Οι Αγορές θεωρούν «τελειωμένη» την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ: «Bαρίδι» η αναξιοπιστία Τσίπρα


Τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα και της κυβέρνησης του για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές, με αποτέλεσμα την άνοδο του επιτοκίου για το 10ετές ομόλογο.Η γερμανική «Handelsblatt» αναφέρει σε άρθρο της ότι η Ελλάδα πλέον θα πληρώνει περισσότερα για να δανειστεί, μετά τα σχέδια του πρωθυπουργού να μην προχωρήσει σε μείωση των συντάξεων από την Πρωτοχρονιά του 2019.

Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει: «Οι διεθνείς κεφαλαιαγορές αντιδρούν σε αναταράξεις στην Ελλάδα. Κυρίως τα σχέδια της κυβέρνησης Τσίπρα για τον προϋπολογισμό προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ισχυρίζονται ότι η άνοδος του επιτοκίου οφείλεται σε αναταράξεις στην τουρκική οικονομία και την Αργεντινή.

Ειδικοί σε οικονομικά ζητήματα στην Αθήνα ωστόσο εκτιμούν ότι ένας επιπλέον λόγος είναι τα σχέδια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να μην προχωρήσει σε περικοπές των συντάξεων την 1η Ιανουαρίου του 2019. Ελεγκτές των δανειστών αναμένονται στις 10 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος προσαρμογής».

Στην ουσία, η προσπάθεια της κυβέρνησης να πει ότι τελείωσε η «επιτήρηση» της ελληνικής οικονομίας προσκρούει στην ίδια την πραγματικότητα.

Η ελληνική οικονομία παραμένει υπό ιδιαίτερα αυστηρή επιτήρηση όχι μόνο από τα τεχνικά κλιμάκια των «θεσμών», με τους οποίους σε τελική ανάλυση μπορεί να υπάρξει και κάποιου είδους διαπραγμάτευση –μακρά άλλωστε η ευρωπαϊκή παράδοση τέτοιων «χειρισμών», αλλά και από τις αγορές.

Και όταν μιλάμε για επιτήρηση από τις αγορές εννοούμε ότι είναι υπό επιτήρηση από όλους εκείνους που θέλουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να τους πείσουμε να έρθουν στη χώρα μας να επενδύσουν και με αυτόν τον τρόπο να συμβάλουν σε μια οικονομική ανάπτυξη που να μην ορίζεται μόνο ως απορροφησιμότητα κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Μόνο που ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι πιο αυστηροί, καθώς κοιτάζουν τα πραγματικά δεδομένα και όχι τις ρητορικές διακηρύξεις, αλλά και πολύ λιγότερο επιρρεπείς να δείξουν κατανόηση απέναντι στις όποιες δυναμικές του ελληνικού «εκλογικού κύκλου», ακριβώς γιατί εντοπίζουν τις πραγματικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίες, αυτές που συνήθως προσπερνά το κυβερνητικό αφήγημα.

Και τότε οι «αγορές» κάνουν αυτό που ξέρουν: υπογραμμίζουν, προειδοποιούν, ενίοτε και «τιμωρούν» με έναν τρόπο που δύσκολα μπορεί κανείς να προσπεράσει.

Στην προκειμένη περίπτωση τιμωρούν και την άφρονα πολιτική που επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας προσπαθώντας να πείσει ότι παρέλαβε μια χώρα με μνημόνιο που την έβαλαν άλλοι και αυτός κατάφερε να την απαγκιστρώσει.

Τιμωρούν επίσης μια βεβιασμένη προσπάθεια να δείξει η κυβέρνηση ότι είναι επιτυχημένη, μοιράζοντας από το αιματηρό πλεόνασμα που συγκεντρώθηκε από τους υπερβολικούς φόρους και τον «στραγγαλισμό» των ιδιωτικών επενδύσεων (και των δημόσιων μέσω της εξαφάνισης του ΠΔΕ).

Τιμωρούν τέλος μια κυβέρνηση που έκανε πολύ καλά τη δουλειά των δανειστών και που πλέον δεν την χρειάζεται κανείς.

Οι αγορές θεωρούν «τελειωμένη» την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Και το δείχνουν με κάθε τρόπο.
loading...
Post A Comment
 • Blogger Comment using Blogger

5 σχόλια :

 1. και τι ειναι οι αγορες δηλαδη ψαραγορες κρεαταγορες ψωλαγορες ?
  δεν μας χεζεις ρε με την νεοταξιτικη παπαρολογια σου ρε τελειωμενε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Συνέντευξη Δ. Καζάκη στην ηλεκτρονική εφημερίδα «ΜΕ ΑΠΟΨΗ» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

  Από Βίκυ Μπαιρακτάρη για Το Θέμα Χαλκιδικής και τις ηλεκτρονικές Halkidikipost και www.meapopsi.gr

  B: Ανασχηματισμός στην κυβέρνηση κύρε Καζάκη ποια η γνώμη σας για αυτήν;

  Κ: Από τη νέα κυβέρνηση Τσίπρα ο απλός πολίτης δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτε. Μόνο τα χειρότερα. Ο ανασχηματισμός έγινε, αφενός, για να στείλει το Μαξίμου μήνυμα σε Βερολίνο και Βρυξέλλες ότι μπορεί να συμβάλει σε μια ευρύτατη συγκυβέρνηση αριστεράς και δεξιάς προς το συμφέρον των ξένων δανειστών. Με αυτή την έννοια η νέα κυβέρνηση δεν είναι παρά μια πρόβα συγκυβέρνησης δεξιάς και αριστεράς για το μέλλον. Αφετέρου για να διευρύνει την πολιτική βάση στήριξης της κυβέρνησης στα στρώματα εκείνα υπολογίζουν στη ρεμούλα και την κρατική ασυδοσία.

  https://www.epamhellas.gr/synenteyxi-d-kazaki-stin-ilektroniki-efimerida-quot-me/

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Ο'ΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ Ο ΛΕΒΕΝΤΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΟΡΕΨΕΙ ΣΤΟ ΤΑΨΙ, ΟΠΩΣ ΕΣΚΙΣΕ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ, ΟΠΩΣ ΑΥΞΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΟΠΩΣ ΕΚΑΝΕ ΤΟ ΟΧΙ ΝΑΙ

  ΑπάντησηΔιαγραφή