Οι ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΑΠΟΡΡΟΦΟΥΝ ΚΑΙ ΕΞΟΥΔΕΤΕΡΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΑΣΗ ΤΒΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝΝΑ ΕΧΕΙΣ Ή ΝΑ ΕΙΣΑΙ;
Γράφει η Φωτεινή Μαστρογιάννη


Ένα γνώρισμα των ανθρώπων της εποχής μας είναι η απάθεια, η πλήρης αδιαφορία.
Η αδιαφορία αυτή δεν αφορά μόνο την προσωπική ζωή αλλά εκτείνεται στους πάντες και στα πάντα ακόμα και σε ό,τι αφορά τα παιδιά και τα εγγόνια.

Δεν είναι όμως, δυστυχώς, ένα τωρινό φαινόμενο.


Ο Εριχ Φρομ έδωσε τη δική του ερμηνεία γι’αυτό το φαινόμενο ήδη από το μακρινό 1976 στο βιβλίο του «Να έχεις ή να είσαι;».

Θεωρεί ότι αυτή η έλλειψη ενδιαφέροντος ακόμα και για τα μέλη της ίδιας της οικογένειας είναι αποτέλεσμα του ανθρώπου της «αγοράς», ενός ανθρώπου που δεν έχει εγγύτητα με τον εαυτό του, ενός ανθρώπου που αλλάζει σύμφωνα με όσα του επιτάσσουν, δεν ενδιαφέρεται για τη φιλοσοφία ούτε για θρησκευτικά θέματα, αποφεύγει τα αισθήματα είτε αυτά είναι κακά είτε καλά, ενός ανθρώπου που ενδιαφέρεται μόνο για την εκτέλεση των καθηκόντων του με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα, ένας άνθρωπος μηχανή. 

Ακόμα και ο καταναλωτισμός του γίνεται με αδιαφορία, καταναλώνει τα αντικείμενα όπως καταναλώνει φίλους, εραστές κτλ.


Αναφέρεται δε στην έρευνα του Μισέλ Μακόμπι «Gamesman – The New Corporate Leader». Ο Μακόμπι ανέλυσε τον χαρακτήρα 250 διοικητικών υπαλλήλων και μηχανικών μία από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες. Τα συμπεράσματα ήταν εντυπωσιακά.

Οι άνθρωποι αυτοί έδιναν υπερβολική σημασία στη «λογική» και θεωρούσαν την εργασία είτε ως μέσο για την απόκτηση οικονομικής ασφάλειας είτε ότι δεν τους προκαλούσε ενδιαφέρον που να διατηρείται από μόνο του. 

Όσον αφορά την «κλίμακα αγάπης» έδειχναν είτε ένα περιορισμένο ενδιαφέρον ή δεν μπορούσαν καθόλου να αγαπήσουν. 

Πρόκειται λοιπόν για άτομα που χαρακτηρίζονται από αυτό που ο Φρομ αποκαλεί «συναισθηματική ατροφία».


Παραθέτει επίσης κάποια πολύ ενδιαφέροντα χωρία από το έργο του Αλβερτ Σβάιτσερ «Die Schuld der Philosophie an dem Nierdergang der Kultur» το οποίο εκδόθηκε το 1923. 

  Θα σταθώ σε ένα απόσπασμα ενός από αυτά«Έχουμε έτσι μπει σε έναν νέο μεσαίωνα. Μέσα από μία πράξη γενικής αποδοχής, η ελευθερία της σκέψης τέθηκε εκτός λειτουργίας καθώς πολλοί άνθρωποι παραιτούνται μόνοι τους από το να σκέφτονται ως άτομα ελεύθερα και άγονται από την ομάδα στην οποία ανήκουν…Θυσιάζοντας όμως την ανεξαρτησία της σκέψης μας, χάσαμε – και αυτό ήταν αναπόφευκτο – την πίστη μας στην αλήθεια».

loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

2 σχόλια :

 1. "ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ"

  ΣΑΤΑΝΙΚΗ ΕΒΡΑΙΚΗ ΕΦΕΥΡΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΑΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΕΓΝΟΙΑ ΜΟΝΟ

  ΤΟΝ ΕΠΙΟΥΣΙΟ,ΝΑ ΚΑΘΕΤΑΙ ΣΤΑ 4

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. ΕΝΩΘΗΚΑΝ ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΑΝ ΕΘΝΟΣ ΚΑΝΑΜΕ ΚΟΣΜΟΚΡΑΤΟΡΙΕΣ,ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΙΚΗΤΟΙ...

  ΣΗΜΕΡΑ "ΠΡΕΠΕΙ" ΝΑ ΕΝΩΘΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ,ΕΧΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΟ ΔΟΛΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΝΟΜΑΤΑ,ΕΧΕΙ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΕΚΒΙΑΣΜΟ ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΕΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ..

  ΜΗΠΩΣ ΝΟΜΙΖΕΙΣ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΖΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ??

  ΣΟΥ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΜΙΑ ΒΟΥΛΗ (ΤΣΙΡΚΟ) ΟΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΑΡΣΟΙ ΚΑΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΔΗΘΕΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΤΟ "Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΣΟΥ Η ΖΩΗ ΜΟΥ" ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ...?

  ΜΟΛΙΣ ΦΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΟΡΤΑΡΑΚΙ ΕΙΣΑΙ ΤΕΛΙΩΜΕΝΟΣ,ΕΝΑΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥΣ,ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΥΝ,ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΣΟΥ....

  ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΑ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΗΝ ΕΦΤΑΣΑΝ,ΕΝΑΣ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΘΑ ΕΥΗΜΕΡΟΥΣΑΜΕ,ΑΥΤΟΙ ΟΜΩΣ ΕΦΑΡΜΟΖΟΥΝ ΣΑΤΑΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ,ΤΗΝ "ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ"....

  ΕΝΑΣ ΛΑΟΣ ΣΥΝΕΧΩΣ ΑΝ ΦΤΩΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ,ΦΟΡΟΙ,ΜΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ,ΚΥΝΗΓΙ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΛΠ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΔΙΑΛΥΣΗ ΝΑ ΣΚΟΡΠΙΣΕΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ...

  ΟΠΟΤΕ ΕΛΛΗΝΑΡΑ ΜΟΥ Η ΕΝΩΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ,"ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ" ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ Ε.ΣΥ. ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΑΜΥΘΗΤΟ ΠΛΟΥΤΟ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΟΥ Ο ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ,ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΑΡΟΥΜΕ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΦΤΩΧΕΙΕΣ,ΜΙΣΘΟΙ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟ ΚΡΙΣΗΣ ΕΠΟΧΗ,ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΕΛΛΗΝΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΟΠΩΣ ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή