Σηκώστε το γάντι!

Του Θανάση Κ.

Σήμερα ο Τσίπρας δίνει πλέον «τα ρέστα του».
Για να γλιτώσει τη συντριβή…
Που δεν ξέρει καν πότε θα έλθει.
Γιατί, όπως αρχίζουν πλέον να αντιλαμβάνονται πολλοί,

οι εκλογές μπορούν να επισυμβούν, οποιαδήποτε στιγμή από δω και μπρός!
Όχι από «σχεδιασμό» του Τσίπρα. Αλλά για τον εντελώς αντίθετο λόγο:
Γιατί δεν του βγαίνει κανένας σχεδιασμός…

Θα δούμε λοιπόν, τέσσερα πράγματα:
–Πρώτον: ποιος είναι σήμερα ο «σχεδιασμός» της Κυβέρνησης Τσίπρα (το Plan A).
–Δεύτερον: γιατί δεν βγαίνει (ούτε αυτός)
–Τρίτον: τι θα υποχρεωθεί να κάνει (το Plan B) – ποιό «τέχνασμα απελπισίας» θα χρησιμοποιήσει. Ήδη το ξεκίνησε…
–Τέταρτον, τι πρέπει να κάνει η ΝΔ για να εξουδετερώσει ακόμα και το «έσχατο» αυτό «τέχνασμα απελπισίας» του Τσίπρα. Και να τον αιφνιδιάσει…

* Πρώτον, το (τωρινό) «σχέδιο» Τσίπρα: Να αναβάλει την περικοπή των συντάξεων – που ο ίδιος έχει ψηφίσει!) Και να εμφανιστεί ότι «αγωνίζεται ως το τέλος» … «εναντίον της λιτότητας» (που ο ίδιος επέβαλε) και υπέρ των λαϊκών στρωμάτων (που ο ίδιος τσάκισε)!
Και επί πλέον να «σπρώξει» την εφαρμογή του μέτρου μετά τις εκλογές (μετά τον Ιούνιο) για να τη «φορτώσει» στο Μητσοτάκη!
Ποντάρει, λοιπόν, ότι θα δεχθούν την «αναβολή» οι δανειστές;
Άλλωστε, τους έχει διαμηνύσει ότι, αν δεν το δεχθούν, αν τον υποχρεώσουν να κόψει τις συντάξεις από πρώτης Ιανουαρίου (δηλαδή σε τρείς μήνες), θα αναγκαστεί να πάει σε πρόωρες εκλογές: Νοέμβριο ή Δεκέμβριο!
Δηλαδή πριν ολοκληρωθεί η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Σκόπια (κυρίως η Συνταγματική αλλαγή, που θα πάρει μερικούς μήνες ακόμα – και παρουσιάζει προβλήματα…)
Δηλαδή θα τον σπρώξουν να κάνει «ηρωϊκή έξοδο» πριν τους δώσει το τελευταίο «δώρο» του…

* Δεύτερον, γιατί αυτοί οι υπολογισμοί δεν του βγαίνουν;
–Πριν απ’ όλα, διότι η περικοπή των συντάξεων δεν μπορεί να πάρει αναβολή για εξάμηνο (ως τον Ιούνιο) ούτε αναβολή για όλους τους συνταξιούχους. Μόνο για κάποιους (σχετικά λίγους) και μόνο για δύο ή τρείς μήνες το πολύ…
Ο λόγος είναι ότι, αν φανεί πως το μέτρο μπορεί τελικά να ΜΗΝ εφαρμοστεί και καθόλου (μετά από αλλεπάλληλες «αναβολές»), τότε θα δημιουργηθεί σοβαρό διαρθρωτικό πρόβλημα: Οι νέες συντάξεις (μετά το Μάϊο του 2016) που κόπηκαν ήδη, θα πρέπει να αυξηθούν! Γιατί οι δικαιούχοι τους θα ζητήσουν «ίση μεταχείριση» με τους παλαιότερους συνταξιούχους (που δεν είχαν θιγεί ακόμα από το κόψιμο της «προσωπικής διαφοράς»). Και στα δικαστήρια θα το κερδίσουν…
Κι αυτό θα τινάξει στον αέρα όλο το σχεδιασμό για όλα τα μελλοντικά χρόνια, από δω και μπρός.
Μόνο αν αρχίσουν να κόβονται οι συντάξεις από τώρα, ο μακροχρόνιος σχεδιασμός θα παραμείνει στη θέση του.

— Τη Νέα Δημοκρατία δεν την ακουμπά καθόλου αυτό, γιατί η ίδια έχει προτείνει να καταργήσει εντελώς το Νόμο Κατρούγκαλου – άρα και τις περικοπές που ήδη έγιναν στους καινούργιους, αλλά και τις περικοπές που δεν έχουν γίνει ακόμα (και που εκκρεμούν από τον Ιανουάριο) στους παλαιότερους. Αλλά αυτό προϋποθέτει εντελώς διαφορετικό μακροχρόνιο μείγμα πολιτικής, με άλλα μέτρα (περιορισμό του δημοσίου, μείωση φόρων, άλλες προβλέψεις για ανάπτυξη κλπ.)
Άρα, με τον μακροχρόνιο σχεδιασμό Τσίπρα, οι συντάξεις δεν γλιτώνουν…
Οι συντάξεις μπορούν να γλιτώσουν μόνο με εντελώς άλλο σχεδιασμό, που όμως απαιτεί αλλαγή κυβέρνησης! Άλλωστε οι δανειστές δεν ζητούσαν στα τέλη του 2014 νέες περικοπές συντάξεων από την κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου! Όλα τα δεινά που έφερε ο νόμος Κατρούγκαλου έγιναν «απαραίτητα», επειδή άλλαξε εντελώς το μείγμα που προϋπήρχε, άρχισαν να αυξάνονται οι δαπάνες, να φρενάρει η ανάπτυξη – οπότε τους επέβαλαν νέες περικοπές συντάξεων…

–Τέλος, τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φίλοι του Τσίπρα (ή όσοι τον στήριξαν ως τώρα) στην Ευρώπη είναι τόσο σοβαρά που μπορεί σε λίγο καιρό, είτε να μην αδειάζουν να ασχοληθούν μαζί του, ή να μην υπάρχουν για να τον στηρίζουν.
Οι εκλογές στη Βαυαρία θα είναι καθοριστικές για την τύχη της κας Μέρκελ. Ενώ ακόμα κι ο Γιούγκερ είπε χθες πως τα «συμφωνημένα» πρέπει να εφαρμόζονται. Ακόμα και ο Γιούγκερ! Για να μη μιλήσουμε για το απειλητικό μήνυμα που έστειλε προχθές ο Βίζερ του ESM…

Συμπέρασμα: Κάποιος περιορισμένος και προσωρινός «συμβιβασμός» για τις συντάξεις μπορεί να βρεθεί. Αλλά εντελώς διαφορετικός απ’ ό,τι προσδοκά η κυβέρνηση: Θα αναβληθούν κάποιες περικοπές συντάξεων, για κάποιο διάστημα.
Αλλά αυτό δεν αρκεί στον Τσίπρα. Είναι δώρο-άδωρο. Από την στιγμή που θα αρχίσει το πετσόκομμα κάποιων συντάξεων τον Ιανουάριο και προεξοφλούνται νέες περικοπές τους επόμενους μήνες και για άλλους, οι αντιδράσεις του κόσμου θα είναι ακόμα πιο έντονες απ’ ό,τι αν γίνονταν οι περικοπές όλες μαζί «με τη μία».
Αν αυτό του προτείνουν, είναι σαν να μη του δίνουν τίποτε. Είναι σαν να τον σπρώχνουν σε εκλογές άμεσα!

* Τρίτον, τι θα υποχρεωθεί να κάνει ο Τσίπρας – τι εφεδρικό σχέδιο (Plan B) έχει – εν όψει τέτοιους αδιεξόδου; Να χτυπήσει την πόλωση στο «κόκκινο»! Ενάντια στους «κακούς ακροδεξιούς» και ενάντια στους «κακούς νεοφιλελεύθερουw»…
Δηλαδή ενάντια στην «κακιά» Νέα Δημοκρατία και σε όσους τολμούν να μην την… «αναθεματίζουν»!
(Θα διανθίσει την απόπειρα πόλωσης και με «νέα εσοδεία σκανδάλων» – αλλά αυτά είναι τζούφια πια. Ό,τι έχει πει δεν του βγήκε. Και στράφηκε εναντίον του…)
Άρα πάει για πόλωση που είναι το τελευταίο «όπλο» του – και η «έσχατη πλάνη» του…

Γιατί η πόλωση ως εκλογική τακτική πετυχαίνει όταν απομονώνεις ένα μέρος των αντιπάλων σου και έτσι τους διασπάς. Και αντίστοιχα συσπειρώνεις όλους τους υπόλοιπους – την πλειοψηφία – γύρω σου!
Αυτή τη στιγμή η προπαγάνδα περί «ακροδεξιών» και «νεοφιλελεύθερων» ταυτόχρονα, ενοχοποιεί το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας – και μαζί αρκετούς από το ΚΙΝΑΛ!
Γιατί αναδεικνύει ως «νεοφιλελεύθερα» (και… «ακροδεξιά», ακόμα) μέτρα που ξεκίνησαν από τη διακυβέρνηση 2012-14 με τη στήριξη και των δύο κομμάτων.
–Η μείωση του δημοσίου (η συνταγή ένας προσλαμβάνεται στο δημόσιο για κάθε 5 που συνταξιοδοτούνται) – που την εμφανίζει σήμερα ως «νεοφιλελεύθερο» μέτρο – δεν είναι κάτι που τώρα υπόσχεται ο Κυριάκος. Είναι μέτρο που εφαρμόστηκε επιτυχώς την τριετία 2012-14! Κι έφερε αποτελέσματα (μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 80 χιλιάδες περίπου)! Κι αυτό το προσυπέγραψε τελικά και το ΠΑΣΟΚ…
–Οι αποκρατικοποιήσεις – άλλο «νεοφιλελεύθερο», κατά τις ιδεοληψίες της Αριστεράς, μέτρο, που καταγγέλλει σήμερα ο Τσίπρας – έγιναν ή ξεκίνησαν τότε: την περίοδο 2012-14! Κι ύστερα σταμάτησαν. Και επί Σαμαρά Βενιζέλου έγιναν σε πολύ υψηλότερα τιμήματα, απ’ αυτά που διαπραγματεύθηκε αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
Άρα και εδώ ενώνει ο Τσίπρας όλους τους αντιπάλους του εναντίον του!
–Ο νόμος που καταργεί το «άσυλο» της παρανομίας στα Πανεπιστήμια ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία στην Ελληνική Βουλή το Σεπτέμβριο του 2011, από όλους τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τότε. Κι αυτό το θεωρεί …«ακροδεξιό» ο Τσίπρας σήμερα!
–Η εκκαθάριση της Αθήνας από τους λαθρομετανάστες (σχέδιο «Ξένειος Δίας»), το κλείσιμο των συνόρων για τις «ροές» των διακινητών και το άνοιγμα της «Αμυγδαλέζας» (απ’ όπου όσοι έμπαιναν πριν το 2015 παράνομα, μετά από λίγο επαναπατρίζονταν), όλα αυτά έγιναν επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, με τη στήριξη τότε και του ΠΑΣΟΚ! Όταν σήμερα ο Τσίπρας αυτά τα θεωρεί «ακροδεξιά», ουσιαστικά κατηγορεί και τους ΠΑΣΟΚους ως «ακροδεξιούς»!
–Κι όταν σήμερα η Ελλάδα βουλιάζει από λαθρομετανάστες – κι απειλούνται να έλθουν κι άλλοι από την Τουρκία – το να λες όσους διαμαρτύρονται ή όσους θέλουν να κλείσουν τα σύνορα και πάλι… «ακροδεξιούς», ουσιαστικά πριμοδοτείς τη ΝΔ, εξοργίζεις τους ΠΑΣΟΚους και απομονώνεσαι ο ίδιος!

Με δύο λόγια: Η πόλωση λειτουργεί υπέρ αυτού που την επιχειρεί, όταν ο ίδιος βρίσκεται στην πλειοψηφία. Ή όταν ο αντίπαλός του αρνηθεί να σηκώσει το γάντι και φυγομαχήσει. Γιατί όποιος φυγομαχεί σε μια μετωπικά αναμέτρηση πάντα χάνει!
Αν όμως επιδιώκει κάποιος την πόλωση συνασπίζοντας όλους μαζί τους αντιπάλους του, τότε πυροβολεί, ο ίδιος, τα πόδια του! Σκάβει, μόνος σου, το λάκκο του! Επισπεύδει αυτό που προσπαθεί να αποτρέψει: τη συντριβή του!
Με μία λέξη: αυτοκτονεί!

Που βρισκόμαστε τώρα;
–Ο Τσίπρας πήγε στη Θεσσαλονίκη και… τα ’κανε μαντάρα! Φωτογραφήθηκε πίσω από σιδερόφρακτους πραιτοριανούς! Γέμισε την πόλη δακρυγόνα, έδειρε ανηλεώς γυναικόπαιδα, τρομοκράτησε και τελικά προσέβαλε (ως «ακροδεξιούς») τις δεκάδες χιλιάδες που πήγαν να διαδηλώσουν για τη Μακεδονία. Τελικά προσέβαλε και εκατομμύρια ηλικιωμένους λέγοντας ότι το συνταξιοδοτικό θα  λυθεί με το…φυσιολογικό τρόπο», δηλαδή όταν θα πεθάνουν! 
Αυτό και μόνο η Αντιπολίτευση πρέπει να το κάνει σποτάκι και να το                                                                           κυκλοφορεί παντού ως τις εκλογές!
Από τη Θεσσαλονίκη γύρισε «τραυματισμένος» ο ίδιος…
–Ύστερα από δύο μέρες πήγε στο Ευρωκοινοβούλιο, «να κερδίσει την υποστήριξη των Ευρωπαίων», λέει…
Μίλησε σε μιαν άδεια αίθουσα!
Και τελικά έχασε κι αυτούς που του είχαν μείνει…
Οι πάντες του επιτέθηκαν, αυτός εκνευρίστηκε, επιτέθηκε σε βάρος της …ελληνικής αντιπολίτευσης – αυτό έκανε ακόμα χειρότερη εντύπωση στους πάντες – ο διεθνής Τύπος σήμερα τον αποδοκιμάζει!   
Γύρισε από το Στρασβούργο ακόμα πιο «τσαλακωμένος».

* Αυτή τη στιγμή ο Κυριάκος ετοιμάζεται να πάει κι αυτός να μιλήσει στη ΔΕΘ.
Δεν πρέπει να αποφύγει τη μάχη.
Δεν πρέπει να γενικολογήσει «περί πάντων και άλλων τινών»…
Οφείλει να σηκώσει το γάντι και να απομονώσει τον Τσίπρα:
Ως αποτυχημένο, ως επικίνδυνο και ως ακραίο!
Να μην απαντήσει στις επιθέσεις του Τσίπρα
– και κυρίως να μην «απολογηθεί»! Σε τίποτε! Και για τίποτε…
Να επιτεθεί κατά μέτωπο και εφ’ όλης της ύλης…

Να δείξει ότι ο Τσίπρας ενοχοποιεί κάθε διαφωνία με τις ασυναρτησίες του!
Άλλους τους βγάζει «ακροδεξιούς», άλλους τους βγάζει «νεοφιλελεύθερους», ενώ ο ίδιος συνεργάστηκε με… νεοναζί για να ρίξει την κυβέρνηση Σαμαρά και συγκυβερνά με κάτι «καραγκιόζηδες» που το παίζουν (και καλά) «δεξιοί», χτυπάει αλύπητα διαδηλωτές, ξεπουλάει εθνικά θέματα, πετσοκόβει το ΕΚΑΣ, έχει ταράξει την οικονομία στους φόρους, έχει υποθηκεύσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια, έχει γεμίσει τη χώρα με φρικαλέα hot spots-κολαστήρια, διαλύει την Εκπαίδευση και ξεφτιλίζει τη χώρα στο εξωτερικό.
Και για όλα τους «φταίνε» όσοι διαφωνούν μαζί του:
οι υποτιθέμενοι «ακροδεξιοι» και οι «νεοφιλελεύθεροι»…

Προς Θεού, ΔΕΝ χρειάζεται να απαντήσουμε ότι «εμείς δεν είμαστε ακροδεξιοί ή δεν είμαστε νεοφιλελεύθεροι»…
Αν αρχίζεις να «απολογείσαι» απέναντι σε θρασίμια, έχασες!

Στην επίθεση!: Να του πει στα ίσια:
Είσαι το χειρότερο από το παλιό,
είσαι ό,τι πιο άθλιο πέρασε ποτέ,
θα λογοδοτήσεις για όλα,
είσαι ήδη παρελθόν και σύντομα θα γίνεις «ανάμνηση»!
Πολύ κακή – και πολύ «διδακτική» – ανάμνηση…

Ο Τσίπρας ποντάρει ότι η ΝΔ θα φοβηθεί την πόλωση.
Για να την κλιμακώσει ίδιος…
Ο Τσίπρας ποντάρει ότι η ΝΔ θα φυγομαχήσει!
η μόνη του ελπίδα πια (κάτι) να κερδίσει…

Η ΝΔ πρέπει να τον αιφνιδιάσει:
να σηκώσει το γάντι και να του επιτεθεί εφ’ όλης της ύλης.
Για να τον συντρίψει!

Τόσο απλά, πια…

loading...