Π.Παυλόπουλος: «Η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία»

Σε τρία βασικά εθνικά θέματα (σχέσεις με Τουρκία, Κυπριακό, συμφωνία με ΠΓΔΜ) αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ομιλία του στην Κέρκυρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κηρύσσοντας παράλληλα την έναρξη εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου Αποδήμων Επτανησίων.

«Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά αλλά και τιμή ευρισκόμενος σήμερα μαζί σας στην Κέρκυρα, για να κηρύξω την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου των Αποδήμων Επτανησίων. Συγχαίρω εκείνους, οι οποίοι πήραν την πρωτοβουλία της οργάνωσης του Συνεδρίου αυτού, το οποίο έχει ως στόχο την σύσφιγξη των σχέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων με τις κοινότητες των Αποδήμων Επτανησίων, όπου Γης.

Σας συγχαίρω δε και για έναν ακόμη, εξαιρετικά σημαντικό, λόγο: Συγκεκριμένα, διότι στο πλαίσιο του Συνεδρίου τούτου αποφασίσατε να τιμήσετε τον αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιο, για την ανεκτίμητη προσφορά του στον Ελληνισμό και στην Ορθοδοξία.

Η ως άνω πρωτοβουλία σας είναι τόσο περισσότερο αξιέπαινη, όσον ο αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και Πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος, αυτή η κορυφαία πνευματική φυσιογνωμία, έχει αναδειχθεί σ’ εμβληματικό ιεράρχη, άξιο απόγονο των Μεγάλων Διδασκάλων του Γένους» είπε στην εισαγωγή της ομιλίας του ο κ. Παυλόπουλος που απευθυνόμενος στην συνέχεια στους απόδημους Επτανησίους, τόνισε:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω, υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, ότι είμαστε υπερήφανοι για εσάς. Υπερήφανοι για την εντυπωσιακή πρόοδό σας, για την όλη δημιουργική σας πορεία και, κατά συνέπεια, για το αδιαμφισβήτητο κύρος που έχετε αποκτήσει, εκεί όπου δραστηριοποιείσθε. Η πατρίδα σάς ευχαριστεί θερμώς.

Και πιστεύω ότι είναι στοιχειώδες χρέος μας απέναντί σας καθώς και απέναντι σε κάθε απόδημο Έλληνα -το οποίο, δυστυχώς, έχουμε καθυστερήσει πολύ να εκπληρώσουμε, παρά τις προσπάθειες που έγιναν κατά το παρελθόν, δίχως αποτέλεσμα τότε, το 2009, αφού το σχετικό σχέδιο νόμου δεν συγκέντρωσε τα δύο τρίτα του όλου αριθμού των Βουλευτών- να θεσμοθετήσουμε την ψήφο των αποδήμων. Υπενθυμίζω, ότι η απόδοση ψήφου στους αποδήμους είναι ο μόνος εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος -άρθρο 51 παρ. 4 εδ. α΄ και β΄- που δεν έχει ακόμη ψηφισθεί.

Είμαι δε βέβαιος ότι όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα συνεργασθούν, προκειμένου να εκπληρώσουμε αυτό το χρέος έναντι των εκτός Επικρατείας συμπατριωτών μας. Επιτρέψατέ μου, καταλήγοντας, να σας κάνω κοινωνούς ορισμένων σκέψεων και, επέκεινα, να σας ενημερώσω ως προς ένα μείζον ζήτημα, για το οποίο έχουμε ανάγκη της συνεχούς στήριξής σας, την οποία, αποδεδειγμένα, μας έχετε προσφέρει διαχρονικώς.

Πρόκειται για τα εθνικά μας θέματα. Θα τονίσω δε, για μιαν ακόμη φορά, πως δεν ξεχνάμε ότι η Ελλάδα αποτελεί -και αυτό είναι πια οριστικό και αμετάκλητο- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Επίσης, είναι ένας συνεπής σύμμαχος στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

Άρα τα εθνικά μας θέματα τα υπερασπιζόμαστε μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, με την έννοια ότι τα υπερασπιζόμαστε με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού δικαίου. Άρα υπερασπιζόμενοι, τα εθνικά θέματα, υπερασπιζόμαστε, ταυτοχρόνως, και το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό δίκαιο» είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος που στη συνέχεια στάθηκε ιδιαίτερα στο κυπριακό ζήτημα, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά κυρίως στο ζήτημα που αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ.

«Ως προς το Κυπριακό -και με την αυτονόητη βεβαίως διευκρίνιση ότι αυτό αποτελεί διεθνές και, κυρίως, ευρωπαϊκό ζήτημα- επιδιώκουμε, το συντομότερο δυνατό, τη δίκαιη και βιώσιμη λύση του. Όμως η Κυπριακή Δημοκρατία, ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι νοητή με περιορισμένη κυριαρχία, την οποία θα προκαλούσαν στρατεύματα κατοχής και αναχρονιστικές εγγυήσεις τρίτων.

Τούτο είναι αντίθετο προς κάθε έννοια διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου, ιδίως δε αντίθετο προς τις διατάξεις του άρθρου 4 παρ. 2 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον δε, θα δημιουργούσε ένα επικίνδυνο ως και καταστροφικό προηγούμενο για την κυριαρχία κάθε κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

«Επαναλαμβάνω, για πολλοστή φορά, ότι επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και ευνοούμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Τούτο, όμως, προϋποθέτει εκ μέρους της Τουρκίας ειλικρινή σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου -αναπόσπαστο μέρος του οποίου είναι και το πρόγραμμα “ NATURA 2000”- και του συνόλου του διεθνούς δικαίου. Άρα και οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947 -οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- πρέπει να γίνονται απ’ όλους πλήρως σεβαστές. Πολλώ μάλλον όταν η αμφισβήτησή τους οδηγεί σε αμφισβήτηση των συνόρων όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπλέον, ιδίως ως προς την ΑΟΖ, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως ισχύει με βάση τη Συνθήκη του MontegoBay του 1982. Το οποίο την δεσμεύει, μολονότι δεν έχει προσχωρήσει σ’ αυτό, διότι, κατά τη νομολογία του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, παράγει πλέον γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.

Τέλος, ως προς το ζήτημα που αφορά τις σχέσεις τις Ελλάδας με την ΠΓΔΜ και την επικύρωση του ονόματός της, «αυτή θα προκύψει μετά τη συνταγματική αλλαγή και την ολοκλήρωσή της σύμφωνα με τις προδιαγραφές της συνθήκης που έχει υπογραφεί. Εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση:

Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το διεθνές δίκαιο. Για να γίνει αυτό -όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ και από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών- πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, και πρωτίστως στο Σύνταγμά της.

Γιατί το Σύνταγμά της, ως έχει σήμερα, δεν ανταποκρίνεται σε αυτές τις προϋποθέσεις. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά -δεν πρόκειται σ’ αυτό να υπάρξουν εκπτώσεις- όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και ουσιαστική έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τότε, και μόνο τότε, είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στη Βουλή των Ελλήνων. Σπεύδω δε, με απόλυτη ειλικρίνεια, να επισημάνω ότι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων της ΠΓΔΜ που ερμηνεύουν αυθαιρέτως και κατά το δοκούν τη Συμφωνία των Πρεσπών, δεν συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Αυτό πρέπει να το λάβουν σοβαρά υπόψη τους.

Να είσθε βέβαιοι ότι σε αυτά τα θέματα, ανεξάρτητα από τις επιμέρους διαφορές που μπορεί να υπάρχουν και που είναι θεμιτές σε μια πραγματική Δημοκρατία, όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα μείνουν έως το τέλος ενωμένες. Γιατί εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε πως ό,τι σημαντικό δημιουργήσαμε το πετύχαμε ενωμένοι. Ξέρουμε το κόστος του διχασμού, ξέρουμε ότι μας στοίχισε ακόμη και κομμάτια του εθνικού μας κορμού.

Και δεν είμαστε διατεθειμένοι, σας διαβεβαιώνω, να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος. Και πάλι σας ευχαριστώ για την πρόσκληση που μου απευθύνατε και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Αποδήμων Επτανησίων.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην ολιγόωρη επίσκεψή του στην Κέρκυρα, συνοδεύουν η σύζυγός του Βλασία και ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.

loading...

6 thoughts on “Π.Παυλόπουλος: «Η συνταγματική αναθεώρηση στα Σκόπια θα οριστικοποιήσει τη συμφωνία»

  1. Τάδε έφη η γλάστρα με το ξεραμένο γαϊδουράγκαθο,
    μπλα μπλα και μπλα μπλαααα μπλαααααα!!!

  2. Συνέντευξη Δ. Καζάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΜΕ ΑΠΟΨΗ» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

    B:Τι σημαίνει η υπογραφή του κύριου Κοτζιά στις Πρέσπες για εσάς;

    Κ: Η φερόμενη ως συμφωνία των Πρεσπών συνιστά εκ βάθρων αναθεώρηση των τετελεσμένων συμφωνιών της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913 και οδηγεί όχι μόνο την ελληνική Μακεδονία, αλλά ολόκληρη την περιοχή στην κατάσταση προ των βαλκανικών πολέμων του 1912. Η ίδια η Μακεδονία μετατρέπεται σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή υπό διεθνή επικυριαρχία προκειμένου να προστατευτούν οι πληθυσμοί από τους αντίπαλους «εθνικισμούς». Περνάμε δηλαδή σε μια εποχή γενικής αναθεώρησης συνόρων και άμεσης επέμβασης των μεγάλων για την αντιστροφή της εθνικής ολοκλήρωσης των μεγάλων βαλκανικών εθνών, η οποία ξεκίνησε με την καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας. Η συγκεκριμένη συμφωνία συνιστά το προοίμιο μιας μεγάλης ιστορικής οπισθοδρόμησης από τα συγκροτημένα – μέσα από εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους και επαναστάσεις των λαών – εθνικά κράτη στα Βαλκάνια, σε πολυπολιτισμικά κράτη υβρίδια επινόησης και προστασίας της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Κι αυτό είναι απολύτως σίγουρο ότι θα οδηγήσει όχι μόνο σε εθνικούς ακρωτηριασμούς την πατρίδα μας στο όνομα και με γνώμονα μια κατασκευασμένη έξωθεν και άνωθεν πολυπολιτισμικότητα και επί τούτου επινοημένες μειονότητες, αλλά και σε πολέμους αποσύνθεσης σαν εκείνον της Συρίας.
    https://www.epamhellas.gr/synenteyxi-d-kazaki-stin-ilektroniki-efimerida-quot-me/

  3. ΠΑΚΗ ΛΟΥΛΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΚΑΙ ΦΕΡΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΛΕΦΤΑ

  4. Μόνο για τους Σκοπιανους και τους λαθραίους ξέρεις να παίρνεις θέση.
    Δεν σε άκουσα καθόλου να μιλάς όμως για τον δοκιμαζόμενο Ελληνικό λαό. Δεν σε άκουσα να λες για την ανύπαρκτη ιατρική περίθαλψη του κοσμάκι,που πληρώνει αδρά από την τσέπη του γιατρους και φάρμακα,και ας του κρατάνε από μισθους και συντάξεις,ένα κάρο λεφτά για υγειονομική περίθαλψη. Τρίχεςςςς !!!! Δεν είπες ποτέ για τους μισθους που κατάντησαν φιλοδώρημα στην χώρα μας,δεν είπες για τις δυντάξεις που μειώθηκαν σαράντα φορές,δεν ανέφερες ποτέ για την ακρίβεια που μαστίζει την χώρα μας εν μέσω κρίσης,δεν νοιάστηκες για τα Ελληνόπουλα και τους παππουδες που θα παγώσουν και φέτος,λόγω ττου πανάκριβου πετρελαίου θέρμανσης. Για τα προσφυγόπουλα μόνο δε πιάνει ο πόνος.
    Πού θα πάει όμως,οι εκλογές κοντεύουν,και η Χρυσή Αυγή σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ακροδεξια κόμματα,θα κυβερνήσουν την χώρα. Γι αυτό να είστε σίγουροι.

  5. ΠΟΙΑΣ ΧΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΙΠΑΜΕ;…

  6. Και προδοσία να γίνει ο Πάκης "μένει Πάκης" γιατί Παυλόπουλε δεν αντιδράς που χάνετε η εθνική κυριαρχία του κράτους που υποτίθεται εκπροσωπείς. Ξέρω την απάντηση, ευρωπαϊκή ένωση, ευρωπαϊκό κεκτημένο, ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, ευρωπαϊκό δίκαιο, ευρωπαϊκοί θεσμοί, ευρωπαϊκός πολιτισμός, ευρωστρατός, ευρωπαϊκή ολοκλήρωση… Για την Ελλάδα θα μας πεις ποτέ ή θα κάνεις κάποια ιστορική αναδρομή όταν πια δεν θα υπάρχει Ελλάδα;

Comments are closed.