάτμο, Αρκιούς, Λέρο, Αιγιάλη Αμοργού, Δονούσα, Ψέριμο και Τέλενδο. Αυτές οι μονάδες έχουν τεθεί σε λειτουργία και έχει σταματήσει η μεταφορά νερού με υδροφόρα πλοία. Για τα υπόλοιπα «άνυδρα» νησιά – Κίμωλος, Ηρακλειά, Κατάπολα Αμοργού, Λειψοί, Ι.Μ. Πανορμίτη, Αγαθονήσι – η διαδικασία εγκατάστασης μονάδων αφαλάτωσης είναι σε εξέλιξη με την αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ 2014-2020 και προγραμμάτων Δημοσίεων Επενδύσεων Π.Δ.Ε. «ώστε να φέρουμε σε πέρας τον στρατηγικό μας στόχο για πλήρη υδατική αυτονομία των νησιών μας» σημείωσε ο αν. υπουργός.

loading...

1 thought on “«Η υδατική αυτονομία των νησιών είναι κεντρικός πολιτικός στόχος του υπουργείου»

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΤΟ Υ.Ε.Ν ΣΤΟ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΟΥΝ ΑΥΤΑΡΚΗ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΘΕΜΑ ΠΟΥ ΜΑΣΤΙΖΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΝΗΣΑΚΙΑ? ΤΟ ΥΕΝ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ? ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ? ΘΑ ΣΧΕΔΙΑΣΕΙ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕΛΕΤΕΣ ΓΙΑ ΑΦΑΛΑΤΩΣΗ Η ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΦΡΑΓΜΑΤΩΝ ΓΕΩΤΡΗΣΕΩΝ ΤΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ Υ.Ε.Ν? ΜΗΠΩΣ ΘΑ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΛΕΩ ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗΝ ΤΟΥ ….ΣΥΓΝΩΜΗ ΥΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΠΕΤΙΑΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΣΚΕΠΗΝ ΤΟΥ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΠΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΥΔΡΟΦΟΡΕΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ''ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ'' ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΟΠΟΤΕ ΒΛΕΠΕ ΧΡΗΜΑ ΡΕΜΟΥΛΑ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΚΛΠ? ΕΔΩ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΚΥΡΙΑ ΤΟΥ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΕΡΙΠΟΛΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΑ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΚΟΝΜΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΟΥΝ ΜΕ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝ ΚΥΑΛΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΣΒΟ ΤΗΝ ΧΙΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟ ΕΝΙΟΤΕ ΔΕ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΕΚΤΟΣ ΚΙΆΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΤΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΙΣΤΙΟΦΟΡΟ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΥΛΟ ΟΠΟΤΕ ΕΚΕΙ ΤΟΥΣ ΦΟΡΤΩΣΟΥΝ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΑΠΟΠΛΟΥ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΜΗΝ ΜΕΙΝΕΙ ΚΑΙ ΑΜΑΝΑΤΙ ΕΚΕΙ ΝΑΙΙΙ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΤΕΤΟΙΑ ΚΑΙ ΜΟΛΙΣ ΔΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΑ ΦΟΥΣΚΩΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟΥΣ ΛΑΘΡΟΕΙΣΒΟΛΕΙΣ ΙΣΛΑΜΟΦΑΙΣΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 99.9% ΦΡΑΑΑΠ ΘΑ ΤΡΕΞΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΕΒΑΣΟΥΝ ΕΠΑΝΩ ΣΤΟ ΣΚΑΦΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΠΛΗΡΩΝΩ ΕΓΩ Ο ΜΑΛΑΚΑΣ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕ ΣΤΟ,ΛΙΜΑΝΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΘΑ ΓΡΑΨΟΥΝ ΣΤΟΝ ΦΑΚΚΕΛΟ ΤΟΥΣ Π.Χ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΣΤΗΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΠΟΛΙΚΟΥ (Η ΛΑΘΡΟΚΑΥΛΟ-ΔΙΑΣΩΣΤΙΚΟΥ) ΣΚΑΦΟΥΣ ''ΔΙΕΣΩΣΕ'' ΑΚΟΥΤΕ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ? ΔΙΕΣΩΣΕ 52 ΑΣ ΠΟΥΜΕ ''ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ'' ΤΟ ΛΕΝΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΔΙΕΣΩΣΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΦΥΛΛΟ ΠΟΙΟΤΞΤΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΕΝΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΛΙΞΗ ΕΚΕΙ ΚΑΤΑΝΤΗΜΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟΥΣ ΛΑΘΡΟ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΗ ΕΞΕΛΙΞΗ. ΜΕΧΡΙ ΝΑΥΡΧΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ. ΦΥΣΚΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΕΣ ΒΟΛΤΕΣ ΑΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΕΣΥ ΜΕ ΤΟ ΒΑΡΚΑΚΙ ΠΟΣΑ ΨΑΡΙΑ ΠΙΑΣΑΤΕ? ΤΑ ΖΥΓΙΖΟΥΝ ΑΑ ΕΙΝΑΙ 4 ΚΙΛΑ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ 2 ΚΙΛΑ ΠΑΡΕ ΜΙΑ ΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΠΕΙΔΗ ΕΠΙΑΣΕΣ 1.5ΚΙΛΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΘΗΣΟΥΝ ΤΩΡΑ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΣΥΝΤΑΞΟΥΝ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΕΞΕΥΡΕΣΗ ΥΔΑΤΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΠΟΝΗΣΟΥΝ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝΕ ΣΤΑ ΒΑΡΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΤΑ ΦΤΕΡΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΛΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥΣ ΥΠΝΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΟΝΕΙΡΕΥΤΟΥΝ ΕΤΣΙ?……ΤΟΣΗ ΜΑΛΑΚΙΑ ΤΟΣΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟΣΗ ΒΛΑΚΕΙΑ…..

Comments are closed.