Έγκυος καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ είναι… ανασφάλιστη

Έγκυος που εργάζεται ως καθαρίστρια στα κτίρια του ΟΑΕΔ στο Ηράκλειο όχι μόνο είναι απλήρωτη εδώ και μήνες, αλλά είναι και… ανασφάλιστη!

Μάλιστα, η ίδια το έμαθε από το ΙΚΑ όταν πήγε να κάνει τα χαρτιά της για να λάβει την άδεια τοκετού.

Αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι η μόνη που είναι και απλήρωτη και ανασφάλιστη καθώς αυτό συμβαίνει – όπως διαπιστώθηκε – και στις 478 συμβασιούχους καθαρίστριες στα κτίρια του ΟΑΕΔ.

Τι ακριβώς συνέβη

Είναι γνωστό ότι οι εργαζόμενες στον τομέα της καθαριότητας στον ΟΑΕΔ παραμένουν απλήρωτες εδώ και πέντε μήνες. Ωστόσο δεν γνώριζαν πως ήταν και ανασφάλιστες. Η αφορμή για να το μάθουν έγινε από μία έγκυο εργαζόμενη που πήγε στο ΙΚΑ για να κάνει τα χαρτιά της προκειμένου να πάρει άδεια τοκετού.

«Η συγκεκριμένη εργαζόμενη, η οποία διανύει τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης της, πήγε στο ΙΚΑ Ηρακλείου και κατέθεσε τα χαρτιά της προκειμένου να πάρει την άδεια τοκετού. Τότε η υπάλληλος του ΙΚΑ της είπε ότι δεν πληρεί τις προϋποθέσεις αφού δεν έχει ασφάλεια!», ανέφερε σχετικά στο cretapost, η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην Καθαριότητα Ηρακλείου, Στέλλα Φοδελιανάκη.

Όπως ήταν φυσικό η έγκυος εργαζόμενη έφυγε από το ΙΚΑ και έψαξε το θέμα. Τότε διαπίστωσε πως όντως όχι μόνο δεν πληρώνονται, αλλά δεν μπαίνουν ούτε τα ένσημα.

«Κι όλα αυτά συμβαίνουν στον ΟΑΕΔ, στον Οργανισμό δηλαδή που τρέχουμε για να βάλει σε τάξη όλους τους υπόλοιπους. Αυτά τα πράγματα είναι πρωτόγνωρα. Οι υπεύθυνοι κάτι πρέπει να κάνουν», επεσήμανε σχετικά η κ. Φοδελιανάκη, τονίζοντας παράλληλα πως το Σωματείο δεν πρόκειται να αφήσει το θέμα να περάσει έτσι και θα πιέσει, ώστε να βρεθεί λύση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στην ανάγκη θα κινήσουμε όλα τα υπουργεία».

Κινδυνεύουν να μην πάρουν ποτέ τα χρήματά τους

Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην πληρωθούν ποτέ οι 478 εργαζόμενες στην καθαριότητα στον ΟΑΕΔ καθώς, όπως αναφέρουν οι αρμόδιοι, δεν έχουν καταβληθεί οι μισθοί εξαιτίας μίας δικαστικής διαμάχης.

«Η απάντηση των αρμόδιων φορέων είναι πως για όλα φταίει το ελεγκτικό συνέδριο που λόγω μιας δικαστικής διαμάχης με έναν εργολάβο καθαριότητας δεν υπογράφει για να προχωρήσει η διαδικασία. Και κανείς δεν ξέρει ποιο θα είναι το αποτέλεσμα αυτής της διαμάχης. Θα έπρεπε και σε αυτήν την περίπτωση κάποιος να πάρει την ευθύνη μόνος του – κι ίσως βέβαια έχει συνέπειες αυτό – για να πληρωθούν οι άνθρωποι», ανέφερε η κ. Φοδελιανάκη ενώ παράλληλα τόνισε πως «αυτή η δικαστική διαμάχη δεν αφορά τους εργαζόμενους. Αν στην θέση του ΟΑΕΔ ήταν ένας επιχειρηματίας θα ήταν υποχρεωμένος να πληρώσει ακόμα και αν αυτό σήμαινε το κλείσιμο της επιχείρησης του. Γιατί το κράτος να εξαιρείτε από τους νόμους;».

Πηγή: cretapost.gr

loading...