Προσομοίωση εμπορικού πολέμου από την ΕΚΤ: «Θα έχαναν οι ΗΠΑ»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έκανε προσομοίωση ενός ολικού εμπορικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και των άλλων χωρών.

Οι ΗΠΑ θα υφίσταντο τη μεγαλύτερη ζημιά, αν άρχιζαν έναν εμπορικό πόλεμο με άλλες χώρες, ενώ η Κίνα θα ήταν σε καλύτερη θέση μετά την εφαρμογή ανταποδοτικών μέτρων, σύμφωνα με το αποτέλεσμα.


Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε δηλώσει ότι οι εμπορικοί πόλεμοι είναι «καλοί και κερδίζονται εύκολα», όταν ξεκίνησε τον Μάρτιο τη διαμάχη με την Κίνα που οδήγησε στην επιβολή δασμών από την κυβέρνησή του στον χάλυβα, το αλουμίνιο και πολλά κινεζικά προϊόντα.

Η μελέτη της ΕΚΤ, που περιλαμβάνεται στο οικονομικό δελτίο της, προσομοιώνει μία επιβολή δασμών 10% από τις ΗΠΑ σε όλες τις εισαγωγές τους και τη λήψη ισοδύναμων ανταποδοτικών μέτρων από τις άλλες χώρες. Όπως δείχνει, οι ΗΠΑ θα υφίσταντο το μεγαλύτερο κόστος από τη μείωση του εμπορίου και από το πλήγμα στην καταναλωτική και επενδυτική εμπιστοσύνη. «Τα αποτελέσματα των εκτιμήσεων δείχνουν ότι η θέση των ΗΠΑ όσον αφορά τις καθαρές εξαγωγές θα επιδεινωνόταν σημαντικά», αναφέρει η μελέτη.

«Στο μοντέλο αυτό, οι αμερικανικές εταιρείες επενδύουν επίσης λιγότερο και κάνουν λιγότερες προσλήψεις εργαζομένων, μεγεθύνοντας το αρνητικό αποτέλεσμα». Η ΕΚΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα μειωνόταν κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες. Το ΔΝΤ σήμερα εκτιμά ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυχθεί 2,9% φέτος και 2,7% το επόμενο έτος.

Αντίθετα, η Κίνα θα κέρδιζε από περισσότερες εξαγωγές σε τρίτες χώρες, όπου τα αμερικανικά προϊόντα θα υπόκειντο σε δασμούς, αν και αυτό το μικρό κέρδος θα ήταν προσωρινό και θα αντισταθμιζόταν εν μέρει από το αρνητικό αποτέλεσμα στην εμπιστοσύνη. Το παγκόσμιο εμπόριο, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να μειωθεί έως και 3% σε σχέση με το βασικό σενάριο.

Το μοντέλο της ΕΚΤ είναι καθαρά θεωρητικό, καθώς δεν αντιστοιχεί σε πραγματικά δεδομένα στο εμπόριο. Οι ΗΠΑ έχουν επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 200 δισ. δολαρίων και η Κίνα έχει ανταποδώσει με δασμούς ύψους 60 δισ. δολαρίων σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο Τραμπ έχει επιβάλει, επίσης, δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο από την Ευρώπη και έχει απειλήσει με επιβολή δασμών στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα. Οι τελευταίοι έχουν αναβληθεί, καθώς οι δύο πλευρές διαπραγματεύονται για τη μείωση των εμπορικών εμποδίων.
Γράψτε το Σχόλιο σας
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]