Τι ισχύει με την υπερταχεία «Ασημένιο Βέλος»

Οι αμφιβολίες που εκφράστηκαν για το αν η υπερταχεία που παρουσιάστηκε στο περιθώριο της ΔΕΘ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, θα λειτουργήσει κανονικά στη χώρα μας οδήγησαν την εταιρεία που ανήκει πλέον στον ιταλικό όμιλο Ferrovie dello Stato Italiane να δώσει περισσότερες διευκρινήσεις.
Φαίνεται όμως, ότι η αμαξοστοιχία που θα κάνει το δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη δεν θα είναι το ίδιο «Ασημένιο Βέλος» αλλά ένα πιο παλιό μοντέλο.

Στο επίσημο πρώτο δρομολόγιο παρουσίασής του (Θεσσαλονίκη – Κατερίνη) στις 9 Σεπτεμβρίου το «Ασημένιο Βέλος» έπιασε μέγιστη ταχύτητα τα 213 χιλιόμετρα/ώρα εντυπωσιάζοντας τους επίσημους και τους επιβάτες που βρισκόντουσαν πάνω σ αυτό. Με αφορμή το δρομολόγιο αυτό οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεσμεύτηκαν για άλλη μια φορά ότι με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής στο δίκτυο Αθήνας – Θεσσαλονίκης θα μπορούν να κάνουν το συγκεκριμένο δρομολόγιο σε 3 ώρες και 20 λεπτά.

Όμως, μετά από τις επίσημες τελετές πηγές που ασχολούνται με τον σιδηρόδρομο ξεκίνησαν να εκφράζουν αμφιβολίες για το αν το συγκεκριμένο τρένο μπορεί να αξιοποιηθεί στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ακόμη και μετά από την ολοκλήρωση της ηλεκτροδότησης της γραμμής Αθήνα – Θεσσαλονίκη. Οι αμφιβολίες πηγάζουν από ορισμένες τεχνικές διαφορές που έχουν να κάνουν με το μήκος της αμαξοστοιχίας και τον τρόπο ηλεκτροδότησης.

Με ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ αν και δεν διαψεύδει τις παραπάνω εκτιμήσεις σημειώνει ότι η παρουσίαση του «Ασημένιου Βέλους» έγινε για να παρουσιαστεί η αναβάθμιση των υπηρεσιών της εταιρείας. Χωρίς να δεσμεύεται ότι θα αξιοποιήσει την συγκεκριμένη αμαξοστοιχία η ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην ανακοίνωση της  «διαβεβαιώνει άπαντες ότι το τροχαίο υλικό που θα χρησιμοποιηθεί μετά την ολοκλήρωση των έργων υποδομής θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την εκτέλεση των δρομολογίων στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη».

«Επίσης, σε ό,τι αφορά στο επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών εντός του συρμού, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ δηλώνει ότι ουδεμία «έκπτωση» πρόκειται να κάνει σε αυτές τις υπηρεσίες, που οι καλεσμένοι μας είχαν την ευκαιρία να βιώσουν στο πρώτο ταξίδι του “Ασημένιου Βέλους”. Στόχος μας παραμένει να γίνει το τραίνο “Πρώτη Επιλογή” στη μετακίνηση μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και είμαστε απαρέγκλιτα προσηλωμένοι στον στόχο αυτόν», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της εταιρείας.

Ποια τρένα θα «τρέξουν» στην Αθήνα – Θεσσαλονίκη και πότε

Όπως ήδη έχει ανακοινώσει η Ferrovie το τρένο υψηλών ταχυτήτων ETR 485 31 ήρθε για δοκιμές στην Ελλάδα, παρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη και θα επιστρέψει στην Ιταλία τις επόμενες ημέρες. Στη χώρα μας για το συγκεκριμένο δρομολόγιο θα έρθουν πιθανότατα τα παλιότερα τρένα της σειράς Pendolino τα ETR 470 που παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά το 1993 και έκαναν παλιότερα το δρομολόγιο Ιταλία – Ελβετία και σήμερα αξιοποιούνται στην γραμμή Frecciabianca (Λευκό Βέλος) των ιταλικών σιδηροδρόμων.

Τα πρώτα δρομολόγια με διάρκεια 3 ώρες και 20 λεπτά αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2019 και αυτό γιατί θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το σύστημα ηλεκτροκίνησης σε όλο το μήκος της γραμμής των περίπου 530 χιλιομέτρων. Αυτό σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών αναμένεται να γίνει μέσα στο Νοέμβριο. Ωστόσο για να επιτευχθούν οι ταχύτητες των 200 χιλιομέτρων ανά ώρα θα πρέπει να ολοκληρωθεί το σύστημα σηματοδότησης με ECTS επιπέδου 1 το οποίο θα γίνει μέσα στο 2019.

Κώστας Κετσιετζής  [email protected]
http://www.insider.gr

loading...

1 thought on “Τι ισχύει με την υπερταχεία «Ασημένιο Βέλος»

Comments are closed.