Το Πατριαρχείο Μόσχας σταματά να μνημονεύει τον Οικ.Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας έλαβε την απόφαση να σταματήσει να μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ως μια πρώτη ηχηρή αντίδραση για την αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση του ζήτημα συζητήθηκε εκτενώς και ακολούθησε η έκδοση ανακοινωθέντος με τη σχετική απόφαση αλλά και την επισήμανση πως θα υπάρχει διακοπή κοινωνίας με το Φανάρι αν συνεχιστούν οι κινήσεις για την αυτοκεφαλία.

Στο ιδιαίτερα εκτενές ανακοινωθέν, γίνει ιστορική καταγραφή των γεγονότων περίπου από το 1593. Στέκεται όμως στην περίοδο του Πατριάρχη Τύχωνα τη δεκαετία του 1920, όταν ο κομμουνισμός είχε εδραιωθεί στη Σοβιετική Ενωση και τονίζονται οι τότε αντικανονικές, όπως χαρακτηρίζονται, ενέργειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην περιοχή.

Και σημειώνει: «Το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης ουσιαστικά αρνήθηκε να αντιμετωπίσει το θέμα με διάλογο. Το Πατριαρχείο Μόσχας αποφάσισε να αναστείλει τη μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, αναστέλλει τη συμμετοχή σε Συλλείτουργα με Επισκόπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, και τερματίζει τη συμμετοχή της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Επισκοπική Συνέλευση, καθώς και σε θεολογικούς διαλόγους και όλες τις άλλες δομές στις οποίες προεδρεύει όπου προεδρεύει ή συμπροεδρεύει με εκπροσώπους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Αν συνεχιστεί η αντικανονική δραστηριότητα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στο έδαφος της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, θα αναγκαστούμε να διακόψουμε εντελώς κοινωνία με το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Την πλήρη ευθύνη για τις τραγικές συνέπειες αυτού του διαχωρισμού θα τις έχουν ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι Επίσκοποί του».

https://www.vimaorthodoxias.gr

loading...

2 thoughts on “Το Πατριαρχείο Μόσχας σταματά να μνημονεύει τον Οικ.Πατριάρχη Βαρθολομαίο

  1. ΠΑΝΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΕΠΙΤΡΕΠΤΕΣ ΓΙΑ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ — ΒΑΛΕΤΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΟ
    ΠΑΝΤΟΥ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΕΩΣ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ

    ΜΑΡΙΝΟΣ Κ

  2. ΦΤΑΝΟΥΝ ΠΙΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ, ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΙ ΜΑΣΩΝΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ….. ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΞΑΓΟΡΑΖΕΙ 5-10 ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ ΚΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ….. ΗΓΕΤΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ, Ο ΛΑΟΣ ΔΗΛΑΔΗ ΚΑΙ ΑΠΛΩΣ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΜΑΣ……. ΓΙΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝΑΚΛΗΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΟΤΑΝ ΛΟΞΟΔΡΟΜΙΣΟΥΝ ΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ ΜΑΣ και στην εκκλησια οι παπαδες να εκλεγουν τους ηγετες τους……. ΜΕ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΑ Η ΜΕΣΩ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΚΟΥΜΑΝΤΟ ΩΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΕ ΓΝΗΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΟΠΩΣ ΣΤΗ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ………!!!!!!!

Comments are closed.