Ψέματα πίσω από… σιδηρόφρακτα «μπλόκα»!

Του Θανάση Κ.

Αύριο ο Τσίπρας θα εκφωνήσει τον τελευταίο λόγο του στη ΔΕΘ.
Τη Δευτέρα θα σχολιάσουμε ένα-ένα όσα θα πει εκεί.
Που αφορούν πια «παροχές»… τετραετίας.
Γιατί άμεσα δεν τολμά να δώσει τίποτε!

Αλλά με παροχές «τετραετίας» δεν τρέφεται το «λαϊκιστικό τέρας»,
αν στο μεταξύ έχεις κόψει τα πάντα, κόβεις ακόμα ό,τι βρεις
και θα ξανά-κόψεις ό,τι έχει απομείνει…
Κι επειδή το ξέρουν κι οι ίδιοι αυτοί, άρχισαν τα ψέματα. Όταν δεν μπορούν πια να μοιράσουν από… «δανεικά», μοιράζουν τοξικά ψέματα και διχαστική προπαγάνδα.

Τα ψέματα που θα πει ο Τσίπρας αύριο θα τα ανασκευάσουμε ένα-ένα από τη Δευτέρα.
Σήμερα θα ασχοληθώ με τα ψέματα που ήδη λένε τα «παπαγαλάκια» του.
(Στο σημερινό κείμενο θα βρείτε αναλυτική απάντηση στην προπαγάνδα «τελευταίας εσοδείας». Απάντηση με στοιχεία.
Στο τέλος, θα βρείτε και μια απάντηση λιγότερο «κουραστική» και πιο προφανή: με απλή λογική…)

Από όλα τα στοιχεία της οικονομίας και της εξωτερικής πολιτικής και της δημόσιας ασφάλειας που είναι όλα εναντίον τους, βρήκαν ένα μόνο να το παρουσιάσουν ως κάτι δήθεν «υπέρ» τους!
Τα πόσο δανείστηκαν οι διαφορετικές κυβερνήσεις την εποχή του μνημονίου!
Όμως κι εκεί δεν άντεξαν να πουν την αλήθεια. Είπαν μόνο ένα μέρος της. Γιατί αν την έλεγαν όλη, θα έπρεπε να πάνε να κρυφτούν!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:
* Σύμφωνα με «επίσημα στοιχεία» που δημοσιεύτηκαν χθες (παραμονή της ομιλίας Τσίπρα στη ΔΕΘ – τι σύμπτωση) σε διαδικτυακή ιστοσελίδα:
–Επί ΓΑΠ η Ελλάδα πήρε μνημονιακά δάνεια: 65 δισεκατομμυρίων.
–Επί Παπαδήμου, πήρε μνημονιακά δάνεια: 83,6 δισεκατομμυρίων.   
–Επί Σαμαρά (και Βενιζέλου) πήρε μνημονιακά δάνεια: 85 δισεκατομμυρίων.
–Και επί Τσίπρα πήρε μνημονιακά δάνεια: 62 δισεκατομμυρίων.
«Ζήτω ο… Τσίπρας» λοιπόν, που δανείστηκε τα λιγότερα!
Είναι έτσι; Αμ δεν είναι! Όλα αυτά συνθέτουν «μαγική εικόνα».
Το ακριβώς ανάποδο ισχύει…

Προσέξτε λοιπόν πώς αλλάζει αυτή η «μαγική εικόνα», αν αρχίσουμε να υπολογίζουμε την πραγματική επιβάρυνση του Ελληνικού δημοσίου, δηλαδή τελικά του Έλληνα πολίτη, από αυτό το δανεισμό:

–Στα 85 δισεκατομμύρια που «χρεώνεται» η περίοδος Σαμαρά, συνυπολογίζονται και 10 δισεκατομμύρια που είχαν δοθεί τότε για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκαν. (Βρίσκονταν κατατεθειμένα στο ΤΧΣ). Κι ύστερα επιστράφηκαν μαζί με τους τόκους που είχαν μαζέψει στο μεταξύ, σύνολο 11 δισεκατομμύρια!
–Ακόμα συνυπολογίζονται και 4 δισεκατομμύρια από τα «υπερκέρδη» των Κεντρικών Τραπεζών πάνω στα ελληνικά ομόλογα που είχαν αγοράσει «κάτω από το άρτιο» (Anfa’s SPM’s) και εξοφλήθηκαν στο μεταξύ. Αυτά τα «υπερκέρδη» επιστράφηκαν στην Ελλάδα και μείωσαν το συνολικό της χρέος.
Εδώ υπολογίζουν το νέο δανεισμό για πληρωμή χρεολυσίων, αλλά ΔΕΝ υπολογίζουν τη μείωση του παλαιότερου χρέους από την επιστροφή των «υπερκερδών».
–Ακόμα, ο Σαμαράς με το κεφάλαια που δανείστηκε ξεπλήρωσε τα δύο τρίτα περίπου των ληξιπροθέσμων οφειλών που βρήκε από το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Το λεγόμενο «αφανές» εσωτερικό χρέος.
Αυτό ο Σαμαράς το βρήκε πάνω από 9,5 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο του 2012 όταν ανέλαβε, και τα άφησε κάτω από 4 δισ. Δηλαδή είχαμε μείωση εσωτερικού «άτυπου» χρέους κατά 5,5 δισεκατομμύρια!
–Και τέλος ο Σαμαράς άφησε τραπεζικό χαρτοφυλάκιο μετοχών του δημοσίου, ύψους 20 δισεκατομμυρίων περίπου. Το οποίο το κράτος θα το πούλαγε αργότερα, σε ακόμα υψηλότερη τιμή και θα μείωνε χρέος. Αυτό το χαρτοφυλάκιο μηδενίστηκε επί Τσίπρα!

Έτσι η πραγματική επιβάρυνση της Ελλάδας σε νέο χρέος, επί Σαμαρά ήταν τα 85 δισεκατομμύρια που τυπικά δανείστηκε,
-μείον τα 11 που δεν χρησιμοποίησε για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών (και τελικά επιστράφηκαν),
-μείον τα 4 που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από τα υπερκέρδη των κεντρικών τραπεζών,
–μείον τα 5,5 που μείωσε το «άτυπο» εσωτερικό χρέος από τα ληξιπρόθεσμα του δημοσίου τα οποία ξεπλήρωσε, 
–μείον τα 20 που είχε το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου επί Σαμαρά, ως «ενεργητικό», και επρόκειτο κι αυτά να επιστραφούν στο χρέος (αλλά στο μεταξύ τα… έχασε ο Τσίπρας).
Μέχρι στιγμής έχουμε πραγματική επιβάρυνση σε νέο χρέος, ύψους:
85 -11 -4 -5,5 -20 = 44,5 δισεκατομμύρια! 

* Αλλά το πράγμα δεν σταματάει εδώ:
Γιατί 10 δισεκατομμύρια από εκείνα που δανείστηκε ο Σαμαράς (το Δεκέμβριο του 2010) δόθηκαν για να σβήσουν τριπλάσιο δημόσιο χρέος! Εξαγοράζοντας ελληνικά ομόλογα κάποια εκ των οποίων είχαν κι αυτά αγοραστεί «κάτω από το άρτιο». Πήρε τότε 10 δισ. από τους δανειστές και ξεπλήρωσε 30 και πλέον δισ. – κι έτσι το δημόσιο κέρδισε (από καθαρή μείωση χρέους) 20 δισεκατομμύρια σε ένα πρωινό!
Εδώ υπολογίζουν τα 10 δισεκατομμύρια που πήρε (δανείστηκε) ο Σαμαράς, αλλά… «ξέχασαν» να υπολογίσουν τα 30 δισεκατομμύρια που ξόφλησε σε χρέος. Ωραίοι «υπολογισμοί»…
Μαζί με αυτά η καθαρή επιβάρυνση σε νέο χρέος επί Σαμαρά ήταν:
44,5 – 20=24,5 δισεκατομμύρια.

* Αντίστοιχα στο εξάμηνο Παπαδήμου χρεώνουν τα χρήματα που μας δάνεισαν για να γίνει το PSI. Δηλαδή τότε έκοψαν από το συνολικό χρέος 105 δισεκατομμύρια (το μεγαλύτερο κούρεμα χρέους που έχει γίνει ποτέ στην Παγκόσμια Ιστορία). Και από τα υπόλοιπα 100 δισεκατομμύρια περίπου που δεν κουρεύτηκαν, έδωσαν sweetener (δηλαδή ρευστό για να τα εξαγοράσουν κι αυτά) 35 δισεκατομμύρια περίπου. Αυτά τα «χρεώνουν» στον Παπαδήμο! Αλλά δεν του «πιστώνουν» τα 105 χρέους που κουρεύτηκαν από το χρέος επί τόπου! Τόσο καλοί «υπολογισμοί»…
Συνολικά ο Παπαδήμος μείωσε το χρέος κατά 97 δισεκατομμύρια περίπου!
Και βέβαια στον Τσίπρα χρεώνουν τα 61 που δανείστηκε στα τρία χρόνια του δικού του – και «αχρείαστου», όπως λένε όλοι οι δανειστές πια – τρίτου μνημονίου. Αλλά δεν του χρεώνουν, τα 20 δισεκατομμύρια του τραπεζικού χαρτοφυλακίου οι μηδένισε ο ίδιος, ούτε τα 14 τουλάχιστον δισεκατομμύρια που φόρτωσε «καλυμμένο» εσωτερικό χρέος, μέσω αύξησης των Repos. Επί των ημερών του…
Συνολικά: ο Τσίπρας αύξησε το νέο χρέος κατά 61+20+14=95 δισεκατομμύρια!

Τι δεν μας λένε ακόμα:
* Όλοι αυτοί οι υπολογισμοί δεν λαμβάνουν υπόψιν πόσο μέρος του νέου δανεισμού όλα αυτά τα χρόνια πήγε για κανονική «αποπληρωμή» παλαιότερου χρέους.
Δηλαδή όταν βάζεις 10 δισεκατομμύρια «νέο χρέος» για να ξεπληρώσεις 5 δισεκατομμύρια παλαιότερου χρέους που λήγουν, η πραγματική αύξηση του χρέους είναι 5 (κι όχι 10).
Επειδή οι υπολογισμοί (και οι συμψηφισμοί) εδώ είναι αρκετά πολύπλοκοι, για να έχετε μιαν εικόνα τι «παίχθηκε» αυτά τα χρόνια, αρκεί να δούμε τι χρέος βρήκαν (όταν ανέλαβαν) οι κυβερνήσεις και τι χρέος άφησαν (όταν έφυγαν).
Όταν μπήκαμε στα μνημόνια, το συνολικά μας χρέος ήταν 299 δισεκατομμύρια. Αυτό θεωρούμε ότι «βρήκε» ο ΓΑΠ όταν ανέλαβε…Παραλείπουμε όλη την περίοδο Παπαδήμου, προ και μετά του PSI (γιατί την περίοδο εκείνη το πράγμα μπλέκεται υπερβολικά), και φτάνουμε στον Ιούλιο του 2012…
Τότε ο Σαμαράς βρήκε το χρέος στα 342 δισεκατομμύρια.
Κι όταν έφυγε άφησε πίσω του  χρέος 317 δισεκατομμύρια!
(Στην πραγματικότητα η «καθαρή θέση» χρέους ήταν πολύ μικρότερη, αν συνυπολογίσουμε και το «ενεργητικό που υπήρχε τότε από το τραπεζικό χαρτοφυλάκιο του δημοσίου, από το υπόλοιπο του ΤΧΣ κλπ…)
Έτσι κι αλλιώς η περίοδος Σαμαρά ήταν η πρώτη φορά που μειώθηκε δραστικά το χρέος από ελληνική κυβέρνηση!
(Εκτός βέβαια από την «έκτακτη» περίπτωση του PSI επί κυβέρνησης Παπαδήμου, που είχε προηγηθεί).

Ο Τσίπρας με τη σειρά του, βρήκε το χρέος 317 δισεκατομμύρια και το έφτασε σε τριάμισι χρόνια στα 345 δισεκατομμύρια!
Κι έρχονται σήμερα εκείνοι που αύξησαν το συνολικό χρέος περισσότερο από κάθε άλλη κυβέρνηση την τελευταία δεκαετία, να μας πουν ότι… «δανείστηκαν τα λιγότερα»!

* Υπάρχουν, όμως, κι άλλα που δεν μας λένε:
Για παράδειγμα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του ιδιωτικού τομέα προς το κράτος:
Ο Κώστας Καραμανλής τα άφησε 31 δισεκατομμύρια το 2009. Η ύφεση είχε αρχίσει ένα χρόνο πριν. Ο ΓΑΠ γι’ αυτά τα 31 δισεκατομμύρια φώναζε «λεφτά υπάρχουν» κι ετοιμαζόταν να τα… εισπράξει!  Αλλά όπως τον προειδοποιούσαν τότε κι όπως ανακάλυψε ο ίδιος αργότερα, στην πλειονότητά τους αφορούσαν χρήματα που χρωστούσε το Δημόσιο στο… Δημόσιο, ή εταιρίες που είχαν κλείσει προ πολλού.
Τα πραγματικά «εισπράξιμα» για το κράτος ήταν τότε (Σεπτέμβριος 2009) γύρω στα 7,5 δισεκατομμύρια – κι από αυτά τα περισσότερα είχαν ήδη «διακονονιστεί».
Την πενταετία 2010-2014 τα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών προς το δημόσιο αυξήθηκαν στα 64 δισεκατομμύρια. Εδώ δεν μας λένε πως «μοιράζεται» αυτή η αύξηση ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΓΑΠ, Παπαδήμου, Σαμαρά…
Η πραγματικότητα είναι ότι από τα πρόσθετα αυτά 33 δισεκατομμύρια, το σύνολο σχεδόν (τα 30 περίπου) σωρεύθηκαν επί ΓΑΠ…
Επί Σαμαρά είναι ζήτημα αν προστέθηκαν 3-5 (μαζί και με το εξάμηνο Παπαδήμου).
Και πάμε τώρα στην περίοδο Τσίπρα: Τα ληξιπρόθεσμα ιδιωτών στο δημόσιο αυξήθηκαν κατά 45 δισεκατομμύρια!
Σε περίοδο όπου «οι προηγούμενοι» είχαν καταφέρει να φρενάρουν την ύφεση (η οποία προκαλεί τα ληξιπρόθεσμα των ιδιωτών), ο Τσίπρας «κατάφερε» να …εκτοξεύσει τα ληξιπρόθεσμα!

* Υπάρχει και κάτι τελευταίο που δεν μας λένε:
Οι τραπεζικές καταθέσεις – που αποτελούν τη βάση του τραπεζικού συστήματος και αντανακλούν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο μέλλον της οικονομίας τους:
–Επί ΓΑΠ μειώθηκαν κατά 86 δισεκατομμύρια! Αλλά οι τράπεζες τουλάχιστον δεν έκλεισαν τότε…
–Επί Σαμαρά οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 14 δισεκατομμύρια! Είναι η μόνη «μνημονιακή» περίοδος που οι καταθέσεις αυξήθηκαν.
Και φυσικά οι τράπεζες παρέμεναν ανοικτές…
Επί Τσίπρα οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 42 δισεκατομμύρια στο πρώτο εξάμηνο. Μετά έκλεισαν οι τράπεζες (αλλιώς θα είχαν εξαφανιστεί… πλήρως οι καταθέσεις!) Κι έχουμε ήδη κλείσει τρία χρόνια με capital controls.

* Υπάρχει, τέλος, μια πιο απλή απόδειξη – πιο «αφοπλιστική» και λιγότερο «κουραστική» – για όλα αυτά (χωρίς νούμερα, αναλυτικές συγκρίσεις κλπ):
Ο Τσίπρας πηγαίνει τώρα στη ΔΕΘ με «σιδηρόφρακτη προστασία» 65 διμοιριών ΜΑΤ (!) – δηλαδή χιλιάδων αστυνομικών και μηχανοκινήτων – χώρια οι ξένοι πράκτορες που έχουν συρρεύσει, χώρια η απαγόρευση κυκλοφορίας στους δρόμους της συμπρωτεύουσας!
Τέτοια μέτρα «προστασίας» και τέτοια απαγόρευση κυκλοφορίας δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν! Για κανένα εκλεγμένο Πρωθυπουργό της χώρας!
Αυτή είναι η καλύτερη απόδειξη και για το πόσο απέτυχε η πολιτική του και για το πόσο αντιπαθής – ακριβέστερα: λαομίσητος – είναι ο ίδιος στην κοινωνία και για το πόσο αδυνατεί να πείσει στο παραμικρό…
Παρά τα ψέματα που λέει συνεχώς.
Ευτυχώς πια, τα ψέματά του δεν πείθουν κανένα…
Μόνο εξαγριώνουν τον κόσμο.
Κι αυτό πια το ξέρει ο ίδιος!
Το ομολογεί εμπράκτως ο ίδιος…
Γι’ αυτό και μιλάει πια πίσω από τείχη σιδηρόφρακτων «πραιτοριανών…

loading...

2 thoughts on “Ψέματα πίσω από… σιδηρόφρακτα «μπλόκα»!

  1. Επώνυμο, δεν έχεις Θανασάκη; Λες για ψέματα που μας λένε, αλλά γιατί να σε πιστέψω, αν φοβάσαι να πεις ποιος είσαι; Ψέματα λες κι εσύ λοιπόν!

  2. ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ ΣΤΗ ΜΑΠΑ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΗ

Comments are closed.