Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε θα γίνει ποτέ μνημονιακό κόμμα

Σε συνέντευξή του, ο κ. Χαρίτσης σημειώνει ότι από το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση είχε ως βασικό της μέλημα «να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές της συμφωνίας, την οποία θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού», και θεωρεί ότι «σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτροπεία με την κοινωνία όρθια»

«Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός αποτελούν ένα πρώτο σημαντικό βήμα για την επαναφορά της ελπίδας και της προοπτικής στην ελληνική κοινωνία», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, προσθέτοντας «στις εκλογικές αναμετρήσεις που έρχονται οι πολίτες και ιδίως τα λαϊκά στρώματα θα εκτιμήσουν, παρά τις δυσκολίες οι οποίες παραμένουν, ποια είναι εκείνη η πολιτική δύναμη που εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους, που θέτει τις ανάγκες τους στο κέντρο της πολιτικής της και είναι έτοιμη να προχωρήσει στις αναγκαίες τομές προκειμένου να ξαναστηθεί στα πόδια της η οικονομία και η κοινωνία».

Τονίζει ότι σε αντίθεση με την ΝΔ που «είναι το κόμμα του μνημονίου και δεν το κρύβει», ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν υπήρξε ούτε θα γίνει ποτέ μνημονιακό κόμμα», σημειώνει ότι από το καλοκαίρι του 2015 η κυβέρνηση είχε ως βασικό της μέλημα «να λειάνει τις πιο δύσκολες πτυχές της συμφωνίας, την οποία θέσαμε αμέσως στην κρίση του ελληνικού λαού», και θεωρεί ότι «σε μεγάλο βαθμό τα καταφέραμε, η χώρα βγήκε από την ασφυκτική επιτροπεία με την κοινωνία όρθια». «Τώρα μπορούμε με σαφώς μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας που βρίσκεται στον αντίποδα εκείνου της ΝΔ», προσθέτει.

Ο κ. Χαρίτσης είπε ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συνταγματική αναθεώρηση θα περιλαμβάνει την «σαφή διάκριση του ρόλου Κράτους-Εκκλησίας, την καθιέρωση θεσμών άμεσης δημοκρατίας, την ενίσχυση της Βουλής, την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας και την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους, την περαιτέρω ενίσχυση δικαιωμάτων και ελευθεριών για όλους τους πολίτες και την συνταγματική κατοχύρωση βασικών δημόσιων αγαθών, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασιών και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τονίζει καταρχήν ότι «η επιδίωξη συνεργασιών και προγραμματικών συγκλίσεων είναι βαθιά ριζωμένη στη λογική και στη κουλτούρα της Αριστεράς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το πιο πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξή τους». Επισημαίνει ότι η κεντρική πολιτική σκηνή είναι κάτι διαφορετικό, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΙΝ.ΑΛΛ ακολουθεί κατά πόδας την ΝΔ και πολλές φορές μάλιστα την ξεπερνά σε συντηρητισμό στα κρίσιμα ζητήματα πολιτικής για τη χώρα και την κοινωνία» και προσθέτοντας ότι η βούληση του ΣΥΡΙΖΑ για «ευρύτερες συνεργασίες στη βάση ενός προοδευτικού προγράμματος είναι δεδομένη», αλλά «προϋποθέτουν συγκεκριμένα βήματα από την άλλη πλευρά που να δείχνουν ότι απομακρύνεται από τον στενό εναγκαλισμό με τη νεοφιλελεύθερη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

loading...

6 thoughts on “Χαρίτσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε ούτε θα γίνει ποτέ μνημονιακό κόμμα

  1. Από τον πολύ μπαφο είναι μονίμως εκτός πραγματικότητας.

  2. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε κόμμα,είναι απόκομμα

  3. παλι δεν πηρε τα χαπια του ο κερατας

  4. Σωστός ο τύπος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε θα γίνει μνημονιακό κόμμα , ΓΙΑΤΙ ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ

  5. Όσο πιο χοντρά και όσο πιο ηλίθια ψέματα λέει ένας πολιτικός, τόσο περισσότερο πιστευτός γίνεται από το αμόρφωτο πλήθος.

  6. Σωστός και ολο το Δημιοκρατικό Τόξο δεν είναι ούτε θα γίνει μνημονιακό κόμμα, μνημονιακό κόμμα είναι μόνο η χρυσή αυγή αφού αυτή κυβερνάει από το 1967 μέχρι σήμερα… κι οι συριζέοι (πρώτη φορά αριστερά) χρυσαυγίτες είναι κι αυτοί σύντροφοι!

Comments are closed.