Για την ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ μας, στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, το Σάββατο 8 Σεπτεμβρίου, να μπει ο ξεχασμένος ηρωισμός στην ζωή μας και πάλι

Επειδή πολλά διαδίδονται, περί προβοκάτσιας από τους εξωνημένους μισθοφόρους στο μεθαυριανό ιστορικό συλλαλητήριο, καταγράφονται οι παρακάτω συλλογισμοί, αντιπροβάλλοντας από την.. Ε π α ν α σ τ α τ ι κ ή.. Π ρ ο κ ή ρ υ ξ η.. του Αλ. Υ ψ η λ ά ν τ η,.. που σηματοδότησε την έναρξη της εθνοσωτήριας Επανάστασης του ΄21, την φράση: «Ποιοι.. μ ι σ θ ω τ ο ί.. και.. χ α ύ ν ο ι.. δ ο ύ λ ο
ι.. τολμούν να αντιπαραταχθώσιν απέναντι Λαού πολεμούντος υπέρ της ιδίας ανεξαρτησίας;»

Και την καταληκτική εξεγερσιακή φράση της ίδιας Προκήρυξης: «Εις τα όπλα λοιπόν φίλοι η.. Π α τ ρ ί ς.. Μας.. π ρ ο σ κ α λ ε ί!»

Στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, λοιπόν φίλοι η Πατρίς Μας προσκαλεί!

Γράφει ο Αθανάσιος Καρανάσιος (*)

Ο σηµερινός.. Έ λ λ η ν α ς.. δεν είναι ικανοποιηµένος από την ζωή του. Νιώθει.. π λ ή ξ η,.. µ ι ζ έ ρ ι α,.. είναι ανικανοποίητος, άδειος. Γενικά αισθάνεται, ότι δεν προσφέρει τίποτα σπουδαίο στην κοινωνία, ούτε και στον εαυτό του. Του λείπει η αυτοπεποίθηση και το υψηλό ηθικό. Ζει καθηµερινά τα ίδια και τα ίδια, η επόµενη µέρα είναι φωτοτυπία της προηγούµενης. ∆ουλειά (αν υπάρχει), σπίτι, ύπνος και ξανά τα ίδια. Θέλει να κάνει κάτι ξεχωριστό, αλλά.. δ ε ι λ ι ά ζ ε ι,.. μένει στα λόγια. Αντίθετα θαυµάζει όλους τους ήρωες, που από µικρό παιδί διάβαζε και µάθαινε στο σχολείο. Θέλει να επαναστατήσει, αλλά νιώθει αδικαιολόγητα καθηλωμένος.

Και όµως! Μπορείς να γίνεις κανονικός.. ή ρ ω α ς!.. Πράγµατι, όλοι µπορούµε να γίνουµε ήρωες, αρκεί να είμαστε αποφασισμένοι.. να.. αντιμετωπίσουμε τον.. ε χ θ ρ ό.. Οι ήρωες δεν έχουν δυνατότητες παραπάνω από εµάς τους απλούς ανθρώπους, ούτε µαγικές δυνάµεις ή ανεξάντλητη αποθήκη δυνάµεων µέσα τους.Και αυτοί απλοί, κοινοί άνθρωποι σαν και εµάς ήταν. Ένα βήμα απαιτείται να περάσεις το όριο, τον φραγμό!

Ο µεγαλύτερος ανασταλτικός παράγοντας για να μην γίνει κανείς ήρωας είναι ο.. φ ό β ο ς.. του θανάτου. Στον πόλεµο είναι η βασική αιτία για να είσαι δειλός, για να νικηθείς, για να γίνεις δούλος. Στην ειρήνη, πάλι είναι βασικός λόγος να µην κάνεις σπουδαία πράγµατα. Ο φόβος του θανάτου σε κάνει ..δ ε ι λ ό .. α ν θ ρ ω π ά κι,.. µίζερο, που αναζητεί τις πιο ασφαλείς λύσεις, ας είναι και λάθος.

Άλλο όμως είναι ο φόβος, κι άλλο η.. φ ο β ία… Ο φόβος είναι φυσιολογική αντίδραση σε ένα υπαρκτό κίνδυνο. Η φοβία είναι φόβος που δεν δικαιολογείται, δεν υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος, κι’ αν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, βρίσκεται µόνο στην νοσηρή µας φαντασία. Γιατί, κι αυτούς που φαβάσαι,.. φ ο β ο ύ ν τ α ι.. την.. ο ρ γ ή.. σου. Σήµερα οι περισσότεροι γηγενείς κάτοικοι αυτής της πολύπαθης χώρας, λόγω του άγχους, έχουμε διάφορες φοβίες. Αυτές µας κάνουν δειλά και φοβικά ανθρωπάκια, τα οποία δεν πρόκειται να κάνουν κάτι σπουδαίο ή επαναστατικό. Οι φοβίες θα αναχαιτίζουν κάθε ηρωική απόφασή µας, οδηγώντας µας µόνο σε.. σ υ ν τ η ρ η τ ι κ έ ς.. λ ύ σ ε ι ς… Οι φοβίες ξεπερνιούνται μόνον, µε το να µην αποφεύγουµε αυτό που φοβόµαστε, αλλά να ερχόµαστε σ’ επαφή και…περισσότερο σε.. σ ύ γ κ ρ ο υ σ η.. µε αυτό που μας φοβίζει!

Σήµερα ζούµε σε µια δύσκολη εποχή, με τα πολύμορφα ψυχολογικά προβλήµατα, που μας απορυθμίζουν, συνέπειες και αυτά των.. π ρ ο δ ο τ ι κ ώ ν.. μ ν η μ ο ν ί ω ν.. και των.. ά κ υ ρ ω ν.. σ υ μ φ ω ν ι ώ ν με τα αδιέξοδα που μας δηµιούργησαν -που δεν υπέγραψε ποτέ ο Λαός, αλλά οι κολάσιμοι πολιτικοί). Τουναντίον, τα τόσα πρωτόγνωρα προβλήµατα, που µας βασανίζουν και παραµένουν άλυτα… επιβάλλουν σε όλους µας, να γίνουµε «ή ρ ω ε ς.. εν.. ε ι ρ ή ν η» ή «ήρωες της καθηµερινότητας» ή «ήρωες.. ε ν ά ν τ ι α.. στον σιωπηλό, ανθρωποκτονικό πόλεμο της νέας αταξίας πραγμάτων στην πατρίδα μας».

Μόνον έτσι, θα νικήσουµε και απελευθερωθούμε από όλα αυτά που μας σκλαβώνουν. Ο καθένας μας μπορεί να γίνει ήρωας! Ήδη γύρω µας υπάρχουν φανεροί ή αφανείς ήρωες που µας δίνουν το παράδειγµα. Στα κινήματα και τις συλλογικότητες ως.. ε ν ε ρ γ ο ί.. π ο λ ί τ ε ς.. και πολιτικοί.. α κ τ ι β ι σ τ έ ς. Αφού µπορούν αυτοί, µπορούµε και εµείς!

Αυτό που μας λείπει είναι το ξεπέρασµα του εαυτού μας, του εγωϊσµού μας, του ατοµισµού μας, της ασθενικής μας θέλησης, που δηµιούργησε η έλλειψη σκληραγωγίας και ο αστισμός μας. Έτσι έχουµε γίνει η γενιά των εύκολων θυµάτων. Παγιδευόµαστε εύκολα, προβάλουµε µικρές αντιστάσεις.

Υπάρχει η λύση: Να μην φοβόμαστε, γιατί ο.. φ ό β ο ς.. δημιουργεί.. δ ο υ λ ε ί α.. και.. α φ ε ν τ ά δ ε ς.. στο σβέρκο μας. Να µπει ο ξεχασµένος ηρωισµός στην ζωή μας, στην ζωή του κάθε Έλληνα και της κάθε Ελληνίδας και πάλι.

«Αν λοιπόν από αξιόμεμπον αβελτηρίαν αδιαφορήσωμεν, ο τύραννος γενόμενος αγριώτερος θέλει πολλαπλασιάση τα δεινά μας, και θέλομεν καταντήση διά παντός το δυστυχέστερον πάντων των εθνών.» (Από την επαναστατική προκήρυξη του Αλ. Υψηλάντη.)

Στο ΠΑΛΛΑΪΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ, το Σάββατο, 8/9 ώρα 19:00, στην ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, λοιπόν φίλοι, η Πατρίς Μας Προσκαλεί, για την τελευταία παράσταση του Ψεύτη της πρώτης φοράς ΣΤΑΛΙΝΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ!

(*) Πολιτικός Μηχανικός
τ. Επιμελητής Πολυτεχνείου Βερολίνου
Email: [email protected]

loading...