Σ. ΜΑΡΚΕΤΟΥ:«Η ΧΩΡΑ ΣΕ ΚΑΙΡΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΧΑΝΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΗΣ»

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ

 ΒΙΝΤΕΟ

Γιώργος Γκόντζος

 «Ενώ σου λέει ότι έχεις την κυριότητα ,γιατί βάσει του νόμου είναι παράνομο να μην την έχεις ,αλλά δίνει το παραθυράκι αμέσως από...
κάτω , ότι μπορεί να τα διαχειρίζεται αυτός που θα τα πάρει , θα τα «νοικιάσει» για 99 χρόνια».

Αυτό υπογράμμισε η Σταματία Μαρκέτου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, σε συνέντευξή στην εκπομπή «ό,τι πεις εσύ» (Γιώργος Γκόντζος),στο δημοτικό ραδιόφωνο Ιωαννίνων, με αφορμή σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου στην οποία εκφράζεται η διαμαρτυρία «για την μεταβίβαση των μνημείων της χώρας στο Υπερταμείο».

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο σχετικό σημείο της ανακοίνωσης στο οποίο τονίζεται πως «η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου» και ζήτησε απάντηση για το θέμα από το Υπουργείο.

Μίλησε για «ιστορία εν κρυπτώ» αφού , όπως είπε, «δεν το γνώριζε κανείς Προϊστάμενος Εφορειών» και υπογράμμισε πως «η χώρα σε καιρό ειρήνης χάνει την περιουσία της.»

Σε άλλο σημείο τόνισε πως «οι δανειστές μας χρωστούν , έχουμε τις κλεμμένες αρχαιότητες , έχουμε τις νόμιμες αποζημιώσεις από τον πόλεμο και τώρα μας παίρνουν και τα υπόλοιπα;»

Η πρόεδρος του Συλλόγου για την άποψη σύμφωνα με την οποία ο Σύλλογος, και οι Αρχαιολόγοι «εμποδίζουν τα έργα» είπε χαρακτηριστικά :

«Είμαστε πλάι στην ανάπτυξη…Δεν είμαστε «εχθροί της ανάπτυξης» επειδή υπερασπιζόμαστε την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου…

Τα μνημεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, προστατεύονται από το Σύνταγμα και είναι καθήκον μας να τα προστατεύουμε.

Αν δεν τα προστατεύουμε εμείς ποιος θα βγει να μιλήσει και να αγωνιστεί….Είναι μια ακίνητη περιουσία του Δημοσίου που είναι πέρα από κάθε συναλλαγή»

Η ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ


O Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων τονίζει για μία ακόμη φορά ότι τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής.

Καταγγέλλει την επιχειρούμενη εκχώρηση της διαχείρισης όλων των μνημείων, αρχαίων και νεώτερων, τα οποία περιλαμβάνονται στην υπ΄ αριθμ. ΥΠΟΙΚ 0004586 ΕΞ 2018 «Μεταβίβαση, κατ’ άρθρα 196 παρ. 6 και 209 του Ν. 4389/2016, ακινήτων στην Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε.» (ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε.)», σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 86/18.06.2018 Απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής. (ΦΕΚ 2320/ 19-6-2018/ Τεύχος Β΄).


Το πρωτοφανές αυτό γεγονός έγινε γνωστό με αφορμή τη δημοσιοποίηση καταλόγου των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

 Διαπιστώθηκε ότι σ’ αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ (ακίνητα απαλλοτριωμένα για αρχαιολογικούς σκοπούς από το ΥΠΠΟΑ ή και ακίνητα στα οποία έχουν επίσης πραγματοποιηθεί εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης).

Περιλαμβάνονται ακόμη και τα Αρχαιολογικά Μουσεία (!), τόσο το στεγαζόμενο στον ναό του Αγίου Φραγκίσκου αλλά και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και άλλα όπως το Εθνικό Μουσείο Ελευθέριος Βενιζέλος ή το Ιστορικό Αρχείο Κρήτης.

Η κίνηση αυτή είναι πρωτοφανής για τα έως σήμερα δεδομένα της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και πρόκειται δικαιολογημένα να ξεσηκώσει θύελλες αντιδράσεων σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

Η εξαίρεση των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, σύμφωνα με το άρθρο 196, παράγρ. 4 του Ν. 4389/2016, αποτελεί προσχηματική δικαιολογία, δεδομένου ότι αναιρείται από την αμέσως επόμενη παράγραφο, την παράγραφο 5 του ίδιου άρθρου, σύμφωνα με την οποία τα εξαιρούμενα ακίνητα παραμένουν στη διαχείριση της ΕΤ.Α.Δ. Α.Ε., μάλιστα με την «επιφύλαξη υφιστάμενου δικαιώματος οποιουδήποτε νομικού προσώπου εκτός του Ελληνικού Δημοσίου».

Η νομή, χρήση και διαχείριση λοιπόν των σημαντικότερων μνημείων των Χανίων δεν θα ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού και τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του, κατά παράβαση του πνεύματος του άρθρου 24 του Συντάγματος.

Τα μνημεία και οι αρχαιότητες είναι αντικείμενα εκτός συναλλαγής, αμεταβίβαστα, ακατάσχετα, αναπαλλοτρίωτα. Κάθε απόπειρα μεταβίβασης αυτών προς διαχείριση από τρίτους μας βρίσκει αντίθετους.ΔEΙΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ KAI TO BINTEO ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ 
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. ΛΑΘΟΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΤΥΠΟ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΠΟ 1970

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΑΦΟΥ το διαχρονικο μεταπολιτευτικο κρατος ΔΕΝ νοιαστηκε, και ΔΕΝ μεριμνησε ποτε μα ποτε για την αξιοποιηση της δημοσιας περιουσιας του (αυτονοητο ειναι και δεν θα το αναλυσω) ,ΑΦΟΥ αποδεδειγμενα η περιουσια αυτη χρησιμευσε και χρησιμευει ακομα ΜΟΝΟ για τους διορισμους,τα ρουσφετια και την διαφθορα των κομματανθρωπων καθε χρωματος ΙΔΟΥ λοιπον η πρωτη συνεπεια!!!Η νεμεσις της ιστοριας!!Στον ιδιωτικο τομεα η περιουσια λαφυρο των κρατιστων!!!Το ιερο δισκοποτηρο των αριστερων(κομμουνιστων και "δεξιων" κομμουνιστων).Στα κομματια να πανε λεω και εγω τα αμπελοχωραφα του καθε Πασοκου, του καθε Νεοδημοκρατη ,του καθε Συριζαιου παραγοντα!!!Τι οφελος ειχε ο πολιτης εκτος δημοσιου???ΚΑΝΕΝΑ!!!Μαλιστα ειχε και ανυπολογιστη ζημια αφου χρηματοδοτουσε ως φορολογουμενος τους εγκληματικα ζημιογονους αυτους οργανισμους και τις ΔΕΚΟ!!Το μονο αρνητικο ειναι οτι φευγει η περιουσια αυτη με εξευτελιστικες τιμες και ορους!!Αν ομως εφευγε σε καλη τιμη ειναι βεβαιο οτι το μεταπολιτευτικο καθεστως θα κατσικωνονταν ακομα πιο πολυ.Ας οψονται ομως για ολα αυτα οι κρατιστες μειοδοτες!!Ειναι το τιμημα της προδοσιας τους!!!Οτι ειναι να γινει ας γινει!Μονο που το αποτελεσμα αυτο αφορα το συνολο οχι μονο αυτους οπως θα επρεπε. Κλαινε με κροκοδειλια δακρυα οι υποκριτες χωρις δηθεν να διαισθανονται την ακρογωνιαια συνεισφορα τους σαυτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


Αρθρα Αναγνωστων

[Άρθρα Αναγνωστών][twocolumns]

Υγεια

[Υγεία][threecolumns]

Μυστηρια

[Μυστήρια][threecolumns]

Περιεργα - Απιστευτα

[Περίεργα - Απίστευτα][threecolumns]
Loading...

Πολιτικη

[Πολιτικά][threecolumns]

Οικονομικα

[Οικονομικά][threecolumns]

Αρχαια Ελλαδα

[Αρχαία Ελλάδα][twocolumns]

Life Style

[Life Style][bsummary]