Σαρώνει η άδικη υπερφορολόγηση: Από έμμεσους φόρους 7 στα 10 ευρώ που εισπράττει το κράτος

Ενώ πληρώσαμε φόρους 19 δισ. σε 6 μήνες και «χρωστάμε» άλλα 28 δισ. ως το τέλος του 2018
«Εκτός μάχης» ενόψει πληρωμής των φόρων του β΄εξαμήνου, τέθηκαν πάνω από 200.000 φορολογούμενοι που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν ούτε την α΄δόση του εκκαθαριστικού τους για τον φόρο εισοδήματος.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη τον Ιούλιο σκαρφάλωσαν στα 101,7 δισ. ευρώ, αφού από τα 1 δισ. ευρώ που έπρεπε να πληρώσουν τα νοικοκυριά τον Ιούνιο, τελικώς πλήρωσαν μόλις τα 690 εκατομμύρια.

Δηλαδή 3 στα 10 ευρώ έμειναν απλήρωτα και 300 εκατομμύρια προστέθηκαν αυτομάτως στα ληξιπρόθεσμα χρέη.

Η αδυναμία πληρωμής των άμεσων φόρων που αναλογούν στα εισοδήματα των πολιτών έχει οδηγήσει στο φαινόμενο ότι τα 7 στα 10 ευρώ που εισπράττει το κράτος, προέρχονται από τους έμμεσους φόρους. Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ επιβεβαιώνουν τη χθεσινή έκθεση του ΟΟΣΑ, που αναδεικνύει «πρωταθλήτρια κόσμου» την Ελλάδα (από το 2016 ήδη) για τις αυξήσεις των εμμέσων φόρων που πληρώνουν εξ ανάγκης και αδιακρίτως όλοι, ακόμα και για τα ελάχιστα ή ζωτικής σημασίας αγαθά που μπορούν να αποκτήσουν.

50% μεγαλύτερη «ανηφόρα»

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από την άλλη, δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμη μόλις στην αρχή. Στο α΄εξάμηνο και πριν καν αρχίσουν οι πληρωμές των φόρων τον Ιούλιο, το ελληνικό δημόσιο είχε εισπράξει 19,1 δισ. ευρώ από φόρους και μόνον –χωρίς τις ασφαλιστικές κρατήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται και 3,1 δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν ως τον Ιούνιο από ρυθμίσεις, δόσεις ή κατασχέσεις για απλήρωτα χρέη στην εφορία.

Από τον Ιούλιο όμως ήρθαν να προστεθούν και οι βεβαιώσεις για τους «τρέχοντες» φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ). Και σύμφωνα με την Έκθεση της ΑΑΔΕ, στο β΄εξάμηνο του 2018 πρέπει να εισπραχθούν και άλλα 28,6 δισ. ευρώ επιπλέον (+48% σε σχέση με το α΄εξάμηνο) για να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος για εισπράξεις 48 δισ. ευρώ από φόρους.

Συγκεκριμένα, στο β΄εξάμηνο θα πρέπει να εισπραχθούν συνολικά:

Στο α΄εξάμηνο εισπράχθηκαν άμεσοι φόροι 6,5 δισ. και στο β΄εξάμηνο πρέπει να εισπραχθούν άλλα 15 δισ. ευρώ.
Στο α΄εξάμηνο εισπράχθηκαν φόροι εισοδήματος 4 δισ. και στο β΄εξάμηνο πρέπει να εισπραχθούν άλλα 9,3 δισ. ευρώ.
Στο α΄εξάμηνο εισπράχθηκαν φόροι ακινήτων 0,7 δισ. και στο β΄εξάμηνο πρέπει να εισπραχθούν άλλα 2,8 δισ. ευρώ.
Στο α΄εξάμηνο εισπράχθηκαν έμμεσοι φόροι 12,8 δισ. και στο β΄εξάμηνο πρέπει να εισπραχθούν άλλα 14,3 δισ. ευρώ.

Παρόλα αυτά, οι εισπράξεις φόρων του 2018 αναμένεται να είναι 300 εκατ. ευρώ χαμηλότερες από εκείνες του 2017.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ για τα ληξιπρόθεσμα χρέη, μόλις τέλειωσαν οι παρατάσεις για την υποβολή δηλώσεων και βγήκαν τα εκκαθαριστικά, προστέθηκαν στις «μαύρες λίστες» των οφειλετών

loading...

2 thoughts on “Σαρώνει η άδικη υπερφορολόγηση: Από έμμεσους φόρους 7 στα 10 ευρώ που εισπράττει το κράτος

  1. ΕΓΡΑΦΕ ΣΤΟΝ ΤΟΙΧΟ ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΣΑ ΣΑΣ

  2. ……Οι ΔΥ και τα ρετιρε των ΔΕΚΟ στην Ελλαδα ΔΕΝ πληρωνουν φορο εισοδηματος ουτε κατ ελαχιστο.Οχι μονο δεν πληρωνουν αλλα και οι καθαρες εργατικες αποδοχες τους κατα ενα μεγαλο ποσοστο ειναι ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ως προιον οιονει συντεχνειακου εκβιασμου εις βαρος του δημοσιου συμφεροντος και του προυπολογισμου!Ο ΦΜΥ που εμφανιζουν οι ΔΥ στις κρατησεις τους ειναι ενα πλασματικο και λογιστικο οικονομικο μεγεθος ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ…..Ειναι μια απατη!!Πολυ-πολυ συντομα,ΝΑ ΓΙΑΤΙ!!…..Η αξια της εργασιας (βλεπε RICARDO,SAMUELSON,KEYNES,SCHUMBERTER ΚΛΠ ΚΛΠ) διαμορφωνεται ως υπηρεσια κατα βασει απο της δυναμεις της αγορας.Η προσφορα και η ζητηση δηλαδη καθοριζει ουσιαστικα και προσδιοριζει το υψος της αμοιβης εργασιας.Οπως ακριβως γινεται και με τα εμπορευματα!!Οι εξαιρεσεις του κανονα αυτου ειναι ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ και ταυτοχρονα επιβαλλομενες απο το κρατος δικαιου και τις κοινωνικες προνοιες του δημοσιου ως κοινα αποδεκτου δεσμου της ανθρωπινης αναγκαστικης συμβιωσης.ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΠΟΛΥ ΛΙΓΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ.Στην Ελλαδα το ΣΥΝΟΛΟ του ευρυτερου και στενου δημοσιου τομεα πατωντας πανω σε αυτες καθοριζει μονομερως και κατα το δοκουν ουσιαστικα τις εργασιακες αμοιβες.Αραγε τι μισθο θα επαιρνε ενας εκπαιδευτικος αν ο μισθος του εβγαινε στο σφυρι ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ που ειναι η βαση και το θεμελιο της οικονομιας?????Αν αδιοριστοι συναδελφοι του εδιναν χαμηλοτερη προσφορα μισθου για την ιδια ακριβως υπηρεσια????Μην ακουσω τα σπαραξικαρδια περι δαρβινισμου και ζουγκλας ΓΙΑΤΙ το ξαναλεω!!!!ΕΤΣΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ιδιωτικο τομεα που τον βριζουν ολοι ενω ακομα και οι κρατικοδιαιτοι οχι μονο ζουν απ αυτον αλλα μερικοι γινονται και παμπλουτοι!!!!Στην ουσια οι κρατικοι υπαλληλοι πληρωνονται εξω απο το Συνταγμα και την λογικη καταπατωντας τα δικαιωματα της πλειοψηφιας που αμοιβεται υπο τον ακαμπτο φυσικο νομο της οικονομιας ,την προσφορα και την ζητηση δηλαδη..Ναι ψελλιζουν και κατι προσχηματικα για συλλογικες συμβασεις οταν το αντισυμβαλλομενο κρατος(ακομα και οταν θελει,που δεν) ειναι εντελως ανισχυρο λογω της μονιμοτητας αλλα και των θηριωδων προνομιων καθε μορφης των ΔΥ.Σε συνθηκες οικονομικης προσομοιωσης οι ΔΥ του στενου και ευρεως δημοσιου οπως και οι υπαλληλοι των κρατικων και μη μονοπωλιων-ολιγοπωλιων αμοιβονται ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ απο τους αντιστοιχους ΙΥ για την ιδια εργασια!!

Comments are closed.