Μητροπολίτης Μετεώρων: Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν φοβήθηκαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, δεν εξόρκισαν τη θύραθεν παιδεία και τα ελληνικά γράμματα

Ποια σχέση άραγε μπορεί να έχει η Αθήνα με την Ιερουσαλήμ; Αυτό διερωτήθηκε, κάποτε, ο εκκλησιαστικός ιστορικός Τερτυλλιανός, απορώντας πως μπορεί να σχετίζεται η αρχαιοελληνική φιλοσοφία με την θεολογία. Φυσικά, την απάντηση την είχε δώσει, δύο αιώνες περίπου νωρίτερα, ο Χριστός, αφού
σύμφωνα με το ευαγγέλιο, όταν μερικοί Έλληνες ζήτησαν από τον Ανδρέα και τον Φίλιππο να δουν τον Ιησού, εκείνος τους είπε πως «ήρθε η ώρα να δοξασθεί ο Υιός του ανθρώπου» (Ιω. 12, 23).

Και η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε και ας μην ήταν εύκολο εγχείρημα. Δύο ξένοι κόσμοι, δύο τεράστια πολιτιστικά μεγέθη, εντελώς ασυμβίβαστα μεταξύ τους, ήρθαν σε συνάντηση, συγκρούσεις αλλά και αλληλοπερι-χωρήσεις. Από τη μία η φιλοσοφία της πόλης των Αθηνών και από την άλλη η θεολογία των Ιεροσολύμων. Εν τέλει, η συνάντηση αυτή υπήρξε επιτυχής και καθοριστική για ολόκληρο τον Χριστιανικό κόσμο.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας, και κυρίως οι Καππαδόκες Πατέρες, σπούδασαν σε ελληνικές σχολές, μελέτησαν τα κείμενα των αρχαίων φιλοσόφων, ρητόρων, ποιητών, ιστορικών, εντρύφησαν στη θύραθεν παιδεία. Οι Ευαγγελιστές και οι Αποστολικοί Πατέρες έγραψαν στην ελληνική γλώσσα και μάλιστα ελληνιστική Κοινή, δηλαδή στη δημοτική γλώσσα της εποχής τους. Ο Μ. Βασίλειος, ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, ο άγιος Γρηγόριος Νύσσης, ο όσιος Μάξιμος Ομολογητής, ο άγιος Ιωάννης Δαμασκηνός, ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς, ο ιερός Αυγουστίνος σπούδασαν τον Αριστοτέλη, Πλάτωνα, Πλωτίνο και άλλους φιλοσόφους.

Χρησιμοποίησαν την φιλοσοφία «αλιευτικώς», όπως θα πει ο Γρηγόριος Θεολόγος. Με τον τρόπο αυτό καλλώπισαν, κατά το εξωτερικό σχήμα, τις δογματικές αλήθειες της Εκκλησίας, δανειζόμενοι όρους από την φιλοσοφία, τους οποίους τους μετέπλασαν, δίνοντας τους αγιοπνευματικό περιεχόμενο. Με λίγα λόγια, ο χριστιανισμός έκανε πλήρη χρήση του ελληνικού πολιτισμού στα μέσα της εκφράσεως του. Πήρε από τον Ελληνισμό τη γλώσσα και τις μορφές εκφράσεως, όπως όλοι οι κάτοικοι της ελληνορωμαϊκής οικουμένης στα χρόνια αυτά. Έτσι, μπορούμε, πλέον, να κάνουμε λόγο για χριστιανική φιλοσοφία, «φιλοσοφία που έχει απορροφήσει τη χριστιανική αποκάλυψη ως μια ουσιώδη πηγή», όπως θα πει ο Γερμανός υπαρξιστής φιλόσοφος Καρλ Γιάσπερς. Αυτή είναι η βυζαντινή φιλοσοφία.

Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν φοβήθηκαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, δεν εξόρκισαν τη θύραθεν παιδεία και τα ελληνικά γράμματα. Αντιθέτως, τα υπερασπίστηκαν. Αυτό, εύκολα, το διαπιστώνουμε, μελετώντας τα έργα τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, υπήρξε ο ελληνορθόδοξος πολιτισμός.

Ο άγιος Γρηγόριος Θεολόγος, στον Επιτάφιο λόγο του για τον Μ. Βασίλειο γράφει, απαντώντας στους χριστιανούς που έλεγαν ότι δεν πρέπει να διαβάζονται τα ελληνικά κείμενα, ώστε να μην αλλοιωθεί η πίστη τους: «…Μάλιστα από την εξωχριστιανική παιδεία έχουμε και ωφεληθεί στην ευσέβεια και στη λατρεία του Θεού, γιατί γνωρίσαμε καλά το ανώτερο από το χειρότερο και έχουμε κάνει δύναμη της διδασκαλίας μας τις αδυναμίες εκείνης».

Αν κάποιος παραμένει ακόμη δύσπιστος ως προς τη σχέση και σύνδεση του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, του πολιτισμού της τέχνης και των γραμμάτων, όπως αναπτύχθηκε στην αρχαία Ελλάδα, και του χριστιανικού πολιτισμού του Βυζαντίου, ας επισκεφθεί την Ιερά Μονή Μεγάλου Μετεώρου. Εκεί, ας θαυμάσει σ’ έναν από τους εξωτερικούς τοίχους της Μονής τις μορφές των μεγάλων φιλοσόφων, ιστορικών και ποιητών που κόσμησαν τις θεωρίες τους με σπερματικές χριστιανικές αλήθειες, οι οποίες λειτούργησαν ως προπαιδεία για τον εθνικό κόσμο, δηλαδή τους ειδωλολάτρες. Η φιλόσοφος Σίβυλλα προφήτευσε για τον Βασιλέα που θα έρθει από τον ουρανό και θα κρίνει όλο τον κόσμο. Ο ποιητής Όμηρος προφήτευσε τον ερχομό του Βασιλιά που θα φανεί με σάρκα και δεν θα έχει καμία αμαρτία. Ο φιλόσοφος Αριστοτέλης προφήτευσε τον ερχομό κάποιου ο οποίος θα ντυθεί την σάρκα και θα είναι Θεός στη φύση Του. Ο Πλάτων θα μιλήσει για Πανάμωμο Παρθένο που θα γεννήσει τον άσαρκο Θεό σαρκικό και γεννητό. Θαυμάσιος και ο λόγος του ιστορικού Πλουτάρχου, αφού κάνει λόγο για τρισυπόστατο Θεό.

Το Βυζάντιο διαφύλαξε και διέσωσε την αρχαιοελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Να υπενθυμίσω πως τα κείμενα του Αριστοτέλη τα δημιούργησαν οι μοναχοί στα μοναστήρια, μιας και δεν είχαμε τυπογραφεία στο Βυζάντιο. Αν επισκεφτείτε τις Ιερές Μονές των Μετεώρων αλλά και άλλες Ιερές Μονές, θα διαπιστώσετε πως στα βυζαντινά μουσεία των Μονών, φυλάσσονται έργα του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Ηροδότου και άλλων φιλοσόφων, ποιητών, ιστορικών, ρητόρων. Και σ’ αυτό συνέβαλε ο ορθόδοξος μοναχισμός. Αυτή είναι η αλήθεια των πραγμάτων.

Υπάρχει και μία άλλη ομορφιά σε όλο αυτό που συνθέτει τον ελληνορθόδοξο πολιτισμό. Είναι η παράδοση. Η παράδοση δεν αποτελεί έναν αναχρονιστικό θεσμό, μήτε πρέπει να επαλειφθεί χάριν ενός εκσυγχρονιστικού μοντέλου. Είναι άλλο να είσαι παραδοσιακός και άλλο να είσαι παραδοσιαρχικός. Το να είναι κάποιος παραδοσιακός, να ακολουθεί την παράδοση, αυτό, δηλαδή, που συνηθίζεται να γίνεται στη ζωή μιας κοινότητας ανθρώπων , δεν αποτελεί οπισθοδρόμηση, και, επουδενί, δεν απαγορεύει τον προοδευτισμό. Η παράδοση συντηρεί, κρατάει δηλαδή ζωντανή τη βιωμένη αποκάλυψη, τα ήθη, τα έθιμα, τις συνήθειες που συνθέτουν την ταυτότητα του ελληνορθόδοξου πολιτισμού. Το να είσαι παραδοσιακός, δείχνει πως τιμάς και σέβεσαι. Σέβεσαι την ιστορία σου, την πνευματική μήτρα από την οποία προέρχεσαι, τιμάς τον τόπο σου, τον τρόπο έκφρασης όπως σημαίνεται σε κάθε τοπική κοινότητα και μεταφέρεται με αγάπη στις επόμενες γενιές. Είμαστε περήφανοι που είμαστε Έλληνες. Είμαστε ακόμη πιο περήφανοι που είμαστε ορθόδοξοι. Όπως, πολύ σωστά, επισημαίνει ο καθηγητής Γλωσσολογίας Γεώργιος Μπαμπινιώτης «όποιος μιλάει για Ορθοδοξία ερήμην του Ελληνισμού νομίζω ότι ματαιοπονεί• όποιος όμως μιλάει για Ελληνισμό ερήμην της Ορθοδοξίας κάνει κάτι χειρότερο• ασχημονεί». Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι εμπίπτουμε στην αίρεση του εθνοφυλετισμού. Κάτι τέτοιο αποτελεί ξένο σώμα στη ζωή της Εκκλησίας του Χριστού.

Ελπίζω πως οι αγωνίες και οι προβληματισμοί, που αφορούν την πορεία και τη μαρτυρία του ελληνορθόδοξου πολιτισμού στη σύγχρονη κοινωνία, θα καταστούν αφορμή για μία ειλικρινή άσκηση αυτοσυνειδησίας, η οποία θα μαρτυρεί την υπεύθυνη προσωπική στάση του καθενός μας απέναντι σ’ αυτό που λέγεται ελληνορθόδοξος πολιτισμός και παράδοση. Εύχομαι ο καθένας μας να αναλογιστεί το βάθος του πνευματικού πλούτου, που αναδύεται από τα αρχαιοελληνικά γράμματα, τον ευαγγελικό και πατερικό λόγο και την παράδοση. Σαν Πνευματικός Πατέρας της Ιεράς Μητροπόλεως Σταγών και Μετεώρων, η οποία έχει την ευλογία των αγίων Μετεώρων, που διαφυλάττουν, ανά τους αιώνες, τον πολιτισμό και την παράδοση, με αγάπη απευθύνομαι στους νέους. Παιδιά μου, όπως λέει και ο απόστολος Παύλος, «στήκετε, καί κρατεῖτε τάς παραδόσεις» (Β Θεσ. 2, 15). Αγαπήστε τον Χριστό, αγαπήστε την ευλογημένη σας πατρίδα, τα άγια χώματα της οποίας πάτησαν άγιοι άνδρες και άγιες γυναίκες.

.tameteora.gr

loading...

12 thoughts on “Μητροπολίτης Μετεώρων: Οι Πατέρες της Εκκλησίας δεν φοβήθηκαν τον αρχαιοελληνικό πολιτισμό, δεν εξόρκισαν τη θύραθεν παιδεία και τα ελληνικά γράμματα

  1. << Στην εισαγωγή τού "Κατά χριστιανών" συγγράματος τού Ιουλιανού (εκδ. "θύραθεν ΕΠΙΛΟΓΗ"), διαβάζουμε στην σελ.19:
    "Μετά την επικράτηση τού χριστιανισμού, από όλα τα έθνη τής αυτοκρατορίας – ΄Ελληνες, Εβραίοι, Σύροι, Ιλλυριοί, Αρμένιοι, Γαλάτες κλπ. – ΜΟΝΟΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ υποχρεώθηκαν να απαρνηθούν το εθνικό τους όνομα", πράγμα που αποδεικνύει ότι ο στόχος, ο εχθρός γιά τον χριστιανισμό ήταν όντως ο Ελληνισμός και μόνον αυτός.
    Διότι ήταν το φώς, η τροχοπέδη απέναντι στα σκοταδιστικά του σχέδια >>

    << Κ. Σάθας ("΄Ελληνες στρατιώται εν τή Δύσει", επανέκδ. "Καραβίας", σελ. 39):
    " Οι βυζαντινοί κλείσαντες τας εν Ελλάδι φιλοσοφικάς σχολάς…. και απ΄εναντίας δέ νομίσαντες ότι το σκότος είναι ο ασφαλέστερος τού προσηλυτισμού τών εθνικών επίκουρος, περιέζωσαν την Ελλάδα διά παχυτάτου περιβόλου αμαθείας" >>

    << Δ. Κούτουλας ("το βυζάντιο έναντι τών Ελλήνων εθνικών", εκδ. "ΔΙΟΝ", σελ. 25):
    "Φαίνεται όμως, ότι την μήνιν τών χριστιανών συγκέντρωνε όλος ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός….. Μ΄ένα λόγο η εκκλησιαστική ηγεσία αντελήφθη από νωρίς, ότι ο κύριος εχθρός της ήταν η πνευματική ελευθερία τού Ελληνικού πολιτισμού >>

    « Θανατική νόσος!!!Ερωτήσατε τους αναξίους του Ελληνικού ονόματος υποκριτάς της θεοσεβείας, διατί αυτή πολεμεί την Ελλάδα…ώ τ΄όνομα μόνον ΄Ελληνες…Κι εγώ πιστεύω,ότι με σάς μόνον το ταλαίπωρον γένος ημών μαστίζεται, ΑΛΛ΄ Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΜΑΣΤΙΞ ΕΙΣΘΕ ΣΕΙΣ ΑΥΤΟΙ, μηδέ θέλει παύσει να μαστίζη, ενόσω σας σέβεται και σας υποφέρει επιστάτας της παιδείας του! » (Αδαμάντιος Κοραής ΄΄Πλουτ.Βίοι,τ.6,σελ.ζ΄΄)

    ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΕΙΟΣ ΚΩΔΙΞ

    1.11.1: "ΕΠΙΘΥΜΟΥΜΕ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΑΟΙ (ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ) ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΗΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΘΕΙ Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ.. ΓΙΑΤΙ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΡΑΒΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΘΑ ΤΙΜΩΡΗΘΕΙ – Μ Ε – Α Π Ο Κ Ε Φ Α Λ Ι Σ Μ Ο"!!!

    1.11.9: "ΔΙΑΤΑΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΜΑΣ, ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΣΕΒΕΙΑΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ – Ε Λ Λ Η Ν Ι Κ Η Σ – ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ..ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΕΙ ΜΕ ΔΙΑΘΗΚΗ Ή ΝΑ ΧΑΡΙΖΕΙ ΜΕ ΔΩΡΕΑ ΚΑΤΙ ΣΕ ΠΡΟΣΩΠΑ Ή ΤΟΠΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΠΙΣΗΜΑΝΘΕΙ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΤΤΟΥΝ ΤΗΝ – Α Σ Ε Β Ε Ι Α – Τ Ο Υ – Ε Λ Λ Η Ν Ι Σ Μ Ο Υ"!!!

    1.11.10: "ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΟΥΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΙ ΜΕΡΙΚΟΙ, ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΔΙΑΚΑΤΕΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΩΝ – Α Ν Ο Σ Ι Ω Ν(!!!) ΚΑΙ – Μ Ι Α Ρ Ω Ν(!!!) – Ε Λ Λ Η Ν Ω Ν, ΘΑ ΥΠΟΒΛΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΣΧΑΤΗ ΤΩΝ ΠΟΙΝΩΝ……
    ΘΕΣΠΙΖΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ – Α Λ Ι Τ Η Ρ Ι Ο Υ Σ – Ε Λ Λ Η Ν Ε Σ"!!!

    ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ.—

  2. Ξεράσματα και μια από τα ίδια.
    ΔΕΝ είπε τίποτα ο χρήστος διότι δεν έζησε κανένας χρήστος.

    Όλα αυτά τα χαριτωμένα λογάκια με το απέραντο μίσος κατά του ανθρώπου
    και πρωτίστως κατά του Ελληνισμού, μας τα είπαν 400 χρόνια αργότερα
    οι ελληνομαθείς σιωνιστές ευάγελιστές!

    Κανένας ιστορικός δεν αναφέρει ΤΊΠΟΤΑ για κανέναν χριστό,
    άντε από κει ψυχοβγάλτες κωλοεβραιοι, ουστ ρε!

  3. Το κηφηναριό.
    Παιδιά να μεγαλώσει, σπουδάσει, αποκαταστήσει δεν έχει.
    Άνεργος δεν πρόκειται να μείνει.

    Φόροι, ΕΝΦΙΑ, δόση δανείου, του είναι άγνωστα.
    Κάθε μήνα τσεπώνει παχυλό μισθό του δημοσίου.
    χώρια τυχερά, παγκάρια, μισθώματα, δωρεές κλπ.

    Κρεβάτι, πολυθρόνα, καναπές, λιμουζίνα και τούμπαλιν.
    Κάτι πρέπει να κάνει γιά να ξεμουδιάζει.

  4. ********************************************
    Ο Μέγας Βασίλειος σε διαψεύδει π α τ ό κ ο ρ φ α:
    Προτείνει στους νέους του Βυζαντίου να διαβάζουν αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

    Ιδού η αδιάψευστη απόδειξη:
    ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ,
    ΠΩΣ ΝΑ ΩΦΕΛΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ

    http://users.uoa.gr/~nektar/orthodoxy/paterikon/basil_the_great_de_legendis_gentilium_libris.htm
    ********************************************

  5. *****************************************
    Εάν κατείχες την ελληνική παιδεία, θα γνώριζες ότι οι ιστορικοί καταγράφουν πολεμικά και μόνον γεγονότα.
    *****************************************

  6. ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΙΕΡΑΤΕΙΟ

    ΣΑΡΑΝΤΑ ΣΒΕΡΚΟΙ ΒΩΔΙΝΟΙ ΜΕ ΛΑΔΩΜΕΝΕΣ ΜΠΟΥΚΛΕΣ,
    ΣΚΕΜΠΕΔΕΣ ΣΤΑΥΡΟΘΟΛΩΤΟΙ ΚΑΙ ΒΡΩΜΙΕΣ ΠΟΔΑΡΟΥΚΛΕΣ.

    ΞΕΤΣΙΠΩΤΟΙ, ΑΚΑΜΑΤΗΔΕΣ, ΤΣΙΜΠΟΥΡΙΑ ΚΑΙ ΚΟΡΕΟΙ,
    ΝΤΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΑΛΑΜΑΤΑ ΚΙ ΕΠΙΣΗΜΟΙ ΚΙ ΩΡΑΙΟΙ.

    ΣΑΡΑΝΤΑ ΛΥΚΟΙ ΜΕ ΠΡΟΒΙΑ(ΓΙ ΑΥΤΟΥΣ ΒΑΡΑ Η ΚΑΜΠΑΝΑ),
    ΚΑΘΕΝΑΣ ΓΟΥΡΟΥΝΟΠΟΥΛΟ,ΚΑΘΕΝΑΣ ΝΤΑΜΙΤΖΑΝΑ!

    ΚΙ ΑΠΕ ΡΕΒΑΜΕΝΟΙ ΒΑΘΕΙΑ, ΞΑΠΛΩΣΑΝΕ ΣΤΟ ΤΖΑΚΙ,
    ΚΙ ΑΒΑΣΤΑΓΕΣ ΕΝΟΙΩΣΑΝΕ ΦΑΓΟΥΡΕΣ ΣΤΟ ΜΠΑΤΖΑΚΙ.

    ΕΞΩ Ο ΚΟΣΜΑΚΗΣ ΦΩΝΑΖΕ: "ΠΕΙΝΑΜΕ ΤΕΤΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ",
    ΓΕΡΟΝΤΟΙ ΚΑΙ ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΕΣ, ΠΑΙΔΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΗΤΕΡΕΣ.

    ΚΙ ΟΙ ΤΩΝ ΕΠΙΓΕΙΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΣΦΙΧΤΟΙ ΝΥΚΟΚΥΡΕΟΙ,
    ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΠΑΡΑΘΥΡΑ ΚΑΙ ΚΡΑΞΑΝ: "ΕΙΣΤΕ ΑΘΕΟΙ" !!

    (Κώστας Βάρναλης, "ποιητικά", σελ. 212)

  7. Χα..χα.. καλό!
    Σχετικό με την αναρχοαριστερα και το συριζα όπου 1,5 εκτ Έλληνες
    κατά της συμφωνείας των Πρεσπών, τους κάλεσε ακροδεξιούς!

  8. ΠΑΛΙ ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ ΖΑΓΚΛΑΡΑ?

  9. Ο ΛΟΓΟΣ ΣΟΥ ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙ ΠΟΛΛΥ ΖΩΝΤΑΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ .ΣΕ ΛΥΠΑΜΕ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΑΙ ΜΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΨΥΧΗ ΠΟΥΛΗΜΕΝΗ ΣΤΟ ΣΑΤΑΝΑ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΚΑΙ ΣΟΥ ΥΠΟΒΑΛΕΙ ΟΤΙ ΛΕΣ ΚΙ ΟΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ! ΕΝΑ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ Ο ΑΦΕΝΤΗΣ ΣΟΥ ΣΕ ΜΙΣΕΙ ΚΑΘΟΤΙ ΜΙΣΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΟΔΗΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΕΞΟΝΤΩΣΗ .ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΤΗΡΙΑ ? ΝΑΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΕΣΕΝΑ ,ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΕΔΕΙΞΕ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙΣ ΧΡΗΣΤΟ ΓΙΑΤΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΤΟΥΣ ΔΑΙΜΟΝΕΣ ΠΟΥ ΣΕ ΕΞΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ,ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΜΕΤΑΝΟΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΑ ΣΩΘΕΙΣ . Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΑΠΗ ,ΑΓΑΠΑ ΑΚΟΜΑ ΚΙ ΕΣΕΝΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΥΡΩΤΕΣ ΤΟΥ ΕΥΡΙΣΚΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ .

  10. ΕΊΜΑΙ ΈΛΛΗΝΑΣ ΩΣ ΕΚ ΤΟΎΤΟΥ ΔΕΝ ΔΎΝΑΜΑΙ ΝΑ EIMAI ΕΒΡΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΌΣ.
    ΣΑΛΤΑ ΚΑΙ ΓΑΜΉΣΟΥ ΚΑΙ ΕΣΎ ΚΑΙ OI ΔΑΙΜΌΝΟΙ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΈΝΝΗΤΟ ΜΠΑΣΤΑΡΔΟ ΤΗΣ ΜΑΡΊΑΣ.
    ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΈΝΟΙ ΓΕΝΊΤΣΑΡΟΙ ΠΡΟΔΌΤΕΣ ΤΟΥ ΈΘΝΟΥΣ ΤΟΝ ΕΛΛΉΝΩΝ!

  11. ΠΆΤΕ ΑΠΌ ΔΟ ΠΑΛΙΟΕΒΡΑΙΟΙ ΜΟΥΡΝΤΆΡΔΕΣ ΝΑ ΧΑΘΕΊΤΕ,
    ΕΓΏ ΈΛΛΗΝΑΣ ΓΕΝΝΉΘΗΚΑ, ΈΛΛΗΝΑΣ ΘΑ ΠΕΘΆΝΩ.

  12. ΤΟΝ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ,Ο ΠΡΩΗΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ΟΣΟΙ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΑΖΟΥΝ ,ΤΟΝ ΕΞΟΡΚΙΣΤΗ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΧΟΝΤΡΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ,ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΚΑΒΑΛΗΣΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΤΟΥ ΣΑΤΑΝΙΣΤΙΚΟΥ ΔΩΔΕΚΑΘΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΠΕΙΣΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΑΣ .ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΥΘΙΑ ΘΑ ΛΕΕΙ ΜΑΛΑΚΙΕΣ ΓΙΑ ΧΡΗΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ. ΤΙΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΚΑΙ ΓΡΗΓΟΡΑ.

Comments are closed.